Grupa JHM Development spodziewa się w 2012 roku wyników zbliżonych rok do roku i sprzedaży około 170 lokali. Na rok 2013 planuje trzy nowe inwestycje na około 600 mieszkań, które sfinansuje ze środków własnych ze wsparciem bankowym.
Czyli emisji nie ma a prognozy na 2012 zostaną przekroczone-bo już jest ponad 200 lokali.
Na jednym 10.000 a na innym 80.000(hel)
o czym wy wogóle gadacie
jakis petak podszył się pod nick stałego forumowicza
a wy juz macie wode z mózgu
nie bedzie emisji celowej bo nikt teraz nie zapłaci złotówki za papier
a groszowej z pp nikt nie bedzie przeprowadzał bo ponad 3/4 musiałyby mirbud i mirgosy wywalić to ile by z rynku zebrali (5 mln? dzielać się majątkiem za 20% wartości???)???
Wczoraj napisałem to co jako "Cieć" usłyszałem, zastrzegając, że informacja jest zasłyszana (a wiadomo: głuchy jak niedosłyszy to zmyśli), ale dziś po dalszych nasłuchach (nie mylić z podsłuchem) myślę, że coś jest na rzeczy, emisja byłaby bez PP za dług JHM DEV wobec Mirbudu więc Mirbud objąłby akcje a JHM DEV zmniejszył zadłużenie (jak JHM DEV myśli o dalszych inwestycjach to nie będzie w stanie oddać pożyczki) - transakcja bezgotówkowa, która powoduje, że koszty JHM DEV będą niższe bo dług mniejszy to i odsetki niższe więc zysk wyższy (proste prawda i robi wrażenie).
A np. gdyby doszło do wezwania to przy wezwaniu liczyłby się kurs w granicach około 0,35 zł czyli prawie 5 razy mniej niż cena emisyjna więc to by się Mirbudowi bardzo opłacało. A jakby nie było wezwania to za rok a może wcześniej Mirbud opyli akcje powyżej 1,00 zl i to też by mu sie opłacało.
cale to twoje rozumowanie zenku sprowadza sie do kontrowersyjnej tezy ze akcje za rok beda po zlotowke jakby bylo to obecnie choc troche prawdopodobne to fundusze z calego swiata by sie tu zbiegly drogi zenku bo lepszych inwestycji legalnych na swiecie nie ma niz potrojenie kapitalu w rok niesatety o 1 zl mysla tylko ci bez gotowki za to z akcjami kupionymi duzo drozej popytu brak obroty mizerne nic nie wskazuje na wzrosty
Artudit- a miałeś ty np ABPL (mozna było chyba w 2009 kupić poniżej 3 zł -spadał z ponad 20 zeta ) i wyobraź sobie że fundusze sie nie garneły na tych poziomach z kupnem choć było atrakcyjnie. Ja kupiłem wtedy pakiet po 2,80 sprzedając po 11 a Przypomnę ci że kurs poszedł z powrotem na ponad 20 zeta ) Więc nie opowiadaj że okazje inwestycyjne się nie zdarzają bo to kłamstwo! a przykładami można rzucać wieloma. Okazja i niedowartościowanie jest wtedy kiedy spółka jest zyskowna, ma perspektywy rozwoju a jest wyceniana na poziome śmieciowym/bankruta ( takich przykładów bywa sporo wbrew pozorom) i tylko na takich spółkach można się bezpiecznie dorobić sporego kapitału.
JHM tez jest tego typu przykładem.
ja nie mowie ze nic nie moze wzrosnac 300 proc sam mialem optimus zanim sie w cdreda zmienil po 1.3 zl kupowanego a doszedl do 9.70 ale tam byl motyw tu nie ma a obroty sa tak mizerne i wystawionych na s tak malo ze nawet na moje skromne potrzeby to za plytka spolka a tym bardziej dla funduszy przy minimalnym skoku ok 3% aby tu kupic nawet za smieszna sume akcji trzeba podbic o 15 % a skupowac po 3 tys sztuk to szkoda pradu szczegolnie ze nie widze motywu a widza je tylko posiadacze akcji i to kupionych znacznie wyzej jak tu czytam
Dziś znów troszkę zwiedziłem terenu; byłem w Skierniewicach, Rawie Mazowieckiej, widziałem rozpoczynającą się budowę w Żyrardowie.
Wcześniej w tym tygodniu byłem na Marywilskiej.
Przyłożyłem ucha tu i tam, rozmawiałem z wieloma ludźmi i powiem wam jedno; kto ma wolną gotówkę niech mocno się zastanowi nad nabyciem akcji JHM w tej śmiesznej cenie.
I to nie jest naganaianie ani spekulacja...realnie od strony spółki wygląda to bardzo dobrze.
Giełda jest giełdą i czasami kurs jest oderwany od realnej wartości spółki w jedną lub w drugą stronę. Tak właśnie jest w przypadku JHM; spółka jest skrajnie niedowartościowana.
Sprzedaż mieszkań w ostatnim czasie świetna, wyniki ostatniego kwartału będą bardzo dobre, Marywilska się kręci, dochodzi wynajem powierzchni komercyjnych dla Biedronki i Nomi...
Popatrzcie także na Mirbud; ile budów kończą w przyszłym roku...wpływy będą...kolejny przykład niedowartościowania.
wpadlem tu troche z nudow ktos mi tam o tym gadal w kontekscie marywilskiej i tak sobie obserwuje na tle budowlanki nie wyglada zle ale kompletnuy brak popytu obroty jak w kiosku ruchu i to niezbyt ruchliwym nie widac zadnych oznak ozywienia jak je zobacze i bede mogl za kilkadziesiat tysiecy zlotych kupic nie wplywajac na kurs to moze i kupie na razie nie ma jak i po co
Takich jedno- rodzynkowych sztuk nie ma co nagabywać. Dobra spółka jak pokaże wyniki i progres sama się tym obroni, wzrośnie wolumen i zainteresowanie.