Nie ukrywam że wzrost ropy naftowej może w dużej mierze uprzykrzyć plastkowi wyczekiwanie na znaczący wzrost zysków w spółce. Obecnie patrząc na wykres CLF wciąz kształtuje się duży trójkąt ceny więc poruszają się w horyzontalnie. W końcu jednak trzeba będzie ów formację opuścić i przyspieszyć....
Jakieś pomysły na przyszłość?:)
Ale po co? żeby zgarnęli kasę a problem pozostał? Cena ropy jest kluczowa.... Emisja tak ale z ciekawym pomysłem lub dla inwestora strategicznego celem rozbujania czegoś co byłoby zabezpieczające dla podstawowej działalności...
Ja się nie stresuję jej ceną:) ja tylko wymieniam zagrożenia. Zwracam uwagę że przy obecnym rozłożeniu sił w spółce i przy takich lub wyższych cenach ropy nie ma co oczekiwać wyraźniej poprawy zysków w spółce. Oceniając szansę na dobre wyniki kwartalne trzeba obserwować ceny surowca. Waluty także mają olbrzymie znaczenie...
na takie duzo lepsze zyski netto na pewno trzeba poczekac
masz w zupelnosci racje
ale przypatrz sie tez na inne dane
sa sporo poprawione (przed chwila podane z sierpnia)
i to cieszy
bo jak przyjdzie korekta cen ropy (a przyjdzie)
to i netto beda rewelacyjne
Już znalazłem, faktycznie bardzo dobre w ujęciu jednostkowym... Widać poprawę w każdym segmencie... Co do przejęć, to zarząd wyraźnie dał do zrozumienia że zamierzają rozwijać się organicznie i nie ma w planach przejęć. Pozdrawiam:)
Ostatnie 2 dni pokazały że ropa ugina się pod ciężarem trójkąta a wyjście z niego wciąż pozostaje sprawą otwartą. Tym bardziej że po ostatnich pułapkach na byka krótkoterminowo prowadzą niedźwiedzie i kierują się w stronę dolnego ograniczenia.... Wykres bardzo ciekawy.
Wyjęcie ropy z trójkąta będzie dużo ważniejszym impulsem dla plastka niż te wszystkie ostatnie informacje o podpisanych umowach....
Pozdrawiam
To co obecnie dzieje się podczas notowań jest mało istotne. Liczy się przyszłość. Obecnie jak pewnie zauważyłeś plastek skupuje akcje i robią to wydaje mi się po z góry ustalonych wcześniej cenach. Ktoś mu ładuje to paliwo i pytanie brzmi kto?
Istotna jest przyszłość spółki a ta uzależniona będzie od kosztów produkcji, oszczędności i popytu na produkty. Jeden czynnik ryzyka znamy- ropa, wydaje mi się i podkreślam to cały czas że od cen surowca zależy przyszłość plastka... Dlatego też dla inwestora długoterminowego większą korzyść niesie obserwacja cen ropy niż samego plastka...
Dnia 2012-09-20 o godz. 11:47 ~zxc napisał(a):
> nie mniej jednak
na plastku czeka nas teraz chyba spadek
> ...
Dlaczego tak twierdzisz?Patrzac z punktu analizy to od jakis 2 tygodni jest silny sygnal kupna.Moge sie jednak mylic,poniewaz moze to byc falszywy sygnal spowodowany skupem akcji.
Dnia 2012-09-21 o godz. 10:27 ~ZXC napisał(a):
> pozaglądaj troche wstecz
juz nieraz byl sygnal kupna
a
> tuz za nim sygnal sprzedazy i nowy kolejny dolek ...
zgadza sie.Tylko ze plastek był w trendzie spadkowym a teraz jest silny wzrostowy.
Chociaż identyfikacja trendów to bardzo luźne zagadnienie. To z tym co napisałeś trudno się zgodzić chyba że ma się na myśli trendy intra... Genralnie w takich krótkich trendach wzrostowych plastek był bardzo często przez ostatnie 2 lata i nic z tego nie wynikało....
Co innego będzie jeżeli trwale przebije poziom 2.55.
Dnia 2012-09-23 o godz. 14:33 ~pryciarz18 napisał(a):
> Chociaż identyfikacja trendów to bardzo luźne zagadnienie.
> To z tym co napisałeś trudno się zgodzić chyba że ma się na
> myśli trendy intra... Genralnie w takich krótkich trendach
> wzrostowych plastek był bardzo często przez ostatnie 2 lata
> i nic z tego nie wynikało....
Co innego będzie jeżeli
> trwale przebije poziom 2.55.
wg mnie jak przebije 2.51 to droga otwarta do conajmniej 3.30
Poziom kupna każdy widzi gdzie indziej. To kwestia dyskusji. Nie ulega jednak kwestii fakt że długoterminowo wykresy wyglądają optymistycznie, szczególnie tygodniowe i miesięczne. Minusem jest fakt że plastek poprzez swoją słabą płynność jest lekko antytechniczny. Dlatego na wykres najlepiej patrzeć w długim terminie....
Zniesienia Fibo a w szczególności zatrzymanie spadku na 61.8% wcześniejszych wzrostów (2009 rok) sugeruje że atak na szczyt powinien zacząć się teraz albo nigdy;)
Dnia 2012-09-24 o godz. 12:19 ~pryciarz18 napisał(a):
> Poziom kupna każdy widzi gdzie indziej. To kwestia
> dyskusji. Nie ulega jednak kwestii fakt że długoterminowo
> wykresy wyglądają optymistycznie, szczególnie tygodniowe i
> miesięczne. Minusem jest fakt że plastek poprzez swoją
> słabą płynność jest lekko antytechniczny. Dlatego na
> wykres najlepiej patrzeć w długim terminie....
Zniesienia
> Fibo a w szczególności zatrzymanie spadku na 61.8%
> wcześniejszych wzrostów (2009 rok) sugeruje że atak na
> szczyt powinien zacząć się teraz albo nigdy;)
Istotny monitoring powinien obejmować wykresy długoterminowe, czyli zniesienia fibo, obronę ostatnich maksimów i zachowanie kursu tutaj gdzie jesteśmy teraz czyli przy lokalnym maksimum.
Najważniejszym czynnikiem według mnie jest wciąż ropa naftowa i jej obecna wycena....