Swoich faworytów na najbliższe tygodnie ma Erste Securities. Biuro stawia na dwa blue chipy oraz kilka mniejszych spółek. Kluczem przy doborze były różne powody.
- Z dużych spółek preferujemy PZU i Bogdankę. Pierwsza powinna zachowywać się lepiej niż rynek w związku ze spodziewanymi bardzo dobrymi wynikami za III i IV kwartał. Bogdanka jest po przecenie w związku z zamieszaniem wokół zwolnienia prezesa i w naszej ocenie jest fundamentalnie tania. Natomiast z mniejszych spółek podoba się nam ACE, Action, Fasing, Berling, Stąporków oraz Wielton. Ostatnia z wymienionych spółek osiąga dobre wyniki i powinna dalej rozwijać się na bazie rosnącego rynku w Rosji. Stąporków dzięki nowej linii biznesowej – urządzenia produkujące paliwo z biomasy – ma szansę na mocny wzrost zysków w 2013 roku. Natomiast ACE jest tania ze względu na słabe wyniki, ale w kolejnych latach powinny się one poprawiać. W stosunku do Action rynek oczekuje, że 2013 roku jej wyniki pogorszą się, a my obstawiamy, iż będą płaskie. Berlinger płaci solidną dywidendę, a Fasing jest tani fundamentalnie. – przyznaje Marek Czachor, analityk Erste Securities.
>> Dla poszukiwaczy spółek o solidnych fundamentach mamy coś specjalnego. >> W serwisie jest dostępny skaner fundamentalny, który ułatwi poszukiwania najdorodniejszych spółek.
NA PODOBNY TEMAT (o ACE, action, amica, berling, bogdanka, energoins, FASING, graal, PZU, staporkow, wielton)
Inwestorzy mają trudny orzech do zgryzienia - jedni analitycy zalecają kupowanie akcji czołowych producentów maszyn górniczych, a inni ich redukowanie. W najnowszym raporcie DI BRE Bank ostrzega, że już w 2013 r. zyski Famuru i Kopeksu będą znacznie mniejsze, a alternatywą w sektorze są małe spółki
Obecnie różnica zobowiązań i należności kopalni zlokalizowanych na Górnym Śląsku jest w I półroczu 2012 r. o 18 proc. wyższa niż średnia z ostatnich czterech lat. To wszystko naszym zdaniem prowadzić będzie do rewizji planów inwestycyjnych i negatywnie przełoży się na obroty i wyniki operacyjne spółek z górniczego zaplecza. Dostrzegamy duże ryzyko pogorszenia rezultatów Famuru i Kopeksu w 2013 roku, dlatego obecne bardzo dobre wyniki należałoby wykorzystać do zmniejszenia zaangażowania w ich akcje. W ramach sektora atrakcyjne pozostają tylko małe spółki jak Fasing (4,4 P/E ’12; 3,3 EV/EBITDA ’12; dług netto/EBITDA ’12 1,0x). – czytamy w
Zolo wlasnie takie niczym dobre spółki bankrutuja.Wciagaja leszcza od 14 zeta.Czasami jednym zleceniem moze isc na dlo a wystraszeni sie dolaczaja.Omija nawet stop lossy
branża okołogórnicza notuje spadek zamówień a Fasing wprost przeciwnie coraz większy portfel do tego jak doczekamy się w przyszłym roku wprowadzenia na chińską giełdę to może być druga amica
Tylko ze ty 30 nieda sie przejsc tak jak kiedys spadl z 32.Co do amici to byla nawet po 3.2 tylko zobacz na zlecenia ile sztuk.Fasing to nie amica.Ale byc moze perle trzeba sprzedac juz.Wole pakowac sie w Polaqe i efekt wasko
do widzenia, życzę duzo szczęścia na efekcie bo będzie potrzebne
otoczka wokół fasingu się zmienia i jeżeli tego nie zauważyłeś dlatego wysiadłeś
tylko nieliczni zarobili na amice kilkaset procent tutaj też tak będzie
ło matko, posiłkujesz się analizą anali? zgodzę się, że fasing jest w trendzie wzrostowym. ale jak nie wejdziemy w okolice 2,70, to w krótkim terminie będzie mała korekta
Za dużo jest zapakowanych, na dużo niższych poziomach cenowych.Niestety fundamenty nie wystarczą, wstrząsnąćją jest b. łatwo - ryzykowna spółka, oczywiście polecana przez anali.
cóż, nie wiem, co cię interesuje, tu sami długoterminowcy i w sumie im się nie dziwię, bo rozumiem ich motywy, ja wszedłem jak był silny spadek poniżej 23 ostatnio wszystko sprzedałem, w piątek kupiłem po 28 i dziś napełniłem ludziom koszyczki po 29,60, została mi resztka, generalnie jest silne parcie na tą spółkę, więc jeszcze urośnie, choć teraz będzie korekta
Dnia 2012-11-06 o godz. 22:31 ~Zosia napisał(a):
> o kurcze...dzięki
Nie dziękuj, wygeneruj większe3-4razy, wzrostowe obroty /młynek znasz/ i będzie super
Dnia 2012-11-06 o godz. 18:04 ~cloud napisał(a):
> Za dużo jest zapakowanych, na dużo niższych poziomach
> cenowych.Niestety fundamenty nie wystarczą, wstrząsnąćją
> jest b. łatwo - ryzykowna spółka, oczywiście polecana przez
> anali.
Mam tego pecha ze naleze do tej grupy ,jak myslisz uda sie jeszcze sprzedac w tym tygodniu?Jak juz sprzedam,. moze bedziesz taki mily i podasz jakies typy spolek bez ryzyka inwestycyjnego ,bo inwestujac juz kilka lat w akcje tej spolki jestem klebkiem nerwow a do tego sie dowiaduje ze jeszcze moge zostac finansowym bankrutem. Pzdr.
Mam tego pecha
> ze naleze do tej grupy ,jak myslisz uda sie jeszcze
> sprzedac w tym tygodniu?Jak juz sprzedam,. moze bedziesz
> taki mily i podasz jakies typy spolek bez ryzyka
> inwestycyjnego ,bo inwestujac juz kilka lat w akcje tej
> spolki jestem klebkiem nerwow a do tego sie dowiaduje ze
> jeszcze moge zostac finansowym bankrutem. Pzdr.