A jeszcze tak nie dawno oferty publiczne lewar X1000,chętnych do zakupu mnóstwo,zarządzający płaczą że trzeba GPW otworzyć na zagranice bo jest za mało firm w które można zainwestować , a teraz firmy bardzo zdrowe firmy notowane z c/wk 0,3 i co nie ma chętnych mam jakieś nie odparte wrażenie że tych wycen to w większości przypadków już nie zobaczymy od taka piramida finansowa ci co wpłacili do AMBER to mają szansę odzyskać z 30% kapitału z ci co zainwestowali w Ropczyce po 80 zł to mogą tylko pomarzyć.
Dnia 2012-08-23 o godz. 11:36 ~AROT napisał(a):
> A jeszcze tak nie dawno oferty publiczne lewar
> X1000,chętnych do zakupu mnóstwo,zarządzający płaczą że
> trzeba GPW otworzyć na zagranice bo jest za mało firm w
> które można zainwestować , a teraz firmy bardzo zdrowe
> firmy notowane z c/wk 0,3 i co nie ma chętnych mam jakieś
> nie odparte wrażenie że tych wycen to w większości
> przypadków już nie zobaczymy od taka piramida finansowa ci
> co wpłacili do AMBER to mają szansę odzyskać z 30% kapitału
> z ci co zainwestowali w Ropczyce po 80 zł to mogą tylko
> pomarzyć.
To wszystko co napisałeś jest prawda,ale w przypadku Ropczyc sytuacja może się zmienić diametralnie po wynikach z 2 kwartał,a 3 może być naprawdę doskonały i możliwe ze Ropczyce do końca roku mogą byc po 30zl.
zasada analizy technicznej mówi czym dłuższy trenzie d boczny w przypadku Ropczyc ok 5 lat tym mocniejsze wybicie albo w góre albo w dól mojej ocenie nastąpi bardzo silne wybicie w góre 20 zł nie będzie żadnym oporem.
W świetle dzisiejszych danych o PKB ,wyniki Ropczyc będą doskonałe,ale niestety nie przełoży się to na wzrost kursu to nie jest ten etap rynku,pewnie jak w poprzednich okresach,impulsem do bardzo dużych wzrostów będą coraz gorsze dane z realnej gospodarki i związane z tym mocne obniżki stóp procentowych tak do ok.3,25%.Tak było w ciągu ostatnich lat i tak będzie pewnie teraz,chyba że sytuacja na świecie zmieni się w jakiś totalny chaos gospodarczy.
Po tym raporcie (półrocznym) kończę przygodę z RPC. Jak dla mnie spółka:
1. nie potrafi wygenerować solidnych i powtarzalnych zysków,
2. dokonuje, w mojej ocenie, co najmniej "dziwnych operacji księgowych" związnych ze sprzedażą spółki córki z terminem płatności 1 rok, a potem na poczet należności przejmuje nieruchomości będące kiedyś własnością spółki. ocena tej transakcji mogłaby się zmienić jeżeli faktycznie RPC dostaną cash.
3. Posiada 3 mln PLN na rachunku przy zobowiązaniach krótkich 100 mln PLN
4. Nie generuje dodatnich przepływów z działalnosci operacyjnej.
OBSERWUJE SPOLKE PARE LAT OSTATNIE KILKA MIESIECY BARDZO WNIKILIWIE ,WYDAJE MI SIE BARDZO TANIA ALE JA TU SIE NIE PODNIECAM P/BV GDYZ MOIM ZDANIEM TO NIE JEST MIARODAJNY WSKAZNIK .DLA MNIE EV/EBIDTA JEST DUZO WAZNIEJSZY I TU ROPCZYCE NIEZLE WYGLADAJA .PO WYNIKACH ZA I POL JUZ MIALEM ZACZAC SKUBAC ALE JAK SPOJRZALEM NA RENTOWNSCI I ROE JEDNAK PODZIEKOWALEM.BRANZA BARDZO INTERESUJACA ,PRODUKTY ZAAWANSOWANEALE JEDNAK WIDZE TERAZ NA GPW KILKA TANSZYCH SPOLEK I JE POWOLI KUPUJE NP FASING , RELPOL
EV/EBITDA też nie jest bardzo niskie biorąc pod uwage około 70 mln zadłużenia odsetkowego i małą ilość gotówki - to według moich obliczeń około 7 z hakiem, Zetkama po kilkusetprocentowym wzroście kapitalizacji ma poniżej 6.