• Co jest grane Autor: ~Mialo byc tak piekni [84.10.141.*]
    j.w
  • Re: Co jest grane Autor: ~re [151.248.35.*]
    i będzie tylko trzeba pasażerów na gapę wysadzić
  • Re: Co jest grane Autor: ~re [151.248.35.*]
    nie tak miało być to sobie będzie śpiewał stary sternik z bosia najwyższy czas odesłać go na emeryturę
  • Re: Co jest grane Autor: ~haha [193.19.125.*]
    A jednak starzy górą, z bogatą i barwną przeszłoscią, doświadczeniem.. i w Karbonie działał / działa i na kopalniach , w kużni, i w Fisiu i w Moju.. w trudzie i znoju poznał wszystkie układy i układziki, górnictwo ma w małym paluszku. Tak,tak.. w nim cała nadzieja inwestorów Fisia!!

Informacje dot. powołanego Członka Rady Nadzorczej:
    Tadeusz, Stanisław Demel - lat 73, Członek Rady Nadzorczej.
    Wykształcenie wyższe (Politechnika Śląska, Wydział Górnictwa). W 1976 roku uzyskany doktorat na Wydziale Górnictwa Politechniki Śląskiej. Studium Podyplomowe - Instytut Organizacji i Ekonomiki Górnictwa Politechniki Śląskiej, Studium Organizacji i Kierownictwa organizowane przez Naczelną Organizację Techniczną we Wrocławiu. Ukończony kurs dla kandydatów na członków Rad Nadzorczych w jednoosobowych spółkach Skarbu Państwa, kurs w Brukseli - "Rola pracodawców w gospodarce Narodowej", seminarium - "Rola członków Rad Nadzorczych polskich Banków" - Szkoła Bankowa w Katowicach.

Przebieg pracy zawodowej:
    - w latach 1956 - 1960 pracownik fizyczny w Kopalni Węgla Kamiennego "Mysłowice"
    - od 1963r. do 1973r. zatrudniony w Kopalni Węgla Kamiennego "Wieczorek" kolejno jako: stażysta, nadgórnik, sztygar zmianowy, sztygar oddziałowy, nadsztygar, kierownik robót górniczych
    - od 1973r. do 1978r. Naczelny Inżynier w Kopalni Węgla Kamiennego "Polska"
    - od 1978r. do 1981r. Dyrektor Naczelny Kopalni Węgla Kamiennego "Katowice"
    - od 1981r. do 1990r. Naczelny Inżynier Górniczy w Katowickim Gwarectwie Węglowym
    - od 1990r. do 1991r. Dyrektor Generalny Państwowej Agencji Węgla Kamiennego SA
    - od 1992r. do 1993r. Pełnomocnik Wojewody Katowickiego ds. Organizacji Banku Regionalnego
    - od 1993r. do 1996r. Prezes Zarządu Katowickiego Holdingu Węglowego
    - od 1996r. do 1999r. Prezes Zarządu Węglokoksu - Austria
    - od 1999r. do 2000r. Doradca Prezesa Zarządu w Fabrykach Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING SA.
    - od miesiąca lutego 2001r. do czerwca 2001r. - Doradca Prezesa Zarządu w Inwestii Grupie Przemysłowej S.A.
    - od miesiąca lipca 2001r. do grudnia 2001r. - Doradca Prezesa ds. Marketingu w spółce FASTECH Sp. z o.o.
    - od miesiąca czerwca 2002r. do lipca 2003r. - Doradca Prezesa Zarządu w spółce Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A.
    - od miesiąca maja 2007r. do lutego 2008r. - Doradca Zarządu ds. Eksportu w spółce MOJ S.A.
    - od miesiąca marca 2008r. do sierpnia 2010r. - Doradca Zarządu ds. Eksportu w spółce Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A.
    - od miesiąca sierpnia 2010r. do grudnia 2011r. - Doradca Dyrektora w spółce KARBON 2 Sp. z o.o.
    - od 1.01.2012r. do nadal - Doradca Zarządu w Przedsiębiorstwie Produkcyjno Handlowym FASING ENERGIA Sp. z o.o.

Poza działalnością prowadzoną w ramach Rady Nadzorczej Spółki Grupa Kapitałowa FASING SA prowadzi następującą działalność:
    - od 31.01.2012r. - Przewodniczący Rady Nadzorczej w spółce Fabryka Wyrobów Metalowych Kuźnia "Osowiec" Sp. z o.o.
    - od 2011 roku - Przewodniczący Rady Nadzorczej w Kopalni Węgla Kamiennego Kazimierz - Juliusz

Wykonywana działalność nie jest konkurencyjna w stosunku do Spółki Grupa Kapitałowa FASING SA.

Według oświadczenia, Pan Tadeusz, Stanisław Demel nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej, jak również nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie Ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

To ten człowiek odpowiada za przekręt z kuźnia

" od 31.01.2012r. - Przewodniczący Rady Nadzorczej w spółce Fabryka Wyrobów Metalowych Kuźnia "Osowiec" Sp. z o.o. "
  • Re: Co jest grane Autor: ~zolo [212.244.210.*]
    na fasingu same leszcze
  • Re: Co jest grane Autor: ~Zosia [37.130.46.*]
    zolo :)-)-= co tam na walnym się działo, bo pisałeś, że się wybierasz o tak tak?
  • Re: Co jest grane Autor: ~HIhi [77.223.216.*]
    Dnia 2012-12-20 o godz. 20:57 ~zolo napisał(a):
    > na fasingu same leszcze

A, Ty Zolo-idioto, .też. jeszcze..??
  • Re: Co jest grane Autor: ~leszczyk [46.174.24.*]
    No i zagwozdka na koniec. Trzy kafelki i to prześcigali się jeszcze, żeby kupić :)
    Oj, będzie się działo..Wig20 do korekty,.. a małe hossa.. upsss.. tylko ten cliff in U.S...
  • Re: Co jest grane Autor: ~agn [85.219.142.*]
    Ceny węgla spadają
    ..tak, tak,.. do 2020r w ramach ograniczenia emisji co2,.. wydobycie węgla ulegnie drastycznemu spadkowi, ..Polska i górnictwo w czarnej du..e, zwłaszcza przy rządach Po.
  • Re: Co jest grane Autor: ~re [84.10.141.*]
    w tvnbiznesgadali ze niehalo ze spolkamiwydobywczymi i producenci typu fasing
  • Re: Co jest grane Autor: ~BartoszW [87.205.155.*]
    Po prostu sprzedaj i będzie Ci lżej. Chętni się pewnie znajdą.
    Pzdr
    ~BartoszW, chociaż Byłeś dla mnie nieuprzejmy, to jeśli chodzi o emk, to szczerze Ci współczuję (chyba od września zbierałeś, więc Masz wyższą średnią od wczorajszego zamknięcia) i mam nadzieję, że nie wchodziłeś dużą kwotą. Uda się lub się nie uda. Jeśli rozegrasz to bez emocji, to jest szansa na ocalenie części środków, ale chyba grasz pod zmianę postanowienia na układ. Tak, czy siak ja czekam niżej, dużo niżej.

http://www.youtube.com/watch?v=wYlptbR0Dkw
    ~BartoszW czyli jednak Jesteś hipokrytą, nie wierzysz w AT, a prosisz ludzi o rysowanie kresek dla fasing. hehehe nieźle się ubawiłem, a ponoć masz w dupci kreseczki.
    aż sobie musiałem przypomnieć, co też pisałeś o AT. to jak to jest ~BartoszW, AT to fusy, a jesteś ciekaw kreseczek dla fasing? hehehe dobry Jesteś, jak kurs nie idzie w górę, to jednak idziesz po radę do wróżki hehehe

Autor: ~BartoszW [193.201.167.*], 2012-11-16 13:36
    Szczerze mówiąc zupełnie mnie nie obchodzą te pseudo mądrości techniczne. Zastanawiałem się tylko nad logiką myślenia: "papier niepłynny ale stosuję AT" bo jak dla mnie to już totalna głupota. Równie dobrze mozna wróżyć z fusów.
    Pzdr
  • Re: Co jest grane Autor: ~to Zosia [77.223.216.*]
    Dnia 2013-01-04 o godz. 14:45 ~Zosia napisał(a):
    > aż sobie musiałem przypomnieć, co też pisałeś o AT. to jak
    > to jest ~BartoszW, AT to fusy, a jesteś ciekaw kreseczek
    > dla fasing? hehehe dobry Jesteś, jak kurs nie idzie w górę,
    > to jednak idziesz po radę do wróżki hehehe

Autor:
    > ~BartoszW [193.201.167.*], 2012-11-16 13:36
    Szczerze mówiąc
    > zupełnie mnie nie obchodzą te pseudo mądrości techniczne.
    > Zastanawiałem się tylko nad logiką myślenia:
    > "papier niepłynny ale stosuję AT" bo jak
    > dla mnie to już totalna głupota. Równie dobrze mozna wróżyć
    > z fusów.
    Pzdr

Daj spoko, Zosia,. nie kop się z koniem...on już oszalał, to jest człowiek typu Zolo, .chyba już.. spierdo.., i raczej sie jemu nie dziwię...zarobek ma sowity..
    nie kopię się. poczytaj na forum parkietu Relpolu. ~BartoszW, wielki inwestor fundamentalny, dla którego AT to wróżenie z fusów. uśmiałem się. ignorantia nocet.
  • Re: Co jest grane Autor: ~to Zosia [77.223.216.*]
    Dnia 2013-01-04 o godz. 21:36 ~Zosia napisał(a):
    > nie kopię się. poczytaj na forum parkietu Relpolu.
    > ~BartoszW, wielki inwestor fundamentalny, dla którego AT to
    > wróżenie z fusów. uśmiałem się. ignorantia nocet

Nie mnie, sądzić Zosia,..bo sam będę sądzony..
  • Re: Co jest grane Autor: ~Dostojewski [79.185.186.*]
    Ej ty tam z zachodniej Ukrainy, prowokacja bardzo słaba ,nikt nie podłącza sie do dyskusji ::))) . Ta twoja Zosia ,to jakoś mocno "świętojbliwa ",co on tu na forum zgubił i szuka ?? Z takimi czystymi poglądami to tyko "Marija" jemu by służyła, :::))) ha,ha
  • Re: Co jest grane Autor: ~A jednak inwestują [193.19.125.*]
    Około 8 mld złotych może kosztować łącznie budowa nowych zakładów wydobywających węgiel kamienny w Polsce 
– wynika z szacunków „Rz”.

W Polsce działa obecnie niespełna 30 kopalń węgla kamiennego. Choć na razie nie ma obaw, że naszego głównego surowca energetycznego zabraknie, to w części zakładów wyczerpują się złoża. Dlatego nowe projekty są tak ważne. Zwłaszcza że ostatnią nową kopalnią w Polsce jest Budryk, który ruszył w 1994 r.

Nowych projektów inwestycyjnych jest kilka, a ich stopnie zaawansowania są bardzo różne. I tak np. NWR rozpoczął rok temu budowę nowego zakładu w miejscu nieczynnego Dębieńska. Nie wiadomo jednak nawet, czy inwestycja, której koszt szacowany jest na ponad 1,6 mld zł, zostanie skończona. Oprócz tego NWR zamierzał reaktywować kopalnię Morcinek, ale to odległe plany. Koszt ich realizacji mógłby być podobny jak w przypadku Dębieńska.

Z kolei do budowy kopalni pod Oświęcimiem przymierza się producent maszyn górniczych Kopex, który oprócz wydobycia węgla miałby tam „poligon doświadczalny" dla swoich urządzeń, które potencjalni inwestorzy mogliby już oglądać w praktyce. Ta inwestycja to ok. 1 mld zł, bo możliwe, że zamiast tradycyjnego szybu powstaną tu tańsze tzw. upadowe, czyli pochylnie prowadzące pod ziemię.

Kolejny śląski projekt to plany grupy Kulczyk Investments w okolicach Suszca. Spółka ma koncesję na badanie złoża. W ciągu dwóch lat podejmie decyzję o budowie kopalni.

Wtedy ma ją zaprojektować Jerzy Markowski (autor Budryka). Zdradził on „Rz", że albo będą tam upadowe, albo jeden szyb. W zależności od tego inwestycja może pochłonąć 1–2 mld zł. Budowę kopalni na Lubelszczyźnie z kolei rozważa Kompania Węglowa. Decyzja ma zapaść w 2013 r. Budowany od podstaw zakład kosztowałby 1,5–2 mld zł.

Każdy z tych projektów zakłada wydobycie średnio 3 mln ton węgla rocznie (dla porównania obecna krajowa produkcja to ok. 75 mln ton).

Warto jednak dodać, że niektóre inwestycje już istniejących kopalń są porównywalne z budową nowych. I tak np. Bogdanka dzięki Polu Stefanów podwaja wydobycie i już ma plan rozbudowy o kolejne pole – Sawin.

A np. Jastrzębska Spółka Węglowa zagospodaruje pole Bzie-Dębina (trwa budowa nowego szybu) dla kopalni Borynia-Zofiówka. Te inwestycje pochłoną ponad 3 mld zł.

Przeczytaj więcej o: Budryk, Kulczyk Investments, NWR, bogdanka, kopalnie, projekty inwestycyjne, węgiel kamienny
    ekonomia24
    Tak sobie myśla, ze może Kopex przejąłby FISIA,/ razem z łańcuchami i drobnica i co tam tam, jeszcze, bo:
    Cyt "Z kolei do budowy kopalni pod Oświęcimiem przymierza się producent maszyn górniczych Kopex, który oprócz wydobycia węgla miałby tam „poligon doświadczalny" dla swoich urządzeń, które potencjalni inwestorzy mogliby już oglądać w praktyce. Ta inwestycja to ok. 1 mld zł, bo możliwe, że zamiast tradycyjnego szybu powstaną tu tańsze tzw. upadowe, czyli pochylnie prowadzące pod ziemię"
    kto tu tak ku... dzien w dzien kurs uwala..chłopcy z Bosia, Trigona,, czy te co brali po 20, cz inne cho....
  • Re: Co jest grane Autor: ~Zamłodynaheroda [212.244.59.*]
    "(...)Ze względu na konsolidującą się branżę obiektem przejęcia może też się stać producent łańcuchów dla przemysłu Fasing(...)

http://www.parkiet.com/artykul/9,1299877-W-tym-roku-kontynuacja-wysypu-wezwan-gieldowych.html

Ciekawe czy się sprawdzi.
  • Re: Co jest grane Autor: Jethro-Tull [94.78.187.*]
    Dobra spółka, można to śmiało brać. Właśnie wczoraj wstępnie kupiłem po ok 26,20.
    Na dzień dzisiejszy moja wycena Fasingu wg EV/EBITDA to 44 złote za 1 akcję.
  • Re: Co jest grane Autor: ~Loko [83.15.142.*]
    Też tak myślę, chociaż do rozpoczęcia następnej fali wzrostowej może jeszcze trochę czasu upłynąć. Z drugiej strony, przy relatywnie małej płynności start może być nagły i ostry.
  • Re: Co jest grane Autor: ~Escape [77.223.216.*]
    Dnia 2013-01-04 o godz. 13:34 ~Loko napisał(a):
    > Też tak myślę, chociaż do rozpoczęcia następnej fali
    > wzrostowej może jeszcze trochę czasu upłynąć. Z drugiej
    > strony, przy relatywnie małej płynności start może być
    > nagły i ostry.

Naganiacze nowi na kupno się pojawiają,.. pod wywalanie, haha! Niech gospodarze , przywitają ich godziwie..
  • Re: Co jest grane Autor: ~loko [46.174.24.*]
    Heheheh, to wywalaj, o ile w ogóle masz te akcje. Dawaj, a będzie ci zabrane :)
    no ja dziś wyszedłem ze spółki, posiadaczom życzę zysków, na obecną chwilę postanowiłem się wycofać. pozdrawiam
    moje wyjscie srednio 28 zeta no to co leszczu a tak mnie oczerniales cieniak ja teraz pomalu odkupuje o tak tak
    zolo :)-)-= dawno cie nie było, no mojego wyjścia po 29,60 nie pobiłeś, no nie powiem miałem skupione ze średnią 26,10, a sprzedawałem poniżej 26, wyleszczyłeś mnię o tak tak :) po prostu rozważyłem wszystkie za i przeciw i uznałem, że w miejsce fasing do portfela wejdzie inna spółka i postanowiłem zredukować stratę do minimum. fasing będę obserwował, ale na tę chwilę podjąłem decyzję by wyjść z tej spółki.
    moja rada makarony hit otak tak twoja wola
    nie atakujesz to znaczy ze zpokorniales jestes okey nara otak tak
    tak jak pisałem na bieżąco weryfikuję decyzje, uznałem, że w stosunku do fasing będzie to najrozsądniejsze, strata niecały %, w ogólnym rozrachunku na transakcjach na fasing jestem na dużym plusie, nie mam problemu, by redukować stratę i nie postrzegam tego w kategoriach porażki, a najlepszego dla mnie rozwiązania, no zobaczymy jak się sytuacja będzie rozwijać.
    a tak na marginesie, to nie Ty pisałeś, że za mniej niż 50 nie sprzedasz i że makler ze szczebrzeszyna czycha na twoje akcje? ;)
    50 zeta bedzie dlatego pomalu odkupuje mysle ze 25 bedzie tam wejde grubiej narazie makarony i capital moje hity na wiosne nara otak tak
    ok, powodzenia więc o tak tak :)
  • Re: Co jest grane Autor: ~kredyt-zastaw [193.19.125.*]
    FASING (FSG): Ustanowienie zastawu na aktywach o znacznej wartości (raport nr 1/2013)
    08.01.2013 12:53

Raport bieżący nr 1/2013
    Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Fabryk Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING SA informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 8 stycznia 2013 roku Spółka otrzymała z Sądu Rejonowego Katowice-Wschód w Katowicach Wydział IX Gospodarczy-Rejestru Zastawów Postanowienie o dokonanym wpisie w dniu 31.12.2012r. do Rejestru Zastawów zastawu na środkach trwałych tj. maszynach i urządzeniach stanowiących własność Spółki FASING S.A. o wartości 2.429,1 tys. zł. Ustanowiony zastaw na środkach trwałych stanowi zabezpieczenie na rzecz Orzesko - Knurowskiego Banku Spółdzielczego w Knurowie Oddział w Zabrzu, tytułem udzielonego przez ten Bank Spółce kredytu obrotowego w kwocie 2.000,0 tys. zł na podstawie umowy Nr 13/Zab/2012/O z dnia 19.12.2012r. na okres 24 miesięcy. Ustanowiony zastaw zabezpiecza wierzytelność wraz z odsetkami oraz kosztami zaspokojenia Zastawnika do kwoty 4.858,2 tys. zł stanowiącej najwyższą sumę zabezpieczenia.

Pomiędzy Bankiem a Emitentem nie ma powiązań formalnych

Kryterium będące podstawą uznania aktywów za aktywa o znacznej wartości przyjęto - wartość ustanowionego zastawu przekracza równowartość kwoty 1 mln euro.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt. 1. Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2009r. Nr 33, poz. 259 z późn. zm.).
    Mariusz Fiałek - Wiceprezes Zarządu

~BartoszW muszę przyznać, mam wielki szacunek do ciebie, zerknąłem na twoje historyczne wpisy na parkiecie, kupiłeś fasing w lipcu 2007 niemal na szczycie i od tamtej pory piszesz o 100 zł, nie powiem ponad 5 lat, by odrobić straty, zdecydowanie 100 zł się ci należy, teraz rozumiem czemu fasing jest dla ciebie perłą. pozdrawiam
  • Re: Co jest grane Autor: ~BartoszW [87.205.252.*]
    Pierwsze akcje kupiłem ciut wcześniej a do tego od tamtej pory mój pakiet urósł o kilkaset procent. Kupowałem też w okolicach dołka w 2009. Przy obecnych cenach jestem kilkadziesiąt % do przodu. Poniżej 30 nadal będę kupował za wolne środki.
    Pzdr
  • Re: Co jest grane Autor: ~Dostojewski [79.185.176.*]
    Bartosz ,( zajrzałem na forum),olej tego gościa mokrym moczem i nie wdawaj się w dyskusje (unikaj) !!! Dobrze radzę ,a.. " Guter Rat ist teur",das war nur soviel von mir ::)))
    napisał ~Dostojewski, który ponoć sprzedał akcje na szczycie, sami hipokryci w zakonie perły. nigdy chyba nie zrozumiem, czemu dla posiadaczy waloru istnieje tylko, albo zachwalanie danej spółki, albo nic innego.
  • Re: Co jest grane Autor: ~pojmoj [79.232.44.*]
    seit längere zeit beobachtete dieser Typ und muss ich das gleiche veststellen !!!!
    pzdr.
  • Re: Co jest grane Autor: Jethro-Tull [94.78.187.*]
    O jaka pikna slunska gwara. Nic z tego nie rozumia choć miałem w czołgu (w woju) mechanika z Rydułtów.
  • Re: Co jest grane Autor: ~Dostojewski [79.185.175.*]
    Nie,nie ,to taki Dialekt z nad Wołgi z epoki "Katarzyny Wielkiej". Nadmienię,że jej rodowód pochodzi z Stettin :::)))
  • Re: Co jest grane Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    A "Ja nie rozumia" to nie jest gwara? Bo z tego co wiem to po polsku mowi sie "nie rozumiem"

A co do Fasinga to dla mnie ta spolka smierdzi od czasu jak zobaczylem te wszystkie myki z kuznia....

Ja pakiet zmniejszylem jak bylo po 27-28 i teraz troche mi zostalo i poczekam na roczny....

Ale perla to ta spolka nie jest, perla to jest Graal, czy bedzie IVMX, Vistula, moze Mirbud, Polnord
[x]
FASING 0,00% 12,70 2025-09-25 16:22:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.