Nie 20% tylko ok. 10%... ponieważ podatek to 19%, ale dywidenda to ok 50% więc 19% z 50% daje ok 10%. Prawda jest taka, że wielu ludzi nie znających się w ogóle na giełdzie albo znający się średnio dali się zrobić mocno w balona. Prawda jest taka, że wielu wierzyło w łatwe i szybkie zyski, a są 10% w plecy w ciągu jednego dnia i teraz mogą tylko czekać... No właśnie, ale tu pojawia się podstawowy błąd w założeniu ich teorii, bo nawet jeżeli kurs odbije załóżmy te 10% to wyjdą na zero, jak odbije 20% to zarobią 10% itd. Ale gdyby nie kupowali pod dywidendę tylko poczekali na odcięcie i kupili wtedy akcje to byliby odpowiednio 10% i 20% do przodu :):) i ja tak właśnie zrobiłem! kupiłem na otwarciu w poniedziałek i czekam na wzrosty. Pozdro dla myślących inwestorów, bez obrazy amatorzy, pamiętajcie tylko żeby uczyć się na błędach :):)
Podatek nie jest 19 % , ale 20 % nie myl kolego pojęć . I druga sprawa żeby wyjszło na zero to potrzeba ponad 20 % wzrostu a nie jak piszesz 10 % . Ja na giełdzie siedzę 20 lat i wiem wszystko . Słabych psychicznie ostrzegałem że dywidenda i od firmy z tak wielkim FF to pewna porażka na krótka chwiłę . Teraz wydaje się ze podaz powoli się kończy i w ciagu 3 miesiecy kurs wzrosnie na 75-80 zł
Oczywiście masz rację co do tego, że musi odbić 20%! w końcu straty będą odrabiali od dwa razy niższej wyceny! moje przejęzyczenie, przepraszam :) Czyli jeszcze gorzej dla tych co kupili pod dywidendę i potwierdza ich głupotę i wielką naiwność. Ale jedno mnie zaskakuje 20 lat na giełdzie i nie wiedzieć jaki jest podatek od dochodu z dywidendy??!! Troszkę wstyd...
Kolo przewidujacy ,więc wiedz że przy dalszym spadku kursu o 10%, 20% i wiecej bo to niestety giełda ,to ty bedziesz tracil wiecej niz ja ,bo moja dywidenda nie ucierpi w ogóle, pamietaj mechanizm działa w obie strony ,tak jak przyslowiowy kij ,a zagadką jest tylko to kto bedzie miał więcej szczęścia ;)
Masz rację, to co piszesz jest oczywistą oczywistością :) tylko mam pytanie skoro zakładasz pesymistyczny scenariusz to po co kupiłeś pod dywidendę? żeby stracić 10% jednego dnia, a w kolejnych pogłębić stratę??
Tak 19 % a nie 20 % , ja z natury nigdy nie kupowałem dla dywidendy . Teraz troszkę kupiłem i wczoraj dokupiłem ale bezetuzjazmu. Na ta chwilę podaz powoli zamiera i daje nadzieje że w ciagu dwu tygoni zaczną sie wzrosty tak jak już napisałem 70-80 zł
nigdy nie pakuje calej kasy w walor który mnie interesuje,mówiac inaczej staram sie dywersyfikowac zagrożenie,oczywiscie z różnym skutkiem,poczekam do 14-go i sie zobaczy dokupić czy dalej czekać na rozwój wypadków.
co na to prezes P.Kawa- jaka to nagroda z zysku dla posiadaczy akcji powinni sie wstydzic tak oszukac ludzi ,dobrze ze oni maja mysle ze cos z tym zrobia zeby akcje poszly w gore -wstyd p. prezesie
Dywidendy są opodatkowane przy ich wypłacie, w formie zryczałtowanej 19 proc. podatkiem!!! Na dywidendzie zyskuje się kupując spółki z WIG20, gdzie są duże obroty i kurs szybko odrabia!!! Takie spółki jak Emperia odrobiają za 6 miesiecy lub gdy będzie dobre INFO?!!! Jedyna rada to dokupić tanio i obniżyć średnią cenę?!!!
Tych bzdur się czytać nie da... Rekiny giełdy, co podatek od dywidendy w straty wliczają :D... A podatek od zysków kapitałowych to babcia Jadzia zapłaci? LOL Nieuki... Kupujcie, cudujcie - inni zarobią :)
Dnia 2012-05-30 o godz. 02:39 ~Sticho napisał(a):
> Tych bzdur się czytać nie da... Rekiny giełdy, co podatek
> od dywidendy w straty wliczają :D... A podatek od zysków
> kapitałowych to babcia Jadzia zapłaci? LOL Nieuki...
> Kupujcie, cudujcie - inni zarobią :)
Panie! Podatek od dywidend pobiera GPW i wypłaca CI na rachunek maklerski już bez podatku.A podatek odprowadza Rostowskiemu.Ponownie , przy rozliczeniu giełdowego PITa nie trzeba już płacić podatku, bo już został zapłacony. Oczywiście nie jest to rozwiązanie korzystne dla inwestora pobierającego dywidendę( bo od kursu akcji odcina giełda całą dywidendę wraz z podatkiem 19%) Co było do udowodnienia i na ten temat.Pozdrawiam.
To nie jest porażka tylko inwestycja długoterminowa i trzeba to zaakceptować jak weszło się w spółkę ze stopą dywydendy ponad 50%. Kurs skoczy jak spółka zrealizuje zapowiadane sprzedaże!!! NIE MA CO PANIKOWAĆ, BO STRATY BĘDĄ JESZCZE WIĘKSZE?!!!
Witam, No nie rozumiem, Proszę mi odpowiedzieć po ile i kedy kupowali akcje Ci którzy teraz sprzedają po 47 ? ostatni taki kurs to chyba był na początku 2009. 3 lata trzymać żeby teraz wyjść na 0.?