• optymizm Autor: ~aic71 [94.42.87.*]
    wiecie co jeszcze nigdy (Graalem interesuję sie od III 2009) nie byłem takim optymista jak obecnie

- rating Graala rosnie
    - wzrost sprzedazy
    - przeniesienie, akceptacja podwyżek cen przez klientów
    - spadek / stabilizacja cen surowca
    - nowe inwestycje współfinansowane przez UE
    - zysk netto już od III kwartałów
    - prognoza dobrych wyników za I kwartał (wywiad z prezesem w marcu) potwierdzona w wynikach, które przeszły moje oczekiwania
    - zapowiedz dobrego całego roku
    - wprowadzenie spółki zależnej na new connect
    - konsolidacja produkcji w jednym zakładzie
    - i wycena wciąz smieciowa

może ktoś mnie nieco ostudzi?
  • Re: optymizm Autor: ~qx [217.153.71.*]
    Ja również :). Krótkookresowo rozne rzeczy moga sie dziać bo wiadomo są tacy jak amerbrokers itp. Długookresowo idziemy w dobrym kierunku.
    Nie zdziwi mnie kurs w okolicach 20 zł do końca roku.
    Na razie nieporozumieniem jest to, że graal jest wyceniany poniżej będącego na totalnym dnie Wilbo. 3 dochodowe kwartały na tle kiepskiego rynku (konkurencja na dużym minusie) to dosyć mocny argument dla inwestorów
  • Re: optymizm Autor: ~aic71 [94.42.87.*]
    ja jestem w graalu po uszy zapakowany, wiec wycena smieciowa racze mnie nie meczy
    Oni samych dotacji z ue będa mieli ponad 1pln na akcję.

Jakby wziąc EBITDA i na tej podstawie ocenić ich wartośc do kupienia przez inne firmy
    to cena akcji powinna byc powyżej 20 pln
  • Re: optymizm Autor: ~krzys [87.102.27.*]
    narazie to rynki martwia sie o Grecje. jak upadnie to i najlepsze perspektywy graala nie pomoga.
  • Re: optymizm Autor: ~qx [217.153.71.*]
    luz, po kazdej burzy wychodzi slonce, swiat sie nie skonczy. Wiadomo, instutucje, banki , brokerzy grają na takie informacje. Oprócz tego ze spadnie sprzedaz ryby po grecku to reszta bedzie ok
  • Re: optymizm Autor: mpm [89.69.76.*]
    a kiedy sie pojawiają najlepsze okazje inwestycyjne? w szczycie hossy czy w przzypływach histerii/głupoty?
    moim skromnym zdaniem ani Grecja ani Hiszpania nie są ryzykiem a jedynie pochodne...dopóki depozyty będą na tak niskich poziomach w najlepsze będzie trwało machanie psem przez własny ogon...oczywiście pies od 2008r. poza medialnym bełkotem nic nie zrobił...
  • Spółka rzeczywiście jest niedowartościowana, aczkolwiek ... Autor: Jethro-Tull [94.78.184.*]
    Bolączką tej spółki jest nadmierne zadłużenie (nadmierne lewarowanie się kredytem bankowym i brak należytej płynności finansowej). Dlatego poważni inwestorzy spoglądają na spółkę bardzo ostrożnie.
    Jak z tego wybrnąć? Są różne sposoby: Może to być np. sprzedaż zbędnego majątku, sprzedaż zorganizowanej części przedsiębiorstwa, sprzedaż jednej z mniej dochodowych spółek-córek, czy też wiele innych rozwiązań zależnych od specyfiki firmy - np. fuzja z firmą, która nie ma tego problemu (zero-kredytową).
  • Re: optymizm Autor: ~zdziwiony [77.253.20.*]
    przecież zapowiedzieli sprzedaż majątku wartego ok. 35 mln zł

doucz się
  • Re: optymizm Autor: Jethro-Tull [94.78.184.*]
    Siedzę na tej spółce od piątku, więc nie wiedziałem:) Jak możesz to pyknij mi link.
    Pozdrawiam
    wszystko jest w ostatnim raporcie (we wcześniejszych też), an forum tez sporo o tym było:)

czy to zadłużenie jest nadmierne?
    Jest nadmierne. Wystarczy spojrzeć na wskaźniki płynności finansowej.
    http://www.rzeczpospolita.pl/ekonomia/spolka.html?t=GRL
    z tego co się orientuję nie przekraczają wartości granicznych...
    z drugiej strony firma chyba udowodniła pozytywny wpływ kredytu na przychody i zyski...jak się wie co robić z kredytem - rozwój- to jest absolutnie pozytywny sygnał!
    Ja osobiście absolutnie nie krytykuję poczynań zarządu spółki. Jeżeli lewarowanie się kapitałem obcym przynosi spółce wymierny efekt w postaci wzrostu rentowności firmy, to wszystko jest w porządku.
    Tym nie mniej wszyscy się tutaj zastanawiamy nad przyczyna wysokiego niedowartościowania papieru. I właśnie moim zdaniem możliwą przyczyną takiego stanu rzeczy jest obawa inwestorów o to czy w przyszłości spółka udźwignie wysokie koszty finansowe, które niewątpliwie ponosi.
    Jeżeli spółka ma zamiar upłynnić część majątku, to niewątpliwie jest to krok we właściwym kierunku.
    weź jeszcze pod uwagę specyfikę branży ...poza tym według mnie Graal jest w trakcie realizacji strategii "ucieczki do przodu" i to organicznej:)

i na koniec ...ja już nie staram się w meandry myślenia graczy, inwestorów itp. to tak jak próbować zrozumieć kobietę...strata czasu:)
    Też tak sądzę ... i zamierzam tu sporo zarobić:)
  • Re: optymizm Autor: ~zdziwiony [77.253.20.*]
    spółka jest niewartościowana, bo zarząd wolał skupować po 6 zł, zamiast po 16

drożej będzie gdy pojawią się na widoku akwizycje, za które będą płacić akcjami

tu wszystko ma ręce i nogi, nie ma przypadku
  • Re: optymizm Autor: ~Naganiacz [84.38.83.*]
    Dobrze ze kurs wyglada optymistycznie :-))
  • Re: optymizm Autor: ~aic71 [212.76.33.*]
    Ty o pierniku ja o wiatraku - pozdrawiam :)
  • Re: optymizm Autor: ~j23 [77.253.171.*]
    a kiedy wznowią skup akcji własnych ?
  • Re: optymizm Autor: ~Naganiacz [84.38.83.*]
    Wczoraj cos łykneli, jest info...
  • Re: optymizm Autor: ~j23 [77.255.92.*]
    Ale miałem na mysli 'normalny' skup - sesyjny - tak jak wczesniej .Co ich powstrzymuje przed jego kontynuacją? Okres zamkniety wciąż trwa ?
  • Re: optymizm Autor: ~Naganiacz [81.163.203.*]
    szkoda ze 1% akcjonariatu jest optymistyczna co do graala, pozostali jak widac po kursie.
  • Re: optymizm Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Trochę dzisiaj dobrałem - tak do pełnych 20% wartości portfela. I na razie wystarczy.
  • Re: optymizm Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Operacyjnie spółeczka jest bez zarzutu. Saldo zysków i strat z działalności finansowej też kiedyś ulegnie poprawie.
    Poza tym jest potencjał rynkowy: Spożycie ryb w Europie wynosi średnio 22 kg rocznie. Dla porównania w Japonii zjada się rocznie 60 kg ryb i owoców morza. Natomiast w Polsce spożycie ryb rocznie wynosi ok. 13,5 kg na jednego mieszkańca.
  • Re: optymizm Autor: ~Naganiacz [81.163.203.*]
    ale cóż z tego, Grecja rządzi.....

PS
    Mam nadzieje ze 8 czerwca skopiemy Grekom dupsko...
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.