Na dzisiejszym NWZA Grupy ADV ustalono wartość aportu za 1 akcję SMT w wysokości ok.15.19 pln, czyli ok.25% powyżej aktualnego kursu. Przy założeniu aktualnej płynności obydwu spółek na GPW, oznacza to w rzeczywistości jeszcze większą premię. Grupa ADV została wyceniona na 12.22pl.
Za 1 akcję SMT dostajemy 1.243 akcji GRUPY SMT, na którą złoży się 10672780 akcji. Było prawie o 50% akcji mniej w samym SMT.
Rozwodnienie kapitału i parytet wymiany spowoduje,że nasz udział w kapitale akcyjnym całej spólki zmniejszy się o 37.5% . W zamian za to otrzymamy udział w takich przedsięwzięciach jak Codemedia, Xantus i Lemon SKY, które powinny przynieść korzyści do utraconego udziału w kapitale.
Interes wydaje się zatem zdecydowanie opłacalny i fair wobec nas, czyli mniejszościowych.
Ale jakie akcje ADV zostaną wydane akcjonariuszom mniejszościowym SMT i Codemedia ? W uchwale NWZA jest mowa tylko o akcjach dla akcjonariuszy większościowych. Policzyłem że wielkosć emisji akcji serii D jest równa ilości akcji wydawanych dla największych akcjonariuszy, którzy są wymienieni z imienia i nazwiska w uchwale.
Tak czy owak teraz kurs SMT jest uzależniony od kursu ADV. Jednak póki co będą one pewnie notowane z dyskontem do wyceny SMT wynikającej ze wzoru: 1,243 pomnożone przez kurs ADV. Problemem może się okazać też to że mniejszościowi akcjonariusze SMT jeszcze przez jakiś czas (pewnie dość długo) nie będą dysponować akcajmi ADV. Może się okazać że teraz ADV wzrośnie a my akcje ADV dostaniemy za jakiś czas, być może wtedy kiedy trend się odwróci na spadkowy. Oczywiście dla akcjonariuszy długoterminowych nie ma to znaczenia.
Poza tym Xantus przynosi straty i jest do sprzedaży więc nie wiem dlaczego mam się cieszyć jako przyszły akcjonariusz ADV.
masz rację asvad ale jak rozumiesz to dyskonto o którym piszesz, czy przypuszczasz że sami będą podnosić wycenę smt bez względu na popyt przy zwiększaniu się ceny adv?