Właśnie na coś takiego czekałem, fragment:
Czy miasto stać na przejęcie klubu i wydawanie milionów złotych na jego grę w I lidze?
- Takie rozwiązanie proponowaliśmy już, gdy padł wniosek o przystąpieniu miasta do spół-ki. Już wtedy byliśmy za tym, aby przejąć 100 proc. akcji i 100 proc. odpowiedzialności za klub, a dopiero potem szukać partnera prywatnego - twierdzi Godlewski. - Teraz miasto powinno odkupić pakiet akcji Ireneusza Króla, a najlepiej, gdyby pan Król odstąpił go miastu za symboliczną złotówkę, bo nie inwestował w klub.
Ja bym chciał nawet do 10 gr. wtedy bym się ostro zapakował. Ale po przeczytaniu w/w artykułu to chyba nie da rady. Jak miasto chce 100% akcji to musi być wezwanie i wycofanie GKS z giełdy.
Powiem krótko i na temat. Czytać się nie da tych głupot które tu wypisujecie, wkleiliście 2 artykuły które jasno mówią że GKS zostanie z niczym bo nawet sam nie chce ekstraklasy ani Króla. A wy wypisujecie jak to jest cudownie i że kurs już tylko do góry pójdzie i że takie zamieszanie jest a z tego na pewno będzie coś dobrego. OPAMIĘTAJCIE SIĘ LUDZIE !!!!
Wiem że to forum słynie z pisania nie na temat i bez konkretów ale proszę was, napiszcie mi dlaczego waszym zdaniem po tak złej informacji jak wycofanie się Króla z planów łączenia z GKS ma nagle kurs iść w górę a nie w dół. Podajcie jakieś info, jakiś konkret o który można oprzeć te spekulacje że jednak będzie dobrze, ja mam otwarty umysł, postaram się zrozumieć i dopuszczam taki scenariusz że może iść w górę i może pojawić się dobre info. Ale proszę, napiszcie mi to co Waszym zdaniem podbije kurs jutro i dlaczego brak ekstraklasy to nie jest złe info.
1) klub przystępuje do rozgrywek 1 ligi, wcześniej było to niepewne (perypetie z nieprzyznaniem licencji)
2) odejście z klubu Króla (tak on przynajmniej deklaruje), Król jest osobą mało popularną wśród kibiców, żeby nie powiedzieć znienawidzoną, jego odejście bardzo poprawi nastroje, kibice woleli by nawet, by klub grał w IV lidze, ble Króla nie było (zobacz forum Gieksy)
3) jeśli Król odejdzie prawdopodobne są bardzo dla klubu (z punktu widzenia kursu akcji) rozwiązania:
- albo miasto wykupi akcje od Króla - należy się spodziewać sporych wzrostów
- albo pojawi się inwestor, może nawet sam......, jeśli to ten inwestor, to i 5 zł za akcje mnie nie zdziwi
tak czy siak, nie wierze, by miasto zostawiło teraz klub samemu sobie, po tych wszystkich perypetiach kibice by tego nie darowali (a stanowią bądź co bądź spory, jak na warunki lokalne, elektorat)
najgorsze klub ma za sobą, bo przystępuje do rozgrywek, i to w końcu w bardzo dobrej atmosferze (jeśli Król odejdzie), kibice GKS tryumfują, i spodziewają się sporej frekwencji na inaugurację z ŁKS (zobacz forum GIEKSY)
4) te "negatywne" wiadomości były już wiadome w piątek rano, a jakoś całą sesję ktoś bez przerwy podstawiał się na K, czy to nie dziwne? mam wrażenie (ale tylko wrażenie), że ktoś coś wie
Dzięki za konkrety, są one ciekawe ale widzę też że wiele z nich ma małe pokrycie w rzeczywistości. Spróbuj przeczytać to co napisałeś jeszcze raz i popatrz na to tak jakbyś nie miał akcji tzn bez sentymentów i marzeń o wielkich wzrostach. Co teraz widzisz?
Dla kontrastu i ciekawej dyskusji podam kilka "konkretów" czy spekulacji mówiących że jednak jest źle.
1) Król się wycofał, nie będzie finansowania, nie będzie ekstraklasy. Kibice to nie inwestorzy, nawet jak przyjdzie ich na mecz 10000 to i tak nie wpłynie to na kurs akcji.
2) Miasto nie wyda kasy na akcje Króla, oni chcą te akcje za darmo, miasto nie będzie raczej robić wezwania, skupu akcji itp. Oni też sami kiedyś powiedzieli że dla nich ważne są wydatki na klub, remont stadionu itp. a czy akcje które kupowali po 1zł są teraz po 10 groszy to ich nie interesuje.
3) Nikt ciekawy nie wejdzie w GKS bo klub z pierwszej ligi jest mało atrakcyjny marketingowo.
4) Na rynku akcji jest mało więc zabawa w skup, podbijanie kursu itp. niewiele da bo zarobić można grosze patrząc z punktu widzenia dużego inwestora.
5) Klub jest zadłużony, licencję na I ligę dostał pod warunkiem wprowadzenia programu naprawczego w którym zobowiązali się spłacać długi piłkarzom itp.
6) Info z piątku było mało oficjalne, teraz jak ogłoszą oficjalnie że Polonia zostaje w Warszawie i nic już tego nie cofnie to kurs poleci -30% w jedną sesję.
To moje konkrety bo po prostu widzę co się tu dzieje a dzieje się źle, miało być pięknie, sponsor, ekstraklasa to miał dać1zł za akcję. Tego raczej nie będzie więc rok grania w pierwszej lidze i może za rok się uda.
No ale wszystko może się udać. Zobaczymy.
Jeśli liczycie na to ze spółka giełdowa która jest klubem piłkarskim da zarobić to popatrzcie na inne kluby, zacznę najbliżej od Polonii Warszawa. Kiedyś Wojciechowski kupił klub za ok 20 mln, teraz sprzedał podobno za 5 mln. dokładał 2 miliony miesięcznie, zysków zero. Po 5 latach dokładania kasy klub praktycznie przestaje istnieć. Zawodnicy za których płacił po 1 mln euro są do wzięcia za darmo. Tu się nie zarabia. Stąd dziwią mnie te wpisy ludzi co widzą przyszłość spółki tak kolorowo. Ciągle mówię że może być wzrost, może być podbitka itp. ale patrzcie realnie.