przeanalizujcie wpisy i nicki ,a dojdziecie do szybko do wniosku ,ze towazrystwo inteligentnych inwestorow juz sie dawno stad ewakuowalo bo mamy do czynienia z korekta ,powtarzam k o r e k t ą .
wiec darujcie sobie te narzekania na spekule ,po prostu piszcie o swoich frustracjach na FB albo T.:))))
towarzystwo inteligentnych inwestorów już tydzien temu pisalo o korekcie, ktora jest czyms normalnym po takim wzroscie i dodatkowo to samo towarzystwo inwestorow wie, ze inwestycja na gieldzie to conajmniej 2-3 letni okres, a nie zabawa w kupowanie i sprzedawanie, bo to jest wlasnie spekula janie. dno na papierze zostalo juz osiagniete i teraz jest powolne wdrapywanie sie do gory, ktore zazwyczaj konczy sie po spektakularnych wzrostach. na tym papierze moze to byc poziom 20, a nawet wiecej zl za kilka lat i wtedy bedzie to czas wyjscia z inwestycji.
oj kolego troche za daleko pojechales,moze cie zycie na gieldzie jeszcze niewystarczajaco doswiadczylo albo masz tyle pieniedzy ,ze mozesz dlugo czekac na zyski.
Ja ,za bardzo cenie sobie spokoj by inwestopwac w perspektywie kliku lat .
Jesli wyjde 30-40 % rocznie to mam udany rok wiecej mi nie tzreba.:)
jestem na gpw od 1997 r i uwierz, ze bardzo mnie doswiadczylo, na podstawie czego wyciagnalem wnioski, ze lepiej jest czekac z papierem, niz nim wahlowac, bo czesto bywa ta, ze papier wzrosnie kilkadziesiat procent, co zacheca do wywalenia, a rok, czy dwa pozniej jest kilkaset procent wyzej, stad takie mam przemyslenia. duzo pieniedzy... na malych spolkach nie siedza grubasy (wg mnie majacy pow. 1mln zl), tylko drobni ciulacze. pozdro
Prawdziwym prezentem dla nowych jest info o przejeciu emapy.
"Przejmując Emapę nabywamy niedużą spółkę która generuje około 6 mln zł przychodu, ale posiadającą za to dużą rentowność na poziomie 30 %. Wartością firmy są także jej wysokie kompetencje w branży GIS oraz rozbudowana geograficzna baza danych, która po połączeniu z danymi IMAGIS umożliwi stworzenie najlepszej cyfrowej mapy Polski. Jestem także przekonany, że w wyniku połączenia ”know how” obu podmiotów powstaną nowe produkty, które w znaczący sposób wpłyną na wyniki całej grupy kapitałowej - dodaje Marcin Niewęgłowski."
30% rentownosc, to 1,8 mln, to ile PCG zarobi w przyszlym 2013 roku?
podczas wywiadu w TVNCNBC proezes wspominal o przxejeciu ,ale rowniez zgodzil sie z redaktorek ,ze baza tegoroczna(2012) bedzie zbyt wysoko by mozna bylo mowic o dynamice in plus w 2013.
wiec powsciagnik emocje,ponadto prezes nie chcial nawet szacunkowo odniesc sie do IV kw 2012 wiec nie bedzie tu rozowo jak w III kw.
Prezes mowil o przychodach, ktore teraz rosna w tempie 952% r/r za III kw, i ponad 1500% za okres trzech kwartalow r/r, faktycznie mowil ze az takiej dynamiki juz nie bedzie. Co nie znaczy ze dynamiki sprzedazy nie bedzie. Osobiscie sadze ze III kw to jeszcze nie byl szczyt rozwoju PCG, zaryzykuje stwierdzenie ze to polowa drogi i jak juz raz tu pisalem spolka ta bedzie miala miliard przychodow rocznie, w niedlugim czasie. Moze za wczesnie by pisac ze juz w 2013 roku, ale po wynikach za IV kw bedzie wiecej wiadomo.