• RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~SIELAWA [83.21.139.*]
    JW
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~M.T. [87.205.135.*]
    Życiorys pana Francois Vleugels wyjatkowo ciekawy:
    - doswiadczenie w chemii
    - doświadczenie w restrukturyzcji i zarządzaniu
    Jednym słowem osoba z najwyższej półki. Coś się zaczyna dziać!
    Natomiast proszę o wyjasnienie o co chodzi z Piotrem Nadolskim - kiedy kupił te 8 % akcji?
    Czy chce dokupić albo co?
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~rdc [84.201.217.*]
    Tu nie chodzi o członka rady nadzorczej ,a zarząd który kiepiko działa.Myślę,że nowy człowiek w radzie pogoni to towarzystwo do robory.
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~PERMEDIA [89.174.254.*]
    Też się zastanawiam kiedy on kupił taką furę akcji i wychodzi mi że może w tych pakietówkach które były pod koniec zeszłego roku i w marcu tego roku ale to jest raczej gdybanie . Pytanie co nowy członek rady zrobi z permedią by ta była bardziej efektywna w działaniu . To są pytania bez odpowiedzi i raczej prędko się nie dowiemy . Dobrze by było gdyby spółka przedstawiła jakąś strategię działania ale takiego wydarzenia to chyba w historii tej spółki jeszcze nie było . Wszystko tu jest tajne przez poufne jak w elektrimie .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    Z chemicznego punktu widzenia są reakcje które zachodzą od prawa do lewa a nie na odwrót.

Zniszczyć dobrze zarządzaną strukturę jest łatwo ( zagotować akwarium z rybami ) ale odbudować jej może się nigdy nie udać. Dlaczego gdyż to przedsiębiorstwo jak i inne nie działa w próżni. Przez czas demolowania starych pracowników i sposobu ich pracy który przynosił dobre efekty występowała nieefektywność, następowała utrata klientów których zaczęli przechwytywać ci którzy poprawiali swoją efektywność.

Jak by nie restrukturyzować nie powróci się do takiej sytuacji jaka była w przeszłości a Czesi okazali się albo głąbami albo robią na boku w księgowości a nikiel przenieśli do siebie. Sądzę że jedno i drugie. I przenieśli i myśleli że oni potrafią lepiej. Często tak bywa gdy ktoś kupuje dobrze prosperującą restaurację. Zamiast robić wszystko tak jak zastał to zaczyna zmieniać aż bankrutuje lub ledwo wiąże koniec z końcem.

Nowy akcjonariusz ? Ma ambicje lekarza chyba umoczył pieniądze. Ja bym z zakupami poczekał aż pojawią się efekty "pracy na rzecz wzrostu wartości firmy" w postaci wypłat dywidendowych. Bo w księgowości możżżżżżżna rzeźbić ale jednego nie da się oszukać pieniądze na wypłacaną dywidendę naprawdę trzeba mieć a jak ją się wypłaca regularnie i w znacznych kwotach to znaczy że przedsiębiorstwo ma rzeczywisty zysk a nie księgowy.
    Tak się zastanawiam nad tym co napisałeś "Dim" i się trochę z Tobą nie zgadzam : Jeśli Bochemia uznawałaby że permedia nie będzie zarabiać to sądzę że czym prędzej szukaliby nabywcy dla niej tym czasem niczego takiego rynek nie słyszał . Permedia kiedy kosztowała najwięcej w swojej historii też przecież należała do Bochemii a ta nie sądzę żeby przy braku perspektyw dla permedii dalej trzymałaby ją w grupie kapitałowej , zważywszy że permedia dzisiaj jest w stosunkowo dobrej formie i można by było ją sprzedać za całkiem niezłe pieniądze . To jest trochę jak z kiepskim samochodem jak zaczyna się psuć szukasz nabywcy który go od ciebie kupi(przykre ale prawdziwe) kiedy samochód jest w stanie nadającym się do jazdy i mniej więcej wiadomo że nie będzie potrzebował nakładów to jeżdzisz nim dalej . Sądzę że permedia jest właśnie takim samochodem nadającym się do jazdy dlatego Bochemia go nie sprzedaje . Co do nowego akcjonariusza nie wiem czy na pałę kupuje znaczącą ilość papierów na zasadzie "się zobaczy jak będzie" no chyba że je kupił dawno temu a teraz się ujawnił licząc że taka informacja spowoduje poprawę notowań i jego wyjście z "nietrafionej" inwestycji .
    Czy inwestorzy trochę aby nie przesadzają z tym pesymizmem ? Chyba że wyniki są "zajebiaszcze" i dlatego tak leci . No cóż zobaczymy czy byli inwestorzy lepiej poinformowani od nas pod koniec sierpnia .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~swiezak27 [83.9.59.*]
    No kurs wystrzelił czyżby droga na 3-4zł, albo przerzucanie z kieszeni do kieszeni żeby wystraszyć ostatecznie tych ostatnich przed prawdziwym odpałem przed wynikami, przynajmniej jakiś ruch sie zrobił zobaczymy do nastepnego fixa:)
    Sądzę że drugi fix niczego nie wyjaśni ot ,po prostu ktoś kupił trochę akcji a ktoś sprzedał po niższym kursie . Ale jakiś popyt tam się kształtuje po bieżącej cenie . Ostatnio chemia jest na topie ale niestety chemia nawozów sztucznych . Barwników i pigmentów na razie nikt nie chce . :/ :(
    Może specjalnie tak ubili kurs przerzucajac akcje żeby zaniżyć, albo ktoś już wie że koniec PMD jest nie uchronny zbliżając sie wielkimi krokami ratują reszte kasy, to co Krzychu wyrzucamy ?może odkupimy po 2-3zł co o tym myslisz??
    Ja nie uczynię nic . Czekam na rozwój wydarzeń . Na giełdzie najgorsza jest niepewność i teraz to właśnie oglądasz na walorach permedii . Oczywiście że może spaść jeszcze niżej ale ja czekam i nie wykonuję żadnych ruchów po prostu obserwuję .
    No co ty żartowałem gdzie tera sprzedawać, teraz to okazja do zakupów, ja myśle że to specjalna zagrywka może być
    Ten rosyjski Acron mógłby się zainteresować naszą permedią i też nam dać za papier 45 zeta . Wcale bym się nie obraził . No i wezwanie by się powiodło :) Chyba byśmy Mirek oddali za tyle permcie co ? :)) Pomarzyć dobra rzecz .
    http://www.youtube.com/watch?v=PgCcsXJAga0 ..... tu mam dla Ciebie pełną odpowiedż, wbij sobie to raz do swojej magazynowej główki że zadnym ruskom PMD nie oddamy i za 50, i nie gadaj mi o jakichś marzeniach że za 45 wysypiemy:)
    To dobry kawałek już żeśmy go przerabiali na którymś wątku . Tylko że nie czas na patriotyzm gdy w kieszeni pusto . Ja bym oddał z pocałowaniem ręki . Niestety można sobie pomarzyć o takim wezwaniu . Spółka delikatnie mówiąc nie rozpieszcza ogólnie .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~swiezak27 [83.31.63.*]
    Ktos znowu ładnie sypnął, dobrze że ktoś odbiera bo byśmy sie witali już z 4 z przodu:)) , może Mr. Nadolski uśrednia:-) jakie byś Krzychu prwdopodobieństwo szansy potencjalnego wezwania oceniał?? znokautowali by nas odbierając akcje po obecnej cenie to by była rzez:*(
    Nie sądzę żeby ktoś planował zrobić wezwanie . Po takiej cenie jak obecna to byłaby mogiła dla nas . Chociaż mnie już na giełdzie nic nie zdziwi zwłaszcza na naszej bananowej . Byłoby fajnie gdyby ktoś się jeszcze ujawnił poza Mr. Nadolskim .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~swiezak27 [83.9.116.*]
    No zlecenia na K coraz niżej do tych wyników miesiąc z ogonkiem, a niech leci do tej pory na 4 zł wtedy sypnę garsć KOV i nabije pakiet PMD do 10k, pożniej poczekam i 5 lat na 30zł, raz już ta kur..a sie podnosiła to może i podniesie kojejny jak przyjdzie koninktura:)
    Kulczyński Ci nieżle idzie do góry . Z pbg wyszedłeś czy trzymasz ?
    Sypnąłem dzisiaj kov na początku i dokupiłem prawie drugie tyle PBG, teraz kov według mnie sie skorekci a PBG ruszy do góry, spokojnie będe czekał na własciwy moment by wysypać PBg i wrócić na KOV
    Jak Ci się uda ten manewr to będziesz gość . Ten co teraz kupuje akcje permedii nie szarpie się żeby kupować drożej skoro są ludzie którzy mu sypią po ile chce . Widziałeś jaka telepatia ? Napisaliśmy równocześnie o tej samej godzinie 10:08 poprzednie posty .
    No widziałem :) dobre pisaliśmy w tym samym momencie:) PBG myslę potrzymac tak do ok 10zł, zobaczymy troche sie boję nie powiem, ale według mnie będzie jeszcze na nim nie jedna podbitka jak Krzychu uważasz? czy dobrze zrobiłem to sie okaże, trzeba trzymać cisnienie
    Co do budowlanki to się nie będę wypowiadał bo tu możliwy jest każdy scenariusz . Widać że trochę kurs pbg zebrał się do kupy i już tak nie spada ,więc niewykluczone że tak właśnie będzie jak mówisz . Ale gdy i tym razem uda Ci się zarobić to bym 3 raz już nie wchodził . To jest tylko moje zdanie więc się nie sugeruj . Może być podciągnięcie tak jak piszesz do około 10 zeta i już potem konkretniejszy zjazd , bo problemów to oni tam trochę mają .
    No powiało optymizmem w koncówce na PBG, no co Ty ostatni raz za dużo nerwów mnie to kosztuje już mam dosyć, teraz musze polować na odpowiedni moment już mam dosyc wrażen wystarczą mi wzrosty na Kov nie chcę przekombinowac, Kov powinien sie teraz skorekcić zawsze tak robił, korekta do minimum 1,35 sie należy 4 sesja wzrostowa muszą zacząc oddawać, mam nadzieje ze PBG jeszcze sporo urosnie ja bede czekał na 9,50-10 powrót na Kov i dziękuje, Impelek sie widze kisi tam też cienki obrót przeważnie,po ile Ty go masz kupionego wogóle????
    o nie przepraszam dzisiaj wyjątkowo nie zwróciłem uwagi na impel, jak na taką sesje papierek wygląda mocno:))
    Na impelu nie będzie takich obrotów jakie mogą być na kulczyńskim bo impel ma nieporównywalnie mniej akcji i w dodatku 71% tych akcji jest w posiadaniu 2 głównych akcjonariuszy -tak więc płynność jest niewielka na tym walorze . Ja je mam po cenie 25.77 zeta .Ten papier dopiero pokaże moc . Oczywiście to jest moje zdanie ale jest to bardzo prawdopodobne pod warunkiem że główni akcjonariusze nie zrobią jakiegoś "psikusa" mniejszościowym bo i tak może być - pełno jest takich przykładów na naszej gpw . Mam na myśli jakiejś irracjonalnej emisji akcji służącej do wywalenia w rynek . Jeśli takiego elementu nie będzie a rynek pozwoli impelowi się rozwijać to wtedy może być bardzo dobrze .
    Wiem wiem jaki FF na impelu, ale dla mnie on za dużo urósł już od dołka co nie znaczy ze jeszcze sporo przed nim:) ja tam będe siedział na kovadełku jescze sporo czasu z wielkimi nadziejami:) PMD też coś usrednie jak dalej będzie sie tak kisić ..
    Zobacz jak jest na permedii najpierw ktoś beztrosko sprzedawał po 5.49 zeta . Kiedy się zorientował że wszystko jest wciągane odpuścił sobie sprzedaż . Znowu na 5.49 jest popyt a chętnych do sprzedaży na razie brak . Ciekawy jestem czy tam stoi więcej na kupnie niż zadeklarowane w tej chwili ? Ja nie namawiam Ciebie na kupno akcji impela po prostu obserwujemy ja Twoje Ty moje .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~swiezak27 [83.9.196.*]
    Nasza PMD jak tygrys cały rynek w dół a my na 0, myślę że własnie dno już za nami, teraz rozpocznie sie wspinaczka do końca przyszłego roku nasze upragnione
    Krzysztofie 30 żł, nima innej opcji ten żabojad sciągnięty nie byle po co on juz tam ogarnie i wypier... tych wszystkich nieuków i nierobów:):):)))))))))
    Obawiam się Mirosławie że nie prędko no chyba że podpiszą jakiś kontrakt który im da taką kasę że hej . Jeśli nie będzie czegoś podobnego i nie zwiększą sprzedaży to będzie ciężko o takie poziomy w przyszłości jak 30 zeta . Ten Francuz może coś zrobi i poprawi efektywność spółki . Na coś trzeba liczyć bo inaczej inwestycja robi się bezsensowna . Rynek jest w rozsypce niepewność jutra powoduje paniczne reakcje nie tylko na naszym walorze . Trzeba czekać . Wyniki jeszcze dość daleko choć prawdę mówiąc bardzo na nie nie liczę -sądzę że kurs już pokazał jakie te wyniki będą .
  • Re: RADZE PRZECYTAĆ CV NOWEJ OSOBY W RADZIE Autor: ~swiezak27 [79.185.239.*]
    Rozumiesz tego' jąkałe' w wątku wyżej bo ja nie, ale ja to głupi jestem... trace nerwy Krzychu na PBG srednia bez prowizji 8,55 także mam prawo byc wkurw... ale czekam spokojnie mam srodki żeby usredniać dalej ale teraz cierpliwie na 6,50 czekałem nie udało sie, jak wróci vol ok 1mln. to i 10,00 powinno sie pojawić zobaczymy, ładnie ten Twój impel dzisiaj rósł na niezłych obrotach jak na niego papier wydaje sie faktycznie mocny, teraz rzucam wszystko jade nad zalew w strone warszawy do Tarnobrzega:) popić i podup...,sorry za wulgaryzm ale tak własnie jest, wystawiłem tylko zlecenie jakby jakas panika kupna rano nastapiła:) Pzdr.
    O pbg to się nawet nie pytam bo widzę jak stoi . Jednak problemów ta spółka ma bez liku . Nie wiem czy jest sens uśredniać taką spółkę -zrobisz jak uważasz ,impel mnie dzisiaj wkurzył rósł to prawda w ciągu dnia ,ktoś sobie zadał tyle trudu żeby go podnieść a jakiś inwestor na koniec dnia wyrzucił 400 akcji i praktycznie wygasił wzrosty . Już jąkale odpisałem -chodzi o przypadek manometrów i przymusowy wykup tych papierów przez głównego akcjonariusza ale dla nas to by była świetna wiadomość -gorzej z tymi którzy kupowali powyżej 30 zeta . Tyle że nie o permedię tu chodzi niestety i nie sądzę żeby tak to się skończyło :/ . No pewnie że się zresetuj ale r.uchaj tylko te kaszlące jak w tym kawale :)
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 11:00:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.