Witam
@magellan.s
Już wstaliśmy i koniom na pewno damy pić...
Rynek jak zwykle zrobił po swojemu i lukę na 2390, o której luźno napomykałem na otwarciu w poniedziałek, przesunął o dwie sesje... :-) Teraz pewnie będzie chciał ją zamknąć, a po dynamizmie ruchów będzie można ocenić co dalej...
:-)))
Ja od 19 września trzymam się strategii na spadki, więc szukam okazji do powiększania pozycji... Może na tym zamykaniu luki? Oczywiście, rynek może mnie z tego wyleczyć, ale na razie widzę początek spadków...
Panie i Panowie nie będzie dziś UP UP UP ;) , niech tylko na wiguni przebiją te cholene wsparcie a o " window dressing " można będzie zapomnieć. Zresztą 3 miesiące wzrostów chyba zdecydowanie wystraczy....
Ja tam bym jeszcze byka nie skreślał i na razie się wstrzymał z 300 pkt spadkami. Patrząc na wykres dzienny wig20 to do swojej linii trendu ma jeszcze sporo miejsca, tak więc może zejść na dzisiaj nawet do 2320 i nadal będziemy w trendzie wzrostowym.
Wczoraj pisałem, ze kontrakty przebiły swoja linię spadkową czterodniowej korekty na wykresie dziennym. Dziś przebiega ona na 77-78. Gdyby do końca dnia się ta linia utrzymała to obecne zejście można by traktować jako tylko ruch powrotny do przebitej linii spadkowej i jako okazję do zajęcia pozycji długiej. Ideałem oczywiście by było domknięcie luki na 98. Zejście dzisiaj pod 77 i utrzymanie poziomu moim zdaniem kazałoby na jakiś czas odwiesić rogi.
Mi się wydaje że gruby siedzi na S na tej serii.
A myślę tak dlatego że :
wiekszość LOP-u przybyła na obecnej serii w czasie wybicia QE3 - jeśli Gruby brałby wtedy L to tak na logikę powinien popchnąc kontrakt w górę , a tak się nie stało.
ja się nie znam na interpretacji koncentracji. Dla mnie z założenia ten najgrubszy zawsze jest na S. Traktuję grubego jako poważnego gracza akcyjnego, który zabezpiecza swoje akcje krótkimi i zupełnie się nim nie przejmuję. Bardziej mnie interesują ruchy dzienne na LOP, a tu można powiedzieć, że dziś żadnej kapitulacji długich nie widziałem na razie.
Być może , niemniej tak się dziwnie składa ( przynajmniej ostatnio) że ten poważny gracz niejako kreuje ruchy na kontrakcie i na WIG20.
Co więc zabezpieczał w poprzedniej serii , kiedy ewidentnie od poczatku grał L ?
Masz rację, z tym 300-pkt. spadkiem to się trochę zagalopowałem... :-)
Mimo, że trend wzrostowy nie został jeszcze złamany, to jednak prognozuję pogłębienie odejścia i chcę być w pierwszym wagoniku podczas "Wielkiej Zwały"... :-)))
Ja wcale nie twierdzę, że nie będzie tej upragnionej zwały, ale ja pewnie zasiądę w ostatnim wagoniku :) u mnie to musi przewalić trend, zrobić nieudany ruch powrotny i wtedy wsiadam ja ;-)
Tak szczerze mówiąc, to wcale nie wyczekuję zwały, staram się po prostu reagować tak jak Ty, ale z większym wyprzedzeniem. Mi wręcz zależy na hossie giełdowej, ale nie dętej, tylko fundamentalnej, bo to będzie oznaczało koniunkturę w gospodarce. A widzę, że w realu jest różnie... Więc zastrzeżenia mam nie tyle do wysokości poziomów giełdowych, ale do zajadłości i dynamizmu ostatnich wzrostów, które każe mi na razie przyjąć postawę kontrariańską...
Jak to piszą na wątkach o spółkach "zaniżanie przed odpałem".
A tak serio, to w tym tygodniu powinniśmy wiedzieć, gdzie pojedziemy, w góry, czy nad morze.
szkoda, że dax w pierwszej fazie notowań nie zleciał niżej do wsparcia, tak teraz by wiedział od czego ma się odbić, majta nóżkami usiłując odbić się od powietrza i chrzani nam nasze ewentualne odbicie.
Nowym niełatwo znaleźć Wasz wątek /taki wątek to wyjątek/. Futures nadaj sobie logo, jakaś mała miniaturka 'ostro rzucająca się w oczy". Jeśli nie, tematu nie było :)