e tam zaraz baty ( to gruby batorzy ) mr.lisek, ale dolna luka ? to byla czysta abstrakcja lub fantazy dlatego nie odmowilem sobie szczypty ironii & ;- ))
Mimo ze w tej chwili mam pozycję długą to myślę że Gruby siedzi na krótkiej którą otwierał po decyzji EBC i FEDU .
Na razie nic nie robi , bo otwierał tą pozycję wyżej niż jest w tej chwili rynek ale ON się uaktywni....
Polecam oglądnięcie tego materiału
Widać wyraźnie, jak rynki chcą dowieźć wyniki do końca miesiąca... Sztuczne to, aż po oczach bije... Zatrzymali w ogóle handel, jakby się umówili...
Przeczucia niby nie powinny grać, ale śmierdzi mi to wszystko dużymi spadkami... A przynajmniej nie widzę potencjału do mocniejszych wzrostów... Może nie wierzę, żeby po 450-pkt. impulsie wzrostowym, w niepewnych czasach gospodarczych, gruby znowu wszedł w długie z koncentracją 45 %?
Ale może to tylko taki poranny pesymizm...? :-)
Zobaczę dynamizm popytu, zmienię zdanie...
sztucznosc sztucznoscia, a to wcale im nie przeszkadza znow w dziesiatke sztrzelic ! a tak na marginesie, wczoraj byl filmik o polskiej mafii i jeden z watkow dotyczyl naszej sprzedajnej ladacznicy gpw, o wewnetrznym handlu informacjami i grach w spolkach jak i grzebaniu ulicy w masowych grobach ! &;- ((
wszyscy trąbią o pozycji "grubego" ja również a może tak jak pisał wczoraj bull... nawet jeśli gruby ma tak dużą pozycję na S to jest to zabezpieczenie jeszcze większego zaangażowania w akcjach ot i tyle. Wczorajszy spadek 1% przy lecącej dużo więcej europie też coś tam pokazuje ;)
oczywiście nie zabezpieczy całej pozycji. Jest nastawiony na wzrost rynku ale nie może być do końca pewien "swego" i ma otwarte pozycje przeciwstawne na kontraktach. Oczywiści może mieć również i akcje i długie pozycję goniąc rynek i "łapiąc kasę na żywca". My możemy tylko sobie gdybać i pisać różne scenariusze a to co napisałem i o czym pisał wczoraj bull to tylko jedna z opcji i miała na celu pokazanie że może na tą koncentrację różnie patrzeć
a mnie się wydaje ,że gruby ma dalej większość w L - na sesjach kiedy otwierane były pozycje L , brał ich tak dużo ,że baza się rozjeżdzała z 28 do 36 pkt miedzy seriami , czyli raczej pakował setki L , bo chyba większość przy linii trendu odbicia spadkowego się spodziewała - skoro urosło duzo , to musi spaść dużo , ale czy wzrost już zakończony ?
równie dobrze możemy dopiero być w 3 fali i na dniach dopiero ją dokończyć , potem korekta , ta większa, ale też tylko ograniczxona i nie niżej niż 2350 wig20 , bo to byłby szczyt 1-ki w 3 fali ...a 5 fala 2550-600 ??? kto wie , tyle kasy płynie teraz na rynki
nie wiem czy to zauważyliście, ale było wiele transakcji , gdzie ta sama ilość kontraktów leciała na obu seriach z tym ,że na U były rzucane na lewą stronę , co rozumię jako zlecenie S zamykające duzo niżej otwarte L, natomiast na serii Z rzucanie było na prawo , co rozumię jako zlecenie L otwierające nowe setki kontraktów
baza między seriami się powiększała i małych kusiło na pewno otwieranie S po 2420-450 , tylko czy to był rzeczywiście szczyt, a nie podpucha ?
Witam, ale wcześnie wstajecie :)
@ostry dzięki w imieniu Futureska za materiał poglądowy, w sumie to nie stoi w sprzeczności z moją tezą, że gruby ma krótkie :) Pytanie tylko kiedy gruby się uaktywni, a jak widać musi mieć zakres punktowy do spadku by cokolwiek zarobić, nie wiem w związku z tym czy już mamy odpowiednią wysokość.
Bardzo pocieszył mnie komentarz, że do zrozumienia fal wystarczy mi przeczytanie pierwszych 17 stron książki, na taki wysiłek mogę się jeszcze zdobyć ;-))
Na krechach dziennych mały opór na 98-99, linia pociągnięta po szczytach 55 i 16, jak(jeśli) przewalimy powinno być dynamiczniej w górę. Coś kiepska aktywność na rynku na razie.
Proszę bardzo, nie ma za co.
Aktywność rzeczywiście kiepska , zamknąłem swoje L , na razie bez pozycji.
Za to na kasowym się dzieje że hej.
Wczoraj udało mi się wypatrzyć Trakcję i zarobiłem kilkanaście % , dziś wygląda na to że szykuje się odjazd na Cognorze
Znaczny spadek rentowności 10Polski 4,76 /drogi PLN przeszkadza kasowemu/. Zagraniczni obecni.. jasne, ale nie na akcjach, przeszkadza silny PLN. Potrzebna deprecjacja - stopy w październiku 50pb put. Starczy na 1, góra 2 dni reakcji kasowego.
..obniżka nie da efektu, jeśli zagraniczne index'y zaliczać będą w październiku spadki. Później gra pod wybory. W dłuższym okresie seria obniżek /w sumie do 100pb/ osłabi PLN, na co kasowy :) czeka.
Dnia 2012-09-27 o godz. 10:01 bull_eye napisał(a):
> Witam, ale wcześnie wstajecie :)
@ostry dzięki w imieniu
> Futureska za materiał poglądowy, w sumie to nie stoi w
> sprzeczności z moją tezą, że gruby ma krótkie :) Pytanie
> tylko kiedy gruby się uaktywni, a jak widać musi mieć
> zakres punktowy do spadku by cokolwiek zarobić, nie wiem w
> związku z tym czy już mamy odpowiednią wysokość.
Bardzo
> pocieszył mnie komentarz, że do zrozumienia fal wystarczy
> mi przeczytanie pierwszych 17 stron książki, na taki
> wysiłek mogę się jeszcze zdobyć ;-))
Na krechach dziennych
> mały opór na 98-99, linia pociągnięta po szczytach 55 i 16,
> jak(jeśli) przewalimy powinno być dynamiczniej w górę. Coś
> kiepska aktywność na rynku na razie.
O 16 stron za dużo nie czytaj tych na smyczy, tłumaczonych u nas.
Poszukaj praktyków .NIE MA NASZYCH TŁUMACZEŃ.
Zdrówko graczu leniu.uzdolniony.
Czy ktoś by mógł podać fair value dla obecnej serii kontraktów?
Sądząc tylko po ruchach indeksu i kontraktów, wnioskuję, że baza 30 to stanowczo za mało. Każde zejście kontraktów do 30 i niżej, zaraz powoduje duszenie i obniżanie wartości indeksu, 32-34 chyba jest taką bazą neutralną.
Możesz pojaśnić o co konkretnie w tym chodzi?
Rozumiem że fair value to wartość godziwa ale nie rozumiem dlaczego mam mieć zastosowanie do kontraktów i WIG20.
dla mnie to jest pomocna w określeniu nadmiaru optymizmu/pesymizmu i na jej podstawie mieć dodatkowy punkt widzenia do przyszłych większych ruchów na kontraktach/indeksach
jeśli aktualna wartość jest znacznie przewartościowana to wskazuje na nadmiar optymizmu i sugeruje ruch w dół i odwrotnie :) poniżej zachowanie bazy w stosunku do indeksu i następujące po niej większe ruchy http://w312.wrzuta.pl/obraz/9JFPJmsfa6I/wykres
Dnia 2012-09-27 o godz. 11:58 ~Rudy napisał(a):
> dla mnie to jest pomocna w określeniu nadmiaru
> optymizmu/pesymizmu i na jej podstawie mieć dodatkowy punkt
> widzenia do przyszłych większych ruchów na
> kontraktach/indeksach
jeśli aktualna wartość jest znacznie
> przewartościowana to wskazuje na nadmiar optymizmu i
> sugeruje ruch w dół i odwrotnie :) poniżej zachowanie bazy
> w stosunku do indeksu i następujące po niej większe ruchy
> http://w312.wrzuta.pl/obraz/9JFPJmsfa6I/wykres
Szacunek kolego za udostępnienie własnych doskonałych przemyśleń.
nie zmieniaj nicku jest cenny.Jak Ci się znudzi kolor proponuję ,,brunet pełną gębą ''
Zdrówko kolego graczu nie tuzinkowy.
wartość teoretyczna kontraktu, pokazuje właściwą wycenę kontraktu w zależności od daty wygasania. Ja obserwuję sobie by wiedzieć czy rynek jest pesymistycznie czy też optymistycznie nastawiony. Jakie zastosowanie? Kiedyś faktycznie nie miało żadnego do naszych kontraktów i stąd takie anomalie jak baza -144 pkt!!! to były czasy kiedy na rynku byli tylko spekulanci :- :)) Wejściem arbitrażu myślę, że ucywilizował nam się rynek i każda anomalia na bazie jest przez tenże natychmiast wykorzystywana jako okazja do zarobku. Dziś kasowy wyraźnie drepta za bazą opartą na wycenie fair value, czyli oceniam że jest pesymistycznie na rynku kontraktów.
cały czas osuwanie na dużym obrocie, wzrost LOP... powinno być gwarno :-)
Przyznam, że sam jestem skonfundowany co też gruby planuje, po wczorajszej względnej sile dziś mamy ochotę być najsłabsi... tylko znowu pojawia się pytanie, czy tez grubas nas nie okłamuje? i coś co wygląda na pewną zwałę nie okaże się potem wzrostem. Nie daje się gruby ponudzić
czyżby faktycznie zaniżanie przed odpałem? LOP cały czas do góry...tak więc coś jest kolekcjonowane, tylko co? Byki niech się przyglądają wsparciom, misie niech się martwią o opory bo śmierdzi jakimś większym ruchem :-)
Dnia 2012-09-27 o godz. 14:55 bull_eye napisał(a):
> czyżby faktycznie zaniżanie przed odpałem? LOP cały czas do
> góry...tak więc coś jest kolekcjonowane, tylko co? Byki
> niech się przyglądają wsparciom, misie niech się martwią o
> opory bo śmierdzi jakimś większym ruchem :-)
Leniu uzdolniony,kierunek w książkach nie tłumaczonych na nasze.Jest do Ciebie post wyżej.
Zdrówko graczu i szacunek należny za klasykę at.
Taka obrona ostatnimi czasy była początkiem solidnego impulsu wzrostowego (przemówienie Draghi'ego, albo przed ogłoszeniem QE3). Tak więc faktycznie palec na Enterze...
niby wszystko w tej chwili rozgrywa się na ziemi niczyjej, nad wsparciem i pod oporami, jednak w moim odczuciu zaczyna się lekko komplikować sytuacja byków. Cofnięcie indeksu spod oporu na 69 na dużym obrocie średnio mi się podoba i sprzedający jak dla mnie są w przewadze, no chyba że zobaczymy jeszcze jakieś spektakularne działanie popytu.
I to by musiały być bardzo spektakularne działania , bo spółki z WIG20 nie są już jakoś specjalnie tanie i każde pociągnięcie w górę spotka się z dużą podażą.