Dzisiejsza wysypka do 37 dała okazję grubasom do zwinięcia sporych ilości papieru na kupkę. Najwięcej jednorazowo łyknęli na fix-ie po 43,9.( mimo podjazu o prawie 7 zyla!) Większość papieru prawdopodobnie pójdzie "na kupkę" a nie do oddania spekulacyjnie. Np. jednorazowa wziątka 10 koła nie jest możliwa do rozprowadzenia pod górkę przy takim lichym popycie "z lewej".
Czy dzisiejsza zbiórka zakończyła spadki? Nie wiem, nie jestem wróżką. Tego typu papier po znaczącej obcince na dywidendę trudno analizuje się tech, po obcince ponad 56 pln zniesienia fibo nie ma gdzie zaczepić.
Na tytułowe pytanie - dlaczego spada?? - jedną z możliwych odpowiedzi jest: puściły zabezpieczenia na rach z kredytem. BM i bank udzielający kredytu nie bierze pod uwagę, że po15-tym czerwca rachunek zostanie zasilony sporą kwotą z dywidendy. Liczy się formalna wycena rachunku na koniec dnia i jak spadła poniżej zabezpieczeń należy dopłacić lub wysprzedawać aż poziom zabezpieczenia kredytu będzie zgodny z umową.
Po dywidendzie papier dołowano z 52 do 45 i zawory puściły.
Dzisiaj wywali bez ładu i składu a więc już nie gracz ale makler/ maklerzy z biura/ biur na żądanie banku kredytującego. Byle zdążyć do 16 -tej i do domciu.
Sytuacja może się powtórzyć; po wycięciu z list kredytowych PBG i HBP te papiery mają wycenę "zero" do kredytów. W biurze, w którym mam rachunek taką decyzję podjęto dziś po południu. Klienci kredytowi (o ile nie dopłacą) będą wystawiać nisko różne papiery, a jak sami nie zejdą to biura im póżniej wypiorą niektóre papiery z rachunku na lewo.
Spada bo wszystko spada i nie ma nowego INFO?!!! Wszystko zależy od przyjętej strategii?!!! Można grać na spadki i to jest bardzo możliwe, choć przy tych obrotach bardzo ryzykowne (270 tysięcy)!!! Można wyjść i zainwestować w inne akcje, które tanieją!!!
Proszę o uważną lekturę wyników firmy z 15.05.2012 , w tym czytanie ze zrozumieniem !
Zysk na sprzedaży wzrósł do 11,12 mln zl z 5,69 w I kw 2011 ( chociaż w 2011 r.spółka miała jeszcze "perłę w koronie " czyli Tradis )
Przychody segmentu detalicznego poszły w górę ( słynne na tym forum już "stokrotki" ) - prawie 500 mln zl kwartalnie !!!!
Patrząc całościowo na spółkę ( grupę kapitałową ) to w zysku netto 27 mln złotych odsetki od lokat mogą stanowić 12-13 mln zł , a przed rokiem WYNIK NETTO OSCYLOWAŁ KOŁO ZERA
Przychody z marketingu zostały zaksięgowane zamiast na detalu na innej spółeczcce zależnej .
FIRMA MA DOBRE WYNIKI I MOŻE SAMODZIELNIE FUNKCJONOWAĆ NAWET BEZ SPRZEDAŻY STOKROTEK A ZACZYNA BYĆ WYCENIANA JAK BANKRUT .
Kiedys Eurocash chcial przejac Emperie a teraz moze ja kupic prawie za
darmo:(Ceny prawie na tym samym poziomie chociaz zyski firmy inne:(
Na gieldzie sprzedaz trwa w najlepsze i to na zasadzie kto nizej sprzeda i taniej ten bardziej szczesliwy:(
Nie tykam takich spółęk jak Advadis,Bomi,Emperia dywidende wzieliscie teraz latami bedziecie czekac zeby spolka podskoczyla do ceny przed odcieciem.Oczywiscie jak dojdzie do tej ceny,ja uwazam ze spolka bedzie chodzila w przedziale 30zł-50zł pozdrawiam
Powiem tak, nieźle was - kupujących pod dywidendę wydymali... Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, grubasy się nachapią na niskich poziomach, a leszczyna przestraszona sprzeda im choćby po 10 złociszy... Trochę mi was żal, bo wiem, że kupowali przede wszystkim zielone na giełdzie "leszcze", zachęcone wysoką dywidendą. Wiem, że wielu nawet myślało, że dostaną dywidendę, a kurs będzie ciągle po 108 zł... Cóż nauka kosztuje, ja miałem to szczęście, że jak raczkowałem na giełdzie to zrobiłem złoty strzał w spółkę Bauma (obecnie Ulma) i potroiłem wartość portfela w ok. 2 miesiące, a potem jak na "leszcza" przystało straciłem cały zysk w kilka tygodni i uciekłem wychodząc na zero... pozdro "leszcze"
Skad wiesz kto po ile kupowal i od kiedy jest akcjonariuszem spolki i od kiedy jest inwetorem gieldowym?
Sprzedaja akcje w tej chwili pankarze a pozniej jak zwykle placz .............odajcie mi moje pieniadze:( slyszalam to juz nie raz :(
No co wy po dywidendzie każdy pewnie zechce sprzedać bo np kupił po 60zł, dywidendy mu wypłacą 56zł teraz kurs nawet jak spadnie do 30zł i tak bedą na plusie no a gdy dostana te swoją dywidendę to już im nie bedzie zależeć i pójdą spadki prawdopodbnie mocne w dół
Dnia 2012-06-04 o godz. 14:15 ~adrian2345 napisał(a):
> No co wy po dywidendzie każdy pewnie zechce sprzedać bo np
> kupił po 60zł, dywidendy mu wypłacą 56zł teraz kurs nawet
> jak spadnie do 30zł i tak bedą na plusie no a gdy dostana
> te swoją dywidendę to już im nie bedzie zależeć i pójdą
> spadki prawdopodbnie mocne w dół
Teraz już wiem skąd te spadki, jeśli ludzie myślą jak TY.
spokojnie , za moment wystrzeli w górę bo tak naprawdę nikt nie wie co kombinują.
jak sprzedacie to stracicie. Ja kupiłem dużo drożej i już się pogodziłem że oddam wnukom :-).