• Kilka słów odnośnie rynku Autor: jacek_z_grochowa [83.24.230.*]
    Panowie, jako, że dziś w dzień pospałem i lubię tu pisać na tym wątku AER - napiszę z racji dość długiego dośw. jak widzę w przyszłosci rynki. Dodam, że ten wpis nie ma nic wspólnego z AERFINANCE. Tu korsarze zarabiają po 700 -- 1400 % - wielkie brawa za tańce i przypadek, gdyż taka perełka może zdarzyć się raz na 100 tys graczy, albo mniej. Sam średnio od początku giłędy jako weteran nie przebijam 20 % rocznie całości inwestycji, a wyniki mam zdecydowanie lepsze niż benchmark...
    Do rzeczy:
    AD Line dla GPW jest z dnia na dzień coraz niżej żadne odbicia tu niewiele zmieniają - coraz więcej spółek na szerokim rynku spada a coraz mniej rośnie i to jest fakt niezaprzeczalny. Tak jak pisałem kilka m-cy temu, że zakładam pogłębianie spadków tak i jest. Ponieważ nie każdy się interesuje AT i AF oraz projekcją oraz wystąpieniem hossy napiszę najpierw wstęp. Zanim na naszym straganie pojawiły się spółki popularnym wskaźnikiem rynkowym był A/D LINE.
    Dlaczego? Ano dlatego, że popularność zawdzięczał trafnym sygnałom kończenia się trendów, (USA, JAponia lata 80-te). Dziś AD/LINE jest zamazany przez bluechipy i przepaść jaka dzieli je do małych spólek z szerokiego rynku. Z pewnością pamiętacie jak pisałem, że Apple (jabol) napędza hosse w USA.
    Do czego zmierzam, odkryłem dziś zbierzność między indeksem NC a adline - proszę sobie sprawdzić:
    --------------------------------------------------------
    http://stooq.com/q/?s=ncindex
    http://stooq.com/q/?s=adline
    W skali całej giełdy adline jeszcze nisko nigdy tak nie był:
    http://stooq.com/q/?s=adline&c=mx&t=l&a=lg&b=0
    Nieprzypadkowo miałem rację pisząc o kontynuacji bessy i rachitycznym odbiciu, jakie zaczęło się tuż po nowym roku. Zaraz lada tydz przebijemy nowe dołki i sens trzymania akcji żaden. Tu pomogła mi znowu matematyka i logika. Zauważyłem i pewnie nie ja jeden, że kolejne maksima indeksu, czy tez utrzymanie go w przedziale konsolidacji osiągane są przy coraz mniejszej liczbie spółek rosnących i może to zwiastować rychłe zakończenie tendencji wzrostowej (odbicia). Tak też się stało i spadamy nadal.
    Jeśli indeks stoi w miejscu, a A/D LINE spada oznacza to dalszą bessę.
    Wiarygodny sygnał odwrócenia trendu nie nastąpił, a o właściwym momencie kiedy takowy się pojawi na pewno Wam napiszę. (A/D LINE musi utworzyć dywergencję z wigiem + zjazd na)
    Interpretacja - to, że adline jest historycznie na najniższym poziomie oznacza jedynie nierównowagę w gosp. i sztuczne podtrzymywanie kilku spółek na wysokich poziomach, które z racji np. regulacji odgórnych nie mogą się obsunąć i płacą dywidendę trzymającą kurs w ryzach (Kowalski musi dzwonić, opłacić energię, mieć rach. w banku etc..). Taki stan niestabilności na dłuższa metę jest zły, pogłębia kryzys i nie pozwala na wyjście z recesji. Małe spółki cały czas spadają, co oznacza nie tylko brak zainteresowania instytucjonalnego, ale i awersję inwest. indywidualnych do kupowania tychże akcji. naturalną konsekwencją tego stanu jest wyczekiwanie przez zarządy tych spółek lepszych czasów i brak rozwoju. Póki mamy sytuację gdzie coraz mniej spółek osiąga maksima, a coraz więcej przebija kolejne dołki radzę bycie ostrożnym i pogrywanie z lekka bez angażowania tu większych środków.
    napisałem to dlatego, że w internecie brak jest dobrych projekcji. Białek patrzy na wig20, inni podobnie, a to żaden wskaźnik koniunktury o czym przypominam moim studentom
    Pozdr wszystkich serdecznie - JAcek
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: jacek_z_grochowa [83.24.230.*]
    Od razu sorry za błędy w tym ort. bo je widzę jak czytam i literówki: zbieżność. nie zbierzność, giełdy nie giłędy etc.... Smaruję na kolanie nei zwracając na to uwagi. na papierze błędów nie robię
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: fikus_at [89.77.77.*]
    W tym tekście jest tyle manipulacji, że aż głowa boli.
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: dontom29 [178.36.87.*]
    fiu fiu fiu to się bedzie dzziało
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Jacek z Grochowa [89.72.103.*]
    Nie ma wykresy oglądać należy na skali 1 roku. Są niemal identyczne. To pokazuje szerokość rynku i tąpnięcie jakie się pojawiło i nie można z niego wyjść gdyż tylka się pogłębia.
    Lepiej akcji się pozbyć, żeby potem nie pisać, co robi KNF itd...
    Pzdr - JAcek
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~jaaacek [83.24.192.*]
    Jaco czyzby nastepne info w drodze ze piszesz takie kuriozalne teksty ?
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~TROTODYL [83.31.5.*]
    pomijajac ta analize to trzeba stwierdzic że koniec korekty na nc jest faktem idziemy na nowe minima ale nie oznacza to ze niektóre spółki nie zrobia w tym czasie dobrych wyników , zawsze niewielka czesc daje dobrze zarobic i tak bedzie tym razem
    moim zdaniem aer ma duze szanse na taki scenariusz ale ogólnie codo sytuacji to sie zgadzam
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~mietek [193.41.230.*]
    jak koniec korekty na NC i idziemy na nowe minima??
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~TROTODYL [83.31.5.*]
    ogarniasz takie słowa jak kapitalizacja obroty indeks ? wiec poogladaj sobie indeks nc i powiedzmi czy z tego co tam widac wnioskujesz ze bedzie coraz wiecej punktów na indeksie czy coraz mniej
    widze ze wy nie rozumiecie całkowicie o czym tu jest dyskusja, smutne
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: jacek_z_grochowa [89.72.103.*]
    Od 20 lutego. Zresztą w styczniu pisałem, że macie rachityczne odbicie i okazję do wyjścia i trend znatury rzeczy długookresowo jest niezmienialny. To może trwać i kilka m-cy i rok, dwa, zanim będę przesłanki do zmiany trendu. Jest niby jeden wskaźnik na 20-ce czyl izmeniejszone obroty i jałowy bezruch, który mógłby świadczyć o rodzącej się hossie, ale tenże jest ułudny. Pokazuje w tym przypadku poprzez regulacje w sprawach ofe brak zainteresowania instytucjonalnymi, brak chęci sprzedaży przez drobnych na tych poziomach i brak inwestorów z zagranicy, którzy nasz parkiet omijają z daleka. Do tego giełda jest jedną z najdrożyszch w europie - 3 razy droższa niż np. turecka. Inna sprawa, że to prywatna spółka i musi na 2 mln pensje sobola zarobić i 1 mln kolegów z zarządu
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~jaaacek [83.24.192.*]
    JzG ile jeszcze sypniesz by wystraszyc ? bo te opowiadania kiespko Ci wyszły.
    Odbiorę lada dzień, jak byłem mały Ojciec mnie brał na ryby i mówił. "Jacek nie spiesz się nigdzie. Patrz będzie walka z boleniem, zanim zacznę rybę męczyć zapalę papierosa"
    Tak jest na giełdzie. Często sprzedasz i czekasz i przychodzi dzień gdy znowu odkupisz mając różnicę 30 %w kieszeni. Spieszyć się nie warto, okazja do straty na straganie jest dzień w dzień
    Pozdr - JAcek
  • koniec promocji ? Autor: ~we [82.115.65.*]
    jw
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Adi1 [83.29.112.*]
    Do spółki wpłynęło 7 mln a kapitalizacja spółki jest o tylko 300 tyś wyższa niż przed podaniem infa !
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~as [82.115.65.*]
    to czas ruszac na nowe szczyty jak tylko leszcze sie wysypia co wczoraj braly powyzej 50 gr
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Kacej [193.168.0.*]
    Dotacje nie przekładają się na kapitalizację spółki.
    Poczytaj sobie forum (szczególnie wpisy Kasi Stefańskiej):
    http://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-2503p4_AERFINANC.aspx
    żeby nabyć elementarną wiedzę. Potem się wypowiadaj na forum.
    To raz, dwa, że niejednokrotnie przyczyniają się do utraty kapitałów własnych. Jak beneficjentem usług jest słup to będzie działka jak nie to są nieistotne. Zresztą to samo jest u nas, że musimy do instytutu lotnictwa płacić bo tak jest i tyle
    zaaczni naganiac znowu na spadki a pozniej by wysypac na warosty :)
    Jacku,
    co Twoim zdaniem się stanie, jak skończą się lock-upy w maju?
    Zostaną przedłużone, czy akcjonariusze się pozbędą udziałów?
    Mają ciężką syt. finansową i do 25 groszy powinni 10 % akcji puścić w rynek. Na pompki już się nikt nie nabierze, zatem zostaje im start sprzedaż z okolic 30-40 gr.
    Pozdr - JAcek
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Oli [95.154.230.*]
    A pozatym AD1 w takim wypadku jest chyba jedyną osobą tutaj, ktora nie wiedziała, że te pieniądze wpłyną, przyznanie transzy to juz teraz był pewnik, po informacji o podpisaniu umowy o tą dotację dokładnie 7-ego marca, półtora miesiąca temu. i kurs dziś jest nie 30% a 150% wyżej od info o dotacji (20gr przed dotacja), więc trochę obiektywizmu.

Nie zmienia to faktu, że w długim terminie spółka powinna rosnąć (jeśli nic nie pierdyknie) bo wg mnie przy odrobinie szczęścia za pare lat te dotacje zamienią się w konkretną wartość dodatnią, pozatym LGL to tylko jedna z wielu działalności AER.

LGL nie będzie rentowna przynajmniej do 2015 roku, projekt rozpocznie się dopiero teraz w lipcu, dotacje spore są, ale produktu nie będzie jeszcze przez wiele miesięcy a tym samym zysków, wiec wchodząc tutaj, trzeba albo kupić papier i zapomnieć najlepiej na pare lat, lub bawić się w spekulacje, ale na spekulacjach pamietajcie, zawsze wygrywa tylko duży ('sternik') a reszta może mieć raz szczęście raz pecha.

JzG jedno dobrze prawi, pośpiech to pociąg do grobu, ile razy spółka była totalnie zdołowana - tyle razy nikt papieru nie chciał tykać, głosy hura optymizmu podnoszą się na podbitkach i tak w koło macieju.

Bierzcie na dołkach i trzymajcie twardo, kupno na podbitkach to napełnianie kasy spekulantom dojącym drobnicę jak młode krówki. Czym więcej twardego akcjonariatu, tym stabilniejszy kurs, mniej podatny na wahania, mniej atrakcyjny dla spekuły.

pozdrawiam
    Oli
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~jaaacek [178.42.90.*]
    Kacej , Ty tez sprzedałes ? ajj :)
    Większość mam na 5.00.
    Bawię się małą cząstką.
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Adi1 [83.29.112.*]
    Wiem że się nie przekłada dotacja na kapitalizacje spółki ale w końcu dostali 7 baniek i mogą jakieś projekty uruchomić zresztą mi to wisi może spadać
    startujemy

nowe projekt niech ten projekt zrobia a bedzie super
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~miki23 [46.113.30.*]
    Witajcie.Co myslicie o tej spolce odbije jeszcze czy raczej zdoluje??
    Jesteśmy w trendzie horyzontalnym (zakres ok. 0,35-0,6).
    Póki nie będzie istotnego infa wnoszącego coś dobrego, nie będzie istotnych wzrostów, jedynie sztuczne podbitki.
    Obecnie ładnie obniżają kurs, tak jak robili to wcześniej: przed sesją TKO nieco powyżej ostatniego zamknięcia, start sesji na plusie za pomocą minimalnej ilości akcji, a później sprzedaż tym, którzy się nabrali.
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~jaaacek [178.42.89.*]
    Przygladam sie społce Ad Astra i zastanawiam sie jak bedzie wygladało to od strony Aera. Czy ida ta sama droga ? Aer ma ( nie do konca) samolot oni tylko dzierzawia, ma dofinansowania , ale Ad Astra ma jedna rzecz ma doswiadczenie , w zarzadzie sa byli wojskowi i juz działa w tej branzy i podobno na euro 2012 maja sporo zamowieni czarterowych , JzG czy wiesz cos na ten temat ? Skoro poruszałes ten temat i masz abramowicza wozic ( heh ) to cos pewnie wiesz o Ad Astra i porównaniu ich z Aerfinance i ich tylko branza lotnicza.
    Nie znam tej spółki i nic nie mam wspólnego z wojskowymi. Raczej stronię od tego środowiska, choć sam byłem swego czasu d-cą kompanii po WAT, zanim się wykupiłem. Jeżeli chodzi o poduszkowce (to nimi będzie przeprawiany Abramowicz z Łomianek) to fachowcem jest Kuba, który ma wszelakie uprawnienia włącznie z egzaminowaniem i szkoleniami dla policji, straży, wojska. Zapytam czy coś wie nawet dziś, ale podaj proszę nazwiska. Sam AER to dla mnie taki gniot co ma dzielnych i zdolnych ludzi, z ambicjami i głową jednocześnie schowaną w piasek. Nie wiem na chwilę obecną czy ruszą mocniej w końcu czy sam się pogubili. Już pisałem, że nie mam wiary, że cokolwiek zrobią, kibicuję bo są uparci i walczą.
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~jaaacek [178.42.89.*]
    Nie mowie ze ma cos wspólnego co z wojskowymi. Prezesem Ad Astra jest Ireneusz Woliński, były pilot wojskowy specpułku, dziś dyrektor zarządzający w firmie lotniczej Ad Astra

Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/kraj/analizy/1505196,2,piloci-vip-ow.read#ixzz1sTvYBeuG
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Adi1 [83.29.77.*]
    Jacek a co z Novainvest ?
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~LUKA [93.174.93.*]
    Jeszcze nie skumałeś, że gdziekolwiek JzG sie nie pojawia, tam kurs leci na pysk?
    Wyjątkiem był Runicom bo go odcieli od akcji
    Luka, a Ty coś zarobiłeś w tym tygodniu?
    Czy też wierzyłeś, że spadnie niżej niż 0,35 i nie zdążyłeś kupić?
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~LUKA [93.174.93.*]
    Ja nigdy się nie wyprztykałem totalnie z akcji, trochę czasem kupię trochę sprzedam.

a co do 0.35 to na 90% jeszcze tu zobaczymy, ba może i 0.30.
    Niech emocje po dotacjach trochę opadną, tu wystarczy 2 miesiące ciszy ze spółki i bedzie 30gr, jak się przestaną odzywać przez pół roku jak jeszcze niedawno to kto wie czy 25 nie zawita.

zbiorę coś jak spadnie poniżej 40, potem ewentualnie znów przy 35, jeśli się zdarzy że zaczniemy po 25-30 latać to wtedy dokupię pewnie jakąs większą partie chyba że pierdykną jakąs kosmiczną emisją w rynek i rozwodnią nam kapitał.

Bez presji w żadnym kierunku, ani na kupno ani na sprzedaż, jak Ci na czasie nie zależy to kiś papier, bo jego świetlane dni jeszcze nadejdą, tyle że to może potrwać. Te dotacje dzisiejsze przyniosą jakieś wymierne korzyści najwcześniej w 2014-2015 roku (wg planu, jeśli nie będzie opóźnień), samolotu nie będzie też podejrzewam min 12 miesięcy. Jedyne czym w krótkim terminie mogą zaskoczyć to bazą we Francji no i jeszcze jest opcja (bardzo mało prawdopodobna, ale jednak jest), że któraś z inwestycji AER Ventures okaże się drugim GOOGLE - wtenczas zaczniemy palić w kominkach stu dolarówkami :)
    Gram pięknie, tysiaka dziś przyciąłem angażując 8 tys akcji, kontroluję w znacznym stopniu FF. Podobnie z dependem. 3-ci raz odbieram niżej (dependa tym razem odbiorę po 27 gr.)
    Pozdr. JAcek
    Coraz mniej chętnych do pozbywania się akcji, ja myślę że poziomy 0,4-0,45 są dobre do dokupywania
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: ~Oli [95.154.230.*]
    Każdy poziom poniżej 5pln jest dobry do wejścia :)
    nie znaczy to, że nie da sie kupić taniej.

Ja wychodzę z założenia, że jak jesteś długoterminowym akcjonariuszem i wierzysz w wartość firmy to akcje kupisz za 20, 30 czy za 60 groszy i będziesz trzymał, jak chcesz spekulować i zarabiać na zmienności cen akcji to sobie graj ale ryzykujesz przegapienie dołków jak i większych jazd.

Jeśli chcesz zarobić w krótkim czasie to nie spółka na dziś dla Ciebie, oczekiwane infa poszly, do lipca tu nic sie raczej już nie wydarzy a będzie jeszcze raczej negatywne info odnośnie samolotu, więc jak masz teraz kupić i wyjść za 2 tyg ze stratą napychając kieszenie JzG to lepiej idź na inna spółkę.

pozdrawiam,
    wierny akcjonariusz - OLI
  • Re: Kilka słów odnośnie rynku Autor: fikus_at [89.77.77.*]
    Trzymam stronę Oli.
[x]
AERFINANC 0,00% 0,04 2025-06-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.