Mówi się po cichu że Tarnów chce skupić na wezwaniu 7% akcji Polic skarbu państwa. Dzisiaj odpływa następny statek z amoniakiem ( było ich 4 ). Amoniak schodzi lepiej niż nawozy. Ponoć znów jest duża marża na amoniak. Wiem że za II kwartał będzie zysk, ale nie duży. Trochę było remontów na instalacjach. Pozdrowionka...
Dnia 2012-06-24 o godz. 11:00 ~Basia napisał(a):
> Mówi się po cichu że Tarnów chce skupić na wezwaniu 7%
> akcji Polic skarbu państwa. Dzisiaj odpływa następny statek
> z amoniakiem ( było ich 4 ). Amoniak schodzi lepiej niż
> nawozy. Ponoć znów jest duża marża na amoniak. Wiem że za
> II kwartał będzie zysk, ale nie duży. Trochę było remontów
> na instalacjach. Pozdrowionka...
czolem Basia, amoniak w notowaniach swiatowych wraca do szczytow z 2011, sa problemy w jego produkcji w algierii i na karaibach, takze nie dziwi mnie wysoka marza osiagana przez pce; dodatkowo juz wkrotce obnizka cen gazu, gazprom nie ma wyjscia
uchwaly na wza na ATT ktore odbedzie sie 14.07 mogloby wskazywac ze calkowite przejecie polic przez att jest realne, mam nadzieje ze cena w wezwaniu bedzie co najmniej rowna cenie z poprzedniego wezwania
Jeśli takie uchwały mają się pojawić, to pewnie już są znane. Zastanawia mały ruch na akcjach, choć być może wynika on z przyjętych wcześniej pozycji, bez chęci dokupowania (ze względu na małą podaż).
Widać, że większość liczy na wezwanie i chce opuścić ten "pokład".
Jeśli wezwanie będzie, jego cena może być kształtowana dowolnie przez SP.
Ciekaw jestem jak to się rozegra.
Dnia 2012-06-25 o godz. 10:04 ~ppp napisał(a):
> Jeśli takie uchwały mają się pojawić, to pewnie już są
> znane. Zastanawia mały ruch na akcjach, choć być może
> wynika on z przyjętych wcześniej pozycji, bez chęci
> dokupowania (ze względu na małą podaż).
Widać, że
> większość liczy na wezwanie i chce opuścić ten
> "pokład".
Jeśli wezwanie będzie, jego
> cena może być kształtowana dowolnie przez SP.
Ciekaw
> jestem jak to się rozegra.
uchwaly na wza ATT juz dawno sa znane oczywisice, tj. warunkowe podwyzszenie kapitalu zakladowego w celu sfinansowania inwestycji/przejec
Basiu - trafne adnotacje do sytuacji obecnej aczkolwiek wydaje mi się że tutaj bez fizycznego "papierka" w postaci komunikatu spółki kurs będzie stabilny. Dlaczego? Wydaje mi się że w chwili obecnej mamy mniej emocjonalnych zagrywek, to już nie to co rok temu kiedy pod nadzieje kurs skakał w zakresie od 9 do 15 złotych. Przez pewnego rodzaju rozczarowanie (wg mnie nieuzasadnione, bo przecież nikt normalny nie oczekiwał, że ta spółka nagle wypracuje dochód, który powali każdego ekonomistę na kolana) starzy akcjonariusze jak też nowi znający historię zachowania kursu na przestrzeni lat znacznie bardziej dystansują się od "pogłosek", "super newsów" itp. patrząc na realia rynku i to co spółka oficjalnie komunikuje.
Podsumowując - może być bardzo dobrze, ale statek odpłynie na północ dopiero w momencie dostatecznych podstaw, wątpię żeby ktoś wystartował go bazując tylko na przekonaniach.
Ewentualne wezwanie jest obarczona wieloma niewiadomymi (cena, ilość) poza tym poprzedzenie ewentualnej transakcji warunkowym podwyższenie kapitału azotów jest równoznaczne z co najmniej kilkoma miesiącami oczekiwania na finalziację transakcji.
Nie wiązałbym obecnej sytuacji z ewentualnym wezwaniem.
no mi tak scenariusz się najbardziej podoba. rosjanie w policach to jednak spora zawierucha nie wiadomo jak koniec końców by się to skończyło. jest już i tak wewnętrzna awantura między związkami, jest sprzeciw zarządu, MSP. do tego wiadomo, że gdyby Acron przejął samodzielnie Police to tez kierować się będzie interesem ekonomicznym,a nie współczuciem. oczywiste jest to, że linia amoniaku idzie do likwidacji, sa w stanie robić to sami dużo taniej dzięki tańszym produktom.
Opcja wyłaczenia Polic z grupy dla mnie jest najbardziej bezsensowna. ostatnie wydarzenia pokazały, że nie mogą siadać na laurach, tam zwłaszcza Azoty muszą coś ze sobą zrobić, przestac zasysać dywidendę tylko po to żeby lepiej wyglądać. ale jak to się wyjaśni to wolę mieć polska grupę, a nie Police na rosyjskim garnuszku
No nie do końca, krótka świeca przy sporych obrotach może wskazywać na zawahanie się rynku. Dzisiejsza świeczka powinna dać potwierdzenie co do kierunku.