Jak chodzą pakiety po 46.000 akcji to chyba coś ciekawego wreszcie zacznie się dziać na tym papierze. Główni cały czas trąbią, że akcje są niedowartościowane a rynek tego nie dostrzega. Niestety duzi inwestorzy cały czas wolą grać wig-20 bo płynność lepsza, spółki znane, dywiedndowe ... itd. Najważniejsze że jest obrót i wzrost
Dlaczego dzisiaj tak spadliśmy skoro wczoraj tak ładnie momentami kurs się zachowywał ? Czyżby pzu postanowiło agresywnie zwiększyć zaangażowanie w spółce ? Jak myślicie ?
dla mnie to wygląda tak - że ktoś ma więcej akcji i chciał sprzedać. Nie ma jak zrobić ustawki po ustalonej cenie wiec sprzedawał tak jak leciało. Niestety taka płynność na tym papierze. Mając 4k akcji można zdołować kurs o ponad 4 procent.
Żeby ktoś to wiedział Henry ,czy teraz trzeba kupować . Wiem jedno gra jest pod przyszłość tej spółki która zapowiada się dobrze ,więc i kurs powinien za jakiś czas pokazywać tą lepszą przyszłość . Czy tak się stanie to zobaczymy . Faktycznie prezesom impela zależy chyba na wzroście kursu bo dość często powtarzają że akcje są niedowartościowane . Problemem jest tylko słabość rynku który potrafi przeceniać różne spółki do absurdalnych poziomów .
Czy ktoś rozumie o co tutaj teraz chodzi albo przynajmniej się domyśla ? Dlaczego tak papier zdechł ? Przy takiej sesji jak wczoraj ledwie wyszliśmy na plus a teraz lekko spadamy .
Czyżbyśmy dyskontowali pojawienie się nowych akcji niebawem ? Nauczyłem się że na giełdzie nie dzieje się nic przypadkiem jeśli kurs zachowuje się dziwnie in minus przy mocno rosnącym rynku to sugeruje to albo coś niezbyt dobrego dla mniejszościowych akcjonariuszy (np.warranty w tym przypadku a więc potrzebę rozbicia zysku na większą ilość akcji) albo ktoś chce by kurs nie był wysoko . Anomalie kursowe zaczęły się po ujawnieniu stanu posiadania przez PTE PZU i jeśli to nie warranty to pewnie Pyzy tu mieszają .
To jednak wyczułem pismo nosem . Stawiam że te warranty obejmie PTE PZU . Jeśli impel zaczyna drukować to chyba w ich zasięgu pojawiło się duże przejęcie -stawiam na Zespół Zarządców Nieruchomości WAM a może lot catering ? A może obie te firmy razem ?Jak myślicie ?
Na 99% lada chwila pojawi się komunikat o wygranym przetargu, emisja akcji i warrantów była od dawna zaplanowana, czekano tylko na odpowiedni moment. Jeśli na liście obejmujących będą Panowie Dzik i Biegaj (poprzez spółki na Cyprze) to cena będzie pewnie niższa lub podobna do giełdowej, jesli pte pzu lub inni to myślę, ze będzie wyższa. Ciekawe, że lista subskrybentów może liczyć aż 99 pozycji. Drugą ciekawą sprawą, jest to ile zysku netto przejmie IMPEL poprzez przejmowaną spółkę (spółki), zakładając, że liczba akcji IMPELA wzrośnie o 1.4mln dobrze by było aby przejęty zysk wynosił min 5-6mln (ok. 4zł na nową akcję). W ten sposób nie rozwodniono by aktualnego zysku na większą liczbę akcji.
Ja nie sądzę żeby warranty obejmowali obecni główni akcjonariusze . Sądzę że to właśnie PTE PZU je obejmie . Natomiast mam nadzieję że prezesi impela tanio tych warrantów nie wydrukują -niech chociaż będzie ta cena zbliżona do rynkowej a najlepiej gdyby była wyższa . Ta formułka że warranty będą proponowane 99 podmiotom lub mniej to jest standardowa formułka o warrantach -chyba po prostu taki jest przepis . Chciałbym się jak najszybciej dowiedzieć jak to będzie bo najgorsza jest niepewność czy w tej walce o rozwój impela nie zapomniano o obecnych drobnych akcjonariuszach -mam nadzieję że nie .
Cena powinna byc nie nizsza od obecnej bo po co obecnym duzym akcjonariuszom psuc temat. pozyskaja z rynku c.a 40 milionow dzieki czemu moga wziac dodatkowego kredytu z 60 i kupowac biznesy. Bedzie dobrze.
Blokują ewentualny wzrost wystawiając spore pakiety na sprzedaż - czyli według mnie cena warrantów nie będzie wyższa niż 27 zeta . Też mam nadzieję "spokojny" że będzie dobrze .
P.S. Oczywiście zgaduję tylko po ile będą warranty ale patrząc na zachowanie się kursu to chyba około tej ceny - tak myślę . Pobawimy się w typowanie ? Jak myślicie w jakiej cenie według Was ?
Bawic sie nie ma sensu -;) okaze sie za 2 dni .Ale masz racje ze ewidentnie ktos straszy tymi 12 000 akcji. Jakby chcial naprawde sprzedac to by z ukrycia dozowal. Pozytyw jest ze strasza i jak na razie za bardzo sie rynek nie boi.
Mogliby wysmażyć artykuł w prasie na co pójdzie emisja w jakim czasie to zamierzają kupić i kiedy to przyniesie dla akcjonariuszy impela wymierne korzyści -tak sobie wyobrażam taki artykuł . Ale takie rzeczy to tylko w erze :) W każdym razie przynajmniej coś wreszcie zacznie się dziać bo trochę wiało nudą .
Niby wszystko jasne a nic nie jest do końca jasne. Wydawałoby się, że kupujacy prawie 1.5 mln nowych akcji impela musi zapłacić cenę wyższą niż na giełdzie (niech ktoś spróbuje kupić na giełdzie taką ilość akcji impela bez znaczącego podniesienia ceny), tymczasem dzisaj było do wzięcia 10tys impelków po 27 z groszami i nie było chętnego. Czyli cena objęcia nowych akcji będzie jednak niższa?
chyba ze ten kto ma kupic ma juz akcji troche i chce zbic kurs aby kupic taniej (bo np jendym z elementow ceny bedzie kurs akcji z np. ostatnich 4 tyg. Swoja droga uwazam ze taniej niz na gieldzie nie powinni puszczac bo kurs i tak jest niedowartosciowany.
Nie powinni to dobre słowo problem tylko polega na tym że nie ma kapitału w tym kraju i że mamy rynek nie sprzedającego lecz kupującego . Ja również mam nadzieję że tanio tych warrantów nie wydrukują ale jednocześnie psychicznie się przygotowuje na wypadek gdyby te nadzieje okazały się tylko pobożnymi życzeniami .
To zjazd jak na razie zobaczymy czy wrócimy powyżej . Tyle miesięcy prób przebicia się przez 30 zeta żeby spaść w parę dni w to samo miejsce z którego zaczynaliśmy wędrówkę po tym jak zabrano z kursu wartość vantage -to są jaja a nie giełda .
Może cena tych warrantów jest po prostu niższa niż sądzimy ? A może wyższa tylko lepiej poinformowani rozgrywają żeby ugrać coś dla siebie . Jak zwykle my drobni dowiemy się na końcu .
Nie wiem jak Wy to odczuwacie ale ja uważam że takie pogrywanie z akcjonariatem nie jest w porządku . Uważam że cena warrantów powinna być podana równolegle do informacji o emisji warrantów tak żeby akcjonariat od razu wiedział - przecież wiadomo że ta cena jest prezesom znana i prezesi musieli ją zaakceptować więc nie rozumiem dlaczego takie informacje nie są podawane od razu !? Powiem krótko jestem w.qrwiony na maksa dzisiaj !!!
W dodatku czy ja dobrze widzę odwrócony spodek na wykresie półrocznym ? Ale jeśli to spodek to już jest cały a to co się dzieje teraz to konsekwencja tej formacji . Tyle że za pózno go zobaczyłem . Jak myślicie możliwe że to był spodek odwrócony ? -to rzadka formacja .
ja nie widze żadnego odwroconego spodka. A tak wogóle jaki to jest wykres półroczny ja w programie mam maksymalnie inerwał miesieczny. Daj jakiś wykres to popatrzymy.
mozna tam sie dopatrywać tej formacji jednak ten wykres nie przemawia do mnie. Bardziej czytelny jest ten kanał spadkowy do którego podałem link wyzej ale pewno dlatego że to moje kreski.
Wykres wykresowi nierówny . Na Twoim z kolei widać coś w rodzaju flagi od dołu czyli teoretycznie szansa na zachowanie trendu . Tak ja to widzę z tego wykresu .
Jakimś dziwnym trafem kurs na koniec dnia ustalił się blisko ceny emisyjnej nowych akcji, jak to na giełdzie, niektórzy wiedzą wczesniej :) Gdzie jest lista inwestorów o której mówi raport? Ciekawe dlaczego zrezygnowano z emisji warrantów, nie było chętnych czy też zarząd już wie, że z jakiegoś przejęcia nici.
Czyli wydrukują 713.715 sztuk akcji po 25 złotych i więcej drukować nie będą ? To nie wiem dlaczego to spadało -cena przecież nie jest niska ,akcji będzie mało w dodatku warrantów nie wydrukują (poprawcie mnie jeśli czegoś nie doczytałem) .Dlaczego tak sprzedawali przez kilka dni ? Nie mówiąc już że księgowo spółka rozpozna papierowy zysk agio czyli różnica między ceną nominalną a emisyjną to będzie ładna kwota ,ale to może "spokojny"się wypowie bo chyba jest lepszy z księgowości niż ja :))) "Zibi" zawsze tak jest że ktoś wie szybciej a my biedne żuczki musimy zgadywać . Dopiero ustalą listę podmiotów uprawnionych do akcji - ja nie wiem dlaczego to jest takie zawiłe .
Jest to podniesienie kapitalu. Cena nominalna 5 pln x 700tys zasili kapital akcyjny. reszta czyli 20x 700 tys zasili kapital zapasowy. Nie ma tu zadnych zyskow czy podatkow.
A propos listy jest to prawdopodobnie 1 podmiot ale sie nie dowiemy jaki poniewaz bedzie stanowil c.a 6% w kapitale akcyjnym ale nie bedzie stanowil min 5% w glosach na WZ - tak wiec nie musi sie ujawniac.
Te 25 zł zawiera max. jakieś 10 - 20 % rabatu od ceny rynkowej tej s-ki. Wg. takich bardzo lakonicznych wywodów to i tak max 30 zł za ten papier. Na rynku są chyba jednak ciekawsze tematy.
Ok , przepraszam błąd z tym agio -cofam to co napisałem wcześniej . Dziękuję za sprostowanie "spokojny" . Warranty na giełdzie kojarzą się z czymś złym patrz np. centrozap i być może rynek wpadł w lekką panikę a być może jeśli to nie PTE PZU będzie obejmować to może stwierdzili z tego PTE PZU że dobiorą trochę akcji z rynku żeby nie zmniejszać swojego udziału w spółce jak nowe akcje już się pojawią -bo lekkie rozwodnienie jednak będzie tyle że niezbyt duże . Dobra koncepcja ? Zobaczymy jak w poniedziałek zareaguje kurs na tą informację . Tak możesz mieć rację że się możemy nie dowiedzieć kto obejmie. Ktoś wykłada tyle pieniędzy żeby kurs doszedł tylko do być może 30 złotych ? E chyba nie , ja poczekam na lepszą cenę . Ja to widzę tak : że być może prezesi urażeni że nie było dużego zainteresowania za karę dla rynku podniosą wysoko kurs akcji poprzez sprawne działanie i zarabianie pieniędzy dla siebie i drobnych akcjonariuszy , żeby instytucje które żałowały pieniędzy na nowe akcje żałowały jeszcze bardziej że nie weszły po tej śmiesznej promocyjnej cenie :) - to żart bo wcale tak nie musi być . Pozdrawiam !
Czy wiecie że w okresie kiedy akcje impela kosztowały najwięcej (2007)to impel zarobił najmniej ( porównywałem od 2005r.) ? A wiecie że kiedy impel zarobił najwięcej bo miał bardzo dobry rok(2008r.) i pierwszy raz przebił barierę ponad 40 baniek zysku kosztował najmniej na giełdzie w swojej historii ? Buhaha wychodzi na to że im impel zarabia mniej tym więcej kosztuje na giełdzie ! Czy inwestorzy grający na tym papierze wymyślili inne prawidła ekonomiczne ?