Vi koszmar tradera to jest zakres zmienności 10 pkt, zaś zysk 10 czy też 6 pkt koszmarem nie jest żadnym :)
Tu kiedyś dawano temu na forum był magik, nicka nie pamiętam, co grywał na 4-5 oczek podobno dużą paczką, ale żeby te parę oczek zgarnąć też potrzebował rozpiętości paręnaście punktów.
Płaską też miałam na myśli :) , ale ostatnio stała się codziennością, nie warto nadmieniać.. kiszonka, formacja linii, aż po horyzont. A jego styl gry, to nic innego, jak mała marża - duży obrót.. coś na styl hurtowni. A poza tematem - zalogowany otwiera wątek, cel - lepsza widoczność.. taka mała miniaturka rzucająca się ostro w oczy.
Widząc wczoraj spadającą gwiazdę u nas i początkową słabość w Stanach, wiele misi (w tym i ja :-) ) już witało się z gąską. A tu zonk! USA się wybroniło, przywracając niepewność co do dalszego kierunku...
I sam już nie wiem, czy ignorowanie pogarszajacych się danych z gospodarek skończy się "wielką karą", czy raczej rynki widzą jakieś światełko w tym tunelu negatywów...
cóż .. myślę , że konfrontacja ze światem realnym nastąpi wraz z nadchodzacym sezonem wyników .. wtedy zobaczymy twarde wskaźniki cena/zysk i okaże się czy obecna wartośc akcji poszczególnych spółek .... a zarazem całych indeksów ... jest niedoszacowana , czy przeszacowana ..
Cholera wie, jak zareagują... Teraz też w większości PMI pospadały, a rynki jakby głuche...
A propos... Pozazdrościłem Ci PKN i od wczoraj jestem krótko na KGHM. Ponieważ mam wrażenie, że rysuje formację szczytową, więc się trzymam, ale jak jeszcze raz wierzgnie trochę wyżej niż rano, to mnie wyrzuci... :-)
ma znaczenie bo "zakładając niespodziankę" 50pkt dostaniemy "kopa w górę" może to być tylko chwilowy kop ale kilka punktów można ugrać jeśli będzie 25 to będzie marazm
trzeba przyznać, że nasz sternik jest bardzo sprytny i nie daje po sobie poznać, co go tam w portfelu gniecie. Poniedziałek i wtorek to były czrne dni dla mnie, dzisiaj patrzę z boku i "trzeźwieję"
Ostry. A kto oczekiwał spadku stóp? Dziennikarze i analitycy wmawiają , że inwestorzy na to czekali. A skąd oni niby mają wiedzieć na co czekali inwestorzy? Takie ssanie z palca. Ktoś kto zna się trochę na ekonomi wie, że taka decyzja jest mało korzystna dla godpodarki w takim stanie jaki mamy.
@DrW ja osobiście jako udziwniony inwestor nie oczekuje niczego, wsparcie, linia trendu, opór, wsparcie... dla mnie im mniej szumu informacyjnego tym lepiej. Nie sposób jednak było mi się nie potknąć o artykuły, które pompowały atmosferę i 25pb określały jako 100% i była tylko jedna niewiadoma czy aby nie będzie to 50 pb. Ponieważ na ekonomii nawet nie usiłuję się znać, to muszę zakładać, że Ci co się na jej temat wypowiadają się znają. Ja mogę tylko na podstawie reakcji rynku osądzić kto ma rację, a rynek rzeczywiście zaczął się zachowywać jak rozczarowany. Ignorowanie pozytywnych ruchów i stałe przebywanie w pobliżu wsparcia było oznaką słabości i rozczarowania. Trzeba zobaczyć jak będzie wyglądał powrót do przełamanego wsparcia i w zależności od stylu zająć odpowiednią pozycję. Nie da się wyjść nad to krótka, wyjście nad to długa.
uff .. zamknęłam wczorajsze S po 2410 bo juz mi brakuje cierpliwości .. 30 pktów zaksięgowane :-))
PKN zostawiam na dłużej , bo sądzę że ma duży potencjał ..
Autor: zosia3005 [77.253.167.*], 2012-10-02 12:26
S po 2442
nie widzę potencjału na kasowym ..
wszystkie nasze główne spółki są moim zdaniem zbyt wysoko
nie tak dawno zaliczyłam wpadkę i później musiałam sie strasznie gimnastykować , żeby ratować depo , dlatego wolę nie ryzykować za bardzo .. jak dają , to księguję i zmykam :-))
Gratulacje! :-)
No, faktycznie męczą przy tym szczycie wyjątkowo długo... Ja póki co, ze wszystkim pozostaję na krótkich. Postaram się złapać dłuższy ruch... Ale trzeciego podejścia pod maksy też już nie zdzierżę... :-)
Dzięki Termi :-)
mysle , że Twoje szorty na KGHM maja bardzo duzy potencjał , zwłaszcza że to spółka z dużą betą , więc jak w końcu polecą w dół , to miedziak będzie w czołówce .. analitycy wyliczyli , że uwzgledniajac dywidendę wartość akcji KGHM jest na szczytach wszechczasów .. jak dla mnie to strasznie drogo ... zwłaszcza że jest spowolnienie i Chiny maja jakieś gigantyczne zapasy miedzi ..
Oczywiście ogólnie KGHM to bardzo porzadna i dobra spółka , tyle że obecnie droga jak jasny gwint ...