witam jestem tu nowy widze ze na spółce dyskusja strasznie ożywiona :). Będzie cos z tego? właśnie sie załadowałęm i chciałby, poznać opinie osób, którzy juz chwilę siedzą na papierze.
"Andrzej Kozłowski z firmy budowlanej Ulma uważa, że skala zaniedbań podczas przygotowywania inwestycji na Euro 2012 była ogromna. Jego zdaniem zanosi się na to, że - paradoksalnie - na boomie inwestycyjnym ucierpi cała gałąź gospodarki. Andrzej Kozłowski podkreśla, że większość instytucji publicznych zamawiających na Euro 2012 nie kontrolowała, czy główny wykonawca reguluje swoje zobowiązania wobec podwykonawców."
Z tej wypowiedzi wynikałoby, że ucierpi też Ulma. Jak bardzo ucierpi? Zobaczymy ...
Zdecydowanie jest to już uwzględnione. Biorąc pod uwagę stosunek rocznego cash flow (zysk netto + amortyzacja), ULMA to prawdziwa, mocno niedoszacowana perła.
Jethro zwrócił moja uwagę na tę spółkę, którą wcześniej się nie interesowałem. Widać w jej notowaniach skutki złego postrzegania całej budowlanki (nikt nie patrzy czy wykonawcza czy specjalistyczna) a gorsze wyniki za I kwartał ostatnio mocno zbiły kurs. Zacząłem podbierać od początku tygodnia powoli bo postrzegam spółkę bardzo poztywnie. Podobnie jak Tesgas (gdzie mam juz też spory pakiet) ULMA ma duży bufor gotówkowy więc zawirowania na rynku nie powinny jej zbyt mocno dotykać. Inne spółki specjalistycznej budowlanki mają zaś bardziej wyśrubowane wskaźniki fundamentalne (np. Atrem czy Electrotim). Słowem spółka wydaje się warta polecenia.
Ostatnio tak spadło z 75 zł, że nawet normalnym wydaje mi się czasowy trend boczny. Minus to b. słaba płynność waloru co przy ostatnich spadkach napędzało ich skalę ale z drugiej strony ta słaba płynność może spowodować gwałtowny skok w górę, gdyby pojawiło się większe zaintersowanie spółka na co nie ukrywam liczę.
Co ma wisieć nie utonie, że tak zafilozofuję :-). Przyjdzie czas na ULMĘ i przyjdzie czas na TESGAS. Na trudne czasy moim zdaniem warto szukać spółek z poduszką kapitałową bo inaczej można skończyć jak PBG.
Roczna amortyzacja wynosi tutaj 72,5 mln zł (dane za 2011 rok). W przeliczeniu na akcję mamy 13,80 zł/szt. Cena akcji z samej tylko amortyzacji zwraca się w ciągu niespełna 3 lat (40,00/13,80=2,9). Oprócz amortyzacji w przepływach pieniężnych mamy spory zysk netto. Śmieszna wycena ...