Myślicie, że ta potencjalna fuzja, o której pisze Parkiet - jest prawdopodobna?
Operatorzy się zgodzą?
http://www.parkiet.com/artykul/9,1258876-Tell-zaprasza-Eurotel-do-rozmow-o-kapitalowym-mariazu.html
Moim zdaniem się zgodzą.
Z mojego punktu widzenia ciekawe jest natomiast to, jak zostanie wyliczona proporcja podziału akcji po ewentualnej fuzji.
No i - czy gdyby rzeczywiście powstał "EuroTell", a to byłby na tym rynku już gigant, to czy będzie miał szanse nadal dokonywać akwizycji (Eurotel np. w ciągu ostatnich miesięcy miał kilka takich deali), czy wtedy taka możliwość już odpadnie...
Tell wypuścił balon próbny, a teraz się coś nikt od nich nie wypowiada, ale to akurat o niczym świadczyć nie musi, bo może np. już trwają jakieś wstępne negocjacje. Jakbyście w każdym razie gdzieś na CNBC przypadkiem Tella wychwycili to dajcie znać...
A swoją drogą jaki obstawiacie scenariusz jakby co? Rzeczywiście aż fuzja? Czy raczej jakieś wejścia udziałowe?
A właściwie dlaczego, któryś z operatorów miałby się nie zgodzić? Co prawda po historii z Germanosem trochę się mogli obawiać zbyt silnych dilerów, ale jednak Germanos to było zupełnie co innego, Grecy od początku chcieli pracować na własną markę, a Tell czy Eurotel to po prostu partnerzy (w pewnym senie partnerzy "outsourcingowi").
No, niki4 masz zapewne rację, ale też wiesz jak to jest - nigdy do końca nie wiadomo co tam komu może przeszkadzać...
A na razie cieszmy się dywidendą :-)
Jejku, znowu czerwono. Z GPW jest ostatnio za przeproszeniem, jak z ropą naftową i benzyną. Ropa drożeje, benzyna w Polsce drożeje bardzo szybko. Ropa tanieje, benzyna nie drożeje :-), ewentualnie tanieje symbolicznie. To i GPW ostatnimi czasy - jak USA dość rośnie, to my rośniemy symbolicznie, albo w ogóle; jak USA spada, to my lecimy na łęb na szyję. Chyba pora na wakacje.. :-)
Panowie, byłem na wakacjach i nie czytałem dość długo polskich mediów a w necie nic specjalnie nie mogę znaleźć na ten temat - powiedzcie mi proszę, czy coś w trawie piszczy jeśli chodzi o tę fuzję?
BTW - szukając sierpniowych informacji w guglu znalazłem, że Eurotel dokupił udziałów w MediaSystem - to chyba dobry znak akurat na tym odcinku (budowania trzeciej nog :-))?
Dnia 2012-08-03 o godz. 10:49 ~Diwi napisał(a):
> W Parkiecie dzisiaj o Eurotelu i Tellu. Czyli o
> potencjalnej fuzji, ale raczej bez specjalnych konkretów.
> Tak czy siak, warto poczytać.
Panowie, byłem na wakacjach i nie czytałem dość długo polskich mediów a w necie nic specjalnie nie mogę znaleźć na ten temat - powiedzcie mi proszę, czy coś w trawie piszczy jeśli chodzi o tę fuzję?
BTW - szukając sierpniowych informacji w guglu znalazłem, że Eurotel dokupił udziałów w MediaSystem - to chyba dobry znak akurat na tym odcinku (budowania trzeciej nog :-))?
Czy taka fuzja jest nam do czegoś potrzebna? W jaki sposób nastąpiłoby połączemie obu spółek? Czy nie lepiej, żeby Eurotel przejął jakiś mniejszy podmiot, sprzedający ofertę Play,a i postarał się o dywersyfikację przychodów z innych źródeł niż Play i T-Mobile?
marian, też sądzę, że lepiej, ale dobrze byłoby wiedzieć czy coś się dzieje w tym temacie czy nie. rozumiem, że uważasz, że to była "kaczka", bo Eurotelowi nijak nie może zależeć na takiej fuzji?
a co do rozbudowy sieci Playa - byłoby to niezłe, ale czy oni jeszcze mogą mieć więcej niż mają?
Tomasz Basiński: Fuzje są wdzięcznym tematem, a taka między dwom spółkami giełdowymi szczególnie. Jest to na pewno ciekawy pomysł, wart rozważenia za każdym razem jak powraca. Obie spółki mają sieci operatorów komórkowych. Wspólna dla nich jest tylko jedna spółka w ramach każdej grupy, współpracująca z operatorem T-Mobile. W tym obszarze mogłaby nastąpić synergia. Pozostałe sieci uzupełniały by się, tworząc największego operatora salonów sprzedaży dla wszystkich operatorów telefonii cyfrowej w Polsce. Pytanie jakie sobie trzeba zadać jest takie w jakiej formie miałoby dojść do ewentualnego połączenia, czy jednak byłaby to sprzedaż jednej spółki do drugiej. W każdym wariancie jest istotne, aby korzyści były biznesowe i dla akcjonariuszy
Pozwoliłem sobie wkleić ten tekst w całości, Pan Tomasz Basiński, jak widać nie wyklucza kategorycznie takiej możliwości, ale chyba Eurotel jast jeszcze za mały, żeby Tella kupić, a inne opcje trudno sobie wyobrazić. Na razie z uznaniem obserwuję poczynania zarządu i czekam na wyniki roczne i wzmocnienie tej " trzeciej nogi ".
"wdzięcznym tematem" :-) to chyba jednak sugeruje, że to raczej kaczka dziennikarska :-)
ale nieważne, na razie ważne będą wyniki (a to już za kilka dni) , no i decyzje dywidendowe...
Masz na myśli Neo Investments ? "sprzedał się" to może trochę grubo powiedziane, zawsze to tylko mniejszościowy pakiet, ale też nie można całkiem tego nie brać pod uwagę...
Tylko, że to malowanie patykiem po wodzie i to mętnej :-) No bo może to oznaczać np. że Tell będzie się rozwijał w innych kierunkach niż do tej pory i z Eurotelem będzie konkurował mniej zawzięcie. Albo, że wręcz przeciwnie :-))
Albo - i nad tym wariantem się zastanawiam, skoro ten NEO chce budować taką grupę, to może wchodzić w grę konsolidacja, a skoro konsolidacja, to może będzie też zainteresowany udziałami w Eurotelu, a skoro tak, to ... w górę w górę miły bracie.. :-)
Moim zdaniem akurat ten wątek jest zamknięty. Ta fuzja zawsze była patykiem na wodzie pisana, ale skoro teraz jest inwestycja Neo i budowanie grupy outsourcingowej, to nie widzę tu w zasadzie żadnego sensu fuzjowania Eurotela z Tellem.
Z pkt widzenia posiadaczy papierów Eurotelowych w portfelu to - moim zdaniem - w ogóle dobra wiadomość z tym Neo, bo świadczy o tym, że priorytety pójdą gdzie indziej (w outsourcing), a nie w rywalizację na salony operatorskie...
Ten Eurotel w tym tekście to raczej nie nasz :-), ale info ciekawa, bo Eurotela takie ruchy też mogą dotykać, tylko jak zwykle przy takich okazjach pozostaje pytanie czy w dobrą stronę, czy w złą pójdą te zmiany..