Pozwolę sobie zacytować kilka wcześniejszy danych:
Cena jest na podobnych poziomach jak pod koniec 2010 roku
listopad 2010 ponad 2700 zł/tonę ale dwa razy wyższa niż w
listopad 2009 r. 1360 zł/tonę
To tylko pokazuje z jak dalekiej zapaści wyszliśmy. Ceny z 1 połowy 2011 były absurdalnie wysokie (część analityków uważa że spekulacyjnie zawyżone) i trudno je traktować jako obiektywny punkt odniesienia co do cen w przyszłości.
Pamiętać należy, ze od seoznu 2012/13 koniec bezpośredniego wsparcia finansowego dla sektora (premie produkcyjne dla zakładów, płatności uzupełniające związane z produkcją dla plantatorów).
Przykre to, ale czarno widzę przyszłość branży. PEPPES, który zawsze odstaje w dół od średniej, ma jeszcze gorsze perspektywy.
Wiesiek... taniej już nie kupisz... Pepees dostał kredyt pod zastaw i jest duże prawdopodobieństwo że trzemeśniaka kupi.... a w tedy kurs......ze złotówką z przodu...
Z tego co widzę to jesteś z okolic Tarnowa(Brzesko, Bochnia, Chmielnik, Dąbrowa T) lub ewentualnie Gdańsk, a nie Łomża - skąd masz informację że kredyt został udzielony ?
mnie również zaskoczyła informacja iż pepees dostał kredyt, jeśli tak to potwierdźcie to info. jak narazie do zakupu Trzemeszna przystawia się kilka podmiotów, tak że nic narazie nie przesądzone
Poczułem sie sprowokowany do dalszych moich refleksji. Otóż nie wierzę w przejęcie Trzemeszna przez PEPEES - z wielu względów.
Czas pokaże czy mam rację.
Witaj Wiesławie. Właśnie wszedłem w posiadanie materiałów, Twojego autorstwa (w zasadzie to publicznych). Bardzo miło że ktoś taki chce się dzielić swoją wiedzą, myślę że reszta osób na forum nie ma pojęcia dlaczego jesteś tak dobrze poinformowany, ani też czym zawodowo się zajmujesz, skoro nie ujawniasz tych informacji więc to uszanuję i też ich nie będę ujawniał.
Mam pytanie: czy mogę kiedyś zadzwonić na krótką rozmowę (jak się domyślasz numer posiadam) ?
@mietunek siedzisz na tym forum tyle czasu i dopiero rozpracowałeś Wieśka ,że to spec z IERIGŻ.Fakt dostęp do informacji to oni mają,ale ich prognozy są mało wiarygodne.