Przeanlizowałem sytuację finansową firmy i wygląda to całkiem dobrze - jeżeli wierzyć raportom .
Mała spółka kupiła ostatnio za 10 mln obligi Ganta i ma spore zasoby finansowe.
Dziwią mnie tylko ostatnie spadki - czyżby jakiś trup miał wypaść z szafy?
Może ktoś coś wie i zechce podzielić się wiadzą. Będę bardzo wdzięczny.
A może ostatnie spadki nie mają uzasadnienia tylko każdy myśli że jak to budowlanka to be! Technicznie może być całkiem fajnie spadki były na bardzo niskich obrotach.
mysle, ze warto. kapitalizacja spolki to niecale 15 mln, podczas gdy aktywa maja 10 razy wieksze, kapital wlasny blisko pieciokrotnie, a co najwazniejsze aktywa obrotowe spokojnie pokrywaja zobowiazania, wiec nie ma absolutnie zadnego ryzyka utraty plynnosci. kurs moze spadac z kilku powodow. 1.) leci w dol z calym sektorem budowlanym. 2.) wyniki w kolejnych kwartalach moga byc slabsze. 3.) moze ktos mial kredyt pod akcje i jakis bank wywalal, a ze plynnosc tu malutka to szybko polecialo w dol. 4.) spekulacja i szykowanie kolejnego wałku itp. Osobiscie nie wyobrazam sobie, aby kupujac akcje na tym poziomie nie zarobic minimum 100%. ryzyko rozwodnienia kapitalu jest znikome. pozdrawiam i zycze udanych zakupow. ps najwiekszym minusem tego waloru jest beznadziejna plynnosc.
Wygląda to dobrze, kurs mocno sponiewierany, też mi się wydaje że wyciągnać ponad 100% zysku będzie tu dosyć łatwo, jak się ruszy to będzie szybka jazda na conajmniej 50-60 gr, a jak się klimat oczyści to może do końca roku pojawić się nawet 1 zł za akcje.
Ktoś mocno sypał, chyba rzeczywiście poszły jakieś zabezpieczenia kredytu w koncie, albo któryś z funduszy potrzebował kasy na utrzymanie płynności, ostatnio to główna przyczyna spadków dobrych spółek. Ja tam uzupełniam portfel kiedy tylko moge.
Zwróćcie uwagę na dzisiejsze obroty. Są największe od roku. Nie jestem jasnowidzem ale jutro albo zjazd albo mocno do góry. Jakieś odreagowanie pewnie po takich spadkach się tutaj należy ale na cuda, dopóki jest to kasa zapomogowo-pożyczkowa a nie firma, bym nie liczył.