• brzuch mnie boli Autor: ~kat [89.74.89.*]
    1. Graal od dawna specjalizuje się w ETF-ach
    dlatego
    2. Ameriprise kupił Graala w ubiegłym roku
    ale to było mało, więc
    3. Ameriprise zostaje założony 23 marca 2012
    i w niecałe 6 miesięcy później
    4. Ameriprise odkupuje Superfisha od Graala

Wygląda mi na to, że AH jest spółką celową i wątpię aby AF, Inc bawiła się takimi drobiazgami.
    Stawiam na to, że pan BK kroczy wytartą ściężką, świeżo po śladach Solorza i Wiśniwskiego z PBG ( vide Multaros, SPV1)
    A za nadanie nazwy "AH" order uśmiechu ode mnie.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~o,key [83.20.145.*]
    z tego co piszesz wynika ,ze Ameriprise Holding , nie ma nic wspólnego z Ameriprise Finans, o.To ciekawe , w każdym razie nie jest ta spółka ujawniona w akcjonariacie spółki Graal ,Możesz coś więcej napisać o strukturze spółki i podać jakieś odnośniki- linki.
    Contact Information
    Ameriprise Holdings Inc
    1098 Ameriprise Financial Center
    Minneapolis, MN 55474 ........................ czy to jest tylko zbieżność nazw, ze spółką prawa cypryjskiego .! zasiałeś wątpliwości to daj jakieś info lub linki na poparcie swoich tez.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~kat [89.74.89.*]
    Jakich tez?
    Przecież jedną "tezą" jaką stawiam, jest ta o braku podstaw do tezy, że AH i AF są powiązane.

Jeśli stawiasz tezę, że to nieprawda - podaj proszę podstawy do niej. :)
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~MILKA [77.253.124.*]
    PO głębszym przemyśleniu sprawy zgadzam sie z KAT - sorki ale fund mający taką kapitalizację nie bawiłby sie w akcje typu uprzywilejowywanie mniejszościowego pakietu. Nie mówiąc nic o zapłacie w 2013 roku. Co najmniej dziwna transakcja i mało przejrzysta.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~milka [77.253.124.*]
    a i jeszcze jedno - co w sytuacji jak - Dojdzie do pierwszej sytuacji tj. uprzywilejowania - a nie dojdzie do zawarcia 2 umowy - tracą kontrolę nad firmą... no otrzymają 1 mln. ale to troszkę mało - nie ma nic o tym napisane że sprzedaż powiązana jest z zakupem całości. Zresztą jak by ktoś miał kupić całośc to by mogli w umowie napisac ze zapłaci za dwa lata. Dziwne i tyle.
    No niestety wiele rzeczy jest tu dziwne , zwłaszcza to ,że
    Majątek ruchomy Superfisha i zakład produkujący marynaty i ryby mrożone został sprzedany za 40 mln zł. Superfish to firma z grupy Graala. Stroną kupującą jest Koral, również należący do giełdowej spółki.

– To dalszy ciąg porządkowania grupy. Liczymy, że pojawią się pozytywne efekty synergii w obszarze produkcji i logistyki – zapowiada Robert Wijata z zarządu Graala. Całość pozyskanych środków ze sprzedaży Superfisha giełdowa spółka przeznaczy na spłatę części zobowiązań.
    nie rozumiem czegoś skoro graal sprzedał majątek ruchomy super fisz koralowi - to kto sprzedaje superfisz firmie z Cypru.? Info o sprzedaży ukazało się 9 września.I za co cypryjczycy mają zapłacić 87mln?.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~pantofelek [77.65.51.*]
    Ważne ,że będzie gotówka w kasie ,a na cyprze mamy 10 % podatek dochodowy.
    "Odpowiedzi szukaj. czasu jest tak wiele..."

Wszystkie cegiełki już widać, i jedna osoba wskazała nawet kamień węgielny.
    Jeśli się nie mylę, to w 2013 zobaczymy w Graalu dużą zmianę marż operacyjnych.

A tymczasem do oberka wskakują kolejni inwestorzy.
    Fundy znają dobrze zasady tańca i chyba nie zmarnują okazji.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~Jac19751 [83.11.226.*]
    Możesz mnie oświecić, o co chodzi Tobie z tym oberkiem... Kupiłeś czy sprzedałeś..:)
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~kat [80.52.228.*]
    Dnia 2012-09-24 o godz. 10:53 ~Jac19751 napisał(a):
    > Możesz mnie oświecić, o co chodzi Tobie z tym oberkiem...
    > Kupiłeś czy sprzedałeś..:)

Czytałeś Parkiet dzisiaj, byłeś na SW, zwróciłeś uwagę na ranking Graala na Bankierze?.
    Sprzedawać w takim momencie?
    Dnia 2012-09-24 o godz. 10:10 ~kat napisał(a):
    > "Odpowiedzi szukaj. czasu jest tak wiele..."

>Wszystkie cegiełki już widać, i jedna osoba wskazała nawet kamień węgielny.
    >Jeśli się nie mylę, to w 2013 zobaczymy w Graalu dużą zmianę marż operacyjnych.

No i proszę bardzo - Graal zapowiedział spadek marż.
    Czasami Ockham obcina za krótko - i tyle w temacie.

• Re: brzuch mnie boli Autor: mpm [89.70.9.*]
    chyba coś przeoczyłem ...możesz wylinkować zapowiedzi Graala o spadku marż na przyszły rok? Biblia-potop????;)

Nic dziwnego, że nie znasz - przeczytałem na quick newsach w SW. :))
  • link Autor: ~kat [89.74.89.*]
    to tu:

http://wiadomosci.stockwatch.pl/graal-mial-zyskowny-kwartal-spodziewa-sie-ciecia-marz,akcje,40912
  • Re: link Autor: mpm [89.70.9.*]
    no i tu masz rację nie czytam tego portalu....chyba, że posiłkuję się bronią niektórych:
    http://wiadomosci.stockwatch.pl/4-smakowite-kaski-w-branzy-spozywczej,akcje,39685

:)
  • Re: link Autor: mpm [89.70.9.*]
    poza tym ciekawe są gdybania Wijaty.:)

może kroić się kolejny skup....tylko co z progiem Bogusia?
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~abc [87.205.214.*]
    marże mogą i z lekka spaść, co nie zmieni jednak sytuacji - zyski bedą rosnąć...
    a na tłumaczenie Wijaty nie zwróciliście uwagi?
    Jeśli chodzi o to...W obliczu spadających cen surowca nasza konkurencja zaczęła obniżać ceny wyrobów gotowych. My jeszcze nie robiliśmy przecen, ale wcześniej czy później będziemy musieli dostosować się do rynku. ....to niezłe p....
    a jaką to ma konkurencję Graal w konserwach rybnych???? podduszone Wilbo?

wydaje mi się że raczej tu hipermarkety wymuszą spadek cen...poprze własne marki ( o czym pisałem kilka dni wcześniej...ale nie było odzewu)
    no chyba że Pan W ma na myśli SF;)
    Jak zjeść ciastko i je mieć?
    To proste - mieć swoje a zjeść Wasze.

A to zabawne ( bo nielogiczne) tłumaczenie, to przygotowanie gruntu pod nadchodzące zmiany, które wydatnie zmniejszą marże.

Zanim to nastąpi będzie cała masa dobrych wiadomości.
    właśnie coś tu się nie klei...ale Wijacie przynajmniej w sprawie SF nie należy wierzyć...historia jego wypowiedzi dobitnie o tym mówi
    kończmy, bo namiesza się za bardzo.
    dobranoc.
    :) 3maj się
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~aic71 [94.153.249.*]
    Co do rzetelności slów zarzadu mam swoje zdanie ale jesli chodzi o sam artykuł to gdzie jest napisane o spadku marż?

.....My jeszcze nie robiliśmy przecen, ale wcześniej czy później będziemy musieli dostosować się do rynku. To jednak może spowodować, że spodziewany wzrost marż może być zastopowany........

• Re: brzuch mnie boli Autor: ~kat [37.47.55.*]
    Wyczytałem, że siedzisz na Graalu od dłuższego czasu. To może być poważny handicap bo Graal dzisiejszy to nie ten sprzed kilku lat.
    Jako przykład niech służy wspomniana wypowiedź Wijaty - toż to prawie Talleyrand :)

A propos Talleyranda - fajna anegdota:

W spadku po epizodzie Księstwa Warszawskiego Talleyrand przywiózł do Francji hrabinę Tyszkiewiczową. Później przyszło Waterloo i Kongres Wiedeński. Przez te lata hrabina się postarzała i straciła wzrok w jednym oku. Podczas jednej z przerw w obradach Kongresu, Talleyrand odwiedził zamek, w którym umieścił hrabinę.
    Ta, spragniona towarzystwa i wieści ze świata, zadawała mu ciągłe pytanie:

- Jak sprawy Panie?

w końcu padła odpowiedź:

- Tak, jak Pani widzi.
    ------------------------------

Niby od rzeczy, ale
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~Jac19751 [83.11.75.*]
    Kat, możesz mi wyjaśnić czym różni się graal dzisiaj, z tym sprzed lat?
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~kat [46.134.72.*]
    Tak jak nie rozumiałem tamtych heroldów triumfu, tak nie rozumiem dzisiejszych płaczek.

Wyznawcy teorii spiskowych już dawno powinni znaleźć rozwiązanie gdzieś pomiędzy Ockhamem a Parkinsonem. Czyli tym co niezbędne, a tym co dopuszczalne.

Przyznaję nagrodę Topora Bogusławowi Kowalskiemu za obronę tego co polskie i własnego dzieła.

Pozdrawiam Czajnika i Alicję.

Reszcie polecam pomponik.pl.

• Re: brzuch mnie boli Autor: ~tampere244 [84.176.181.*]
    Dzieki za przywolanie tej cennej dyskusji. Jesli dobrze ja interpretuje, to wedlug tej teorii, przynajmniej kasa za superfish (pochodzaca posrednio) od korala wplynela?
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~asder [31.193.12.*]
    tu wzrostów nie będzie. Ktoś dosłownie sra akcjami z ukrytego.
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~tampere244 [84.176.181.*]
    Pociesz sie, ze jest tez ktos kto te akcje odbiera :) On nie pozwoli nas az tak bardzo skrzywdzic. Cierpliwosci
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~aic71 [89.74.99.*]
    Alicja dziekuje za zyczenia :)
  • Re: brzuch mnie boli Autor: ~doktor [37.108.147.*]
    To morze panie kacie jak boli brzuszek to trzeba wreszcie zrobić tę kupkę?:)
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.