• Taka ciekawostka Autor: ~xyz [213.77.38.*]
    Poniżej raport Rank Progressu w treści komunikatu zwracają uwagę następujące zwroty:
    Legnica (jeżeli ktoś wie gdzie jest Stradomia
    termiczne przekształcanie odpadów (jeżeli ktoś wie czym się zajmuje Aton)
    związek gmin (jezeli ktoś jeszcze pamięta o gminach karkonoskich)

PROGRESS SA nabycie 100% udziałów spółki Rank Recycling Energy
    Raport bieżący 56/2012

Zarząd spółki Rank Progress S.A. (dalej: "Emitent", "Kupujący") informuje, iż dnia 16 listopada 2012 r. zawarł ze spółką MB Progress 1 Sp. z o.o. z siedzibą w Legnicy (dalej: "Sprzedający") umowę sprzedaży wszystkich, tj. 100.100 (sto tysięcy sto) udziałów w spółce Rank Recycling Energy Sp. z o.o. z siedzibą w Legnicy (dalej: RRE), za łączną cenę 2.500.000 PLN. Zakup udziałów został sfinansowany ze środków własnych Emitenta.

Spółka RRE zajmuje się inwestowaniem w projekty z zakresu ochrony środowiska i pozyskiwaniem nowych technologii ze szczególnym uwzględnieniem termicznego przekształcenia odpadów. Spółka RRE jest obecnie zaangażowana w proces inwestycyjny budowy instalacji do termicznej utylizacji odpadów komunalnych dla jednego ze związków gmin. RRE obecnie współpracuje z dostawcą technologii i rozwiązań wykorzystywanych w obróbce cieplnej odpadów, umożliwiającej utylizację odpadów o mocy przerobowej od 20 do 80 tys. ton rocznie. Pozwala to lokalizować tego typu zakłady na terenach o populacji nie przekraczającej 150 tys. mieszkańców.

W ocenie Zarządu Rank Progress S.A. gospodarka odpadami na rynku polskim stwarza możliwość efektywnego rozwoju spółkom działającym w tym obszarze. Wejście Emitenta w nowy obszar działalności ma na celu dywersyfikację przychodów.
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~maly miki [79.187.7.*]
    to o nich?
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~xyz [213.77.38.*]
    Nie mam najmniejszego pojęcia jednak zbieżności mogą na to wskazywać. Trochę jednak to jest dziwne bo skoro przyjąć iż związek gmin o którym mowa jest związkiem gmin karkonoskich to gdyby coś tam się ruszyło to raczej by się pochwalili, z drugiej strony nie słyszałem o innych termicznych metodach utylizacji śmieci chyba że związek gmin zdecydował się na spalarnię ale to byłaby za duża inwestycji więc o co k.... tutaj chodzi
    wiec
    albo to nie ich dotyczy
    albo związek gmin wybrał inną technologię
    albo to inny związek gmin
    albo coś k... kręca jak zwykle
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~maly miki [79.187.7.*]
    Związek Gmin Karkonoskich, Karkonoskie Centrum Gospodarki Odpadami W Ścięgnach-Kostrzycy - czy to z nimi miał pracować Aton?
    no
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~mis 12 [37.108.252.*]
    dwie spolki o podobnym profilu , unikatowej technologi ,zlokalizowane tak blisko siebie to az sie prosi o powiaznia personalne,
    smrodek sie rozchodzi po okolicy , mozliwe ze ktos tu kogos dyma , oby nie bo jak tak to niestety my jestesmy w tej gorszej pozycji
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~maciekk [78.31.167.*]
    Część osób zdaję się zapominać o tym, na co wielokrotnie zwracał uwagę Gerg - ATON-HT nie jest spółką prowadzącą działalność w zakresie utylizacji odpadów, tylko dostarcza takim podmiotom technologię. Spółka, o której pisze xyz jest wykonawcą i w komunikacie, który podesłał (dzięki!) mowa jest o zaopatrywaniu się w technologię w zewnętrznej spółce i tu w domyśle mowa o Atonie, biorąc pod uwagę wszystkie wspomniane "zbiegi okoliczności". W ten sposób rozumiana, jest to informacja bardzo dobra - kto zarobi na wykorzystaniu urządzeń Atona nie powinno nas obchodzić, ważne, że kupi urządzenie.
    maciekk sorry ale dodam trochę dziegdziu do tego miodu
    Bardzo chciałbym aby ten komunikat dot. techonolgii Atona i zgadzam się z Tobą że spółka zależna od Rank Progressu musi od kogoś kupić techonolgię (w domyśle od Atona). Jednakże gdyby tam miało byc to dlaczego nasz chwilipięcący się Zarząd w tym temacie nabrał wody w usta ? To głównie rodzi moje wątpliwości. A co do powiązań osobowych są zaiste Ciekawy bo i tu wyskakuje nazwisko Puterko (były członek RN Atona)
    obys mial racje , jesli sa to firmy wspolpracujace to powiazania sa bardzo dobre , kumpel od kumla zawsze cos kupi , natomiast jesli rywalizujace to daj nam panie odpoczynek
    misiu dla Twojej informacji p. Puterko nie dostał skwitowania od akcjonariuszy Atony resztę dośpiewaj sobie sam. Aczkolwiek nie wiem czemu ale wydaje mi się że nie na rękę ta sytuacja jest tylko nam ale podejrzewam że obecnemu i poprzedniemu zarządowi jakoś nie do końca choć to już spekulacje i przeczucia
    Otóż to, powiązania personalne nie muszą oznaczać wałków - ja się od dawna zastanawiałem, dlaczego będą przekonanym o skuteczności technologii i jak nikt znając jej możliwości, ktoś z najbliższego otoczenia spółki nie zajmie się wykorzystaniem jej w praktyce. Czy jest to taka sytuacja - czy, jak sugeruje xyz, przekręt (który jak rozumiem musiałby zakładać transfer technologii i patentów z atona do zewnętrznej spółki), czas pokaże. Wątpię w tak bezczelny obrót spraw jak wyprowadzenie technologii i patentów, bo to jest tak jawne działanie na szkodę spółki, że ciężko byłoby się wybronić. No, chyba, że owa spółeczka zapłaciła za to np. 120mln zł, a wtedy wszyscy jesteśmy zarobieni ;)
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~investor [137.183.232.*]
    na stronie Związku Gmin Karkonoskich jest info o wspólpracy z Aton. Prosze o uwazne przeczytanie - kolejna firma chce w to wejsc.

http://www.zuk.zgk-karkonosze.pl/files/audyt/Spotkanie_VERTEX.pdf
    dospiewalem sobie i nie jestem zadowolony z tego co mi wyszlo,
    ale moze trzeba zyc zludzeniami
    Kolejna ciekawostka, która sugeruje, że ów sterując kursem jednak jest i siedzi na S:
    0,90 - 271
    0,91 - 271
    0,92 - 271
    0,93 - 271
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~kkk [195.20.110.*]
    plus 3 transakcje po 271.
    W strategii do końca 2012 zapowiedzieli sprzedaż, więć grudzień będzie cudowny, no nie Pani Hi, Hi
    ale o co chodzi ? tak na oko to liczba pierwsza , czyli jakas teoria spiskowa?
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~do mis12 [88.153.144.*]
    Dnia 2012-11-21 o godz. 15:09 ~mis 12 napisał(a):
    > ale o co chodzi ? tak na oko to liczba pierwsza , czyli
    > jakas teoria spiskowa?

tak! O 15.05 slychac strzaly, ktos sie zesral :)
    nerwy puszczaja? , ale nie tylko tobie
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~qqq [83.23.242.*]
    spólka spisana na straty trend jest trendem co grosz ukryta sprzedaz podaz malutka na tym poiomie juz frajery nie wysypia duzo, wiec dalej w dol
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~re [178.36.91.*]
    to po co w nią wchodziłeś sieroto0
    Ja tu widzę celowe naganianie na spadki tylko po co nie mam pojęcia i bez naganiania na bankierze papier idzie w dół
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~qqq [83.23.242.*]
    kto powiedzial ze wchodzilem obserwuje, jak polecialo tyle to zem chial ku[ic ale jak widze jak ja szmaca to czekam na 77gr
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~beno [178.73.48.*]
    Historyczny dołek w cenach zamknięcia. Może jednak z tego podwójnego (potrójnego) dna z ostatnich miesięcy wyjdzie coś pozytywnego.
    No i za dzisiejszym parkietem

http://www.parkiet.com/artykul/25,1292721-Rank-Progress-rusza-z-budowa-spalarni-smieci.html

choć tam piszą o spalarniach,

Słowo 'spalarnia' może tu równie dobrze być skrótem myślowym bądź 'uproszczeniem' zastosowanym przez dziennikarza - spalarnia nie musi oznaczać spalarni :) Mi w tym tekście podoba się informacja o planach mieżdunarodnego joint-venture i to jeszcze w tym roku
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~beno [82.210.157.*]
    To też jest ciekawe: "Zastosowanie technologii modułowych umożliwi nam dostosowanie wielkości instalacji do lokalnych potrzeb". Pierwszy projekt w 2013 i wybrane nastepne dwie lokalizacje.
    Zgadzam się z przedmówcami ale wolę być ostrożny
  • Re: Taka ciekawostka Autor: ~krvlik [89.76.159.*]
    A może klasyczna zwałka przed wybiciem np. o 100 % ? Pod co ? Talentów ci u nas dostatek we firmie :)
[x]
ATONHT 13,38% 0,18 2022-05-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.