Dlaczego usuwane są moje wpisy? Nie są wulgarne. Prawda w oczy kole? Czy to sprawka funduszy, które dały sie wydymać czechom? Nikt nie chciał kupić elektrowni słowackich to je przenieśli do jakiś holenderskich spółek spoza grupy Photon a.s., tak? Dług został a aktywów mniej, tak? Robi się z tego wydmuszka, tak?
Jeszcze nie usunęli to napiszę dalej - teraz trzeba znowu podbić kurs, żeby wywalić kolejne tysiace makulatury. Ile wart jest Photon po wyprowadzeniu części aktywów? 1zł czy może mniej? C/WK to już 1,0 czy może 1,8?
Panie Pankracy,
Na wyprowadzaniu majątku się nie znam, ale myślę, że tutaj nic takiego nie ma miejsca. To nie takie łatwe i proste. Za takie rzeczy można wylądować w pierdlu. To łatwo można udowodnić. To po pierwsze. A po drugie, to myślę, że kierownictwo Photona to uczciwi ludzie.
Wreszcie po trzecie - zastanawiam się Pankracy czy ty specjalnie nie siejesz paniki? Czy nie próbujesz manipulować? Jak to z tobą jest?
Jestem akcjonariuszem Photona i mam nadzieję, że to kiedyś będzie potężna, dochodowa firma.
myślę i mam nadzieję. Tak, na tych dwóch obiektywnych fundamentach podejmuj decyzje inwestycyjne. Ja subiektywnie napiszę:
- firma jest zadłużona mniej więcej 20/80 - na każde 100 zł - 400 zł długu,
- w ostatnich raportach pojawiły się ujemne przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej (podstawowej), czyli firma nie ma ujemny bilans gotówki na kontach. Co potencjalnie może skutkować opóźnieniami w spłatach kredytów,
- w/w przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej nie pozwalają na realizację nowych projektów,
- ostatnio główny akcjonariusz Photon Energy N.V. przeniósł do holenderskiej spółki elektrownie słowackie znajdujące się w Photon Energy A.S. - może dla nie których nie ma znaczenia N.V. i AS, ale są to dwa odrębne podmioty. Zatem akcjonariusze Photon Energy AS pozbyła się części słowackiej. Jak zapewnia zarząd, w celu uporządkowania grupy i przeniesienia jej na rynek główny. W późniejszym terminie ma nastąpić konwersja akcji z Photon Energy AS, na spółkę holenderską. Czy tak się stanie? Jest to jedynie kwestia zaufania do zarządu - marna przesłanka inwestycyjna.
Pytania jakie się pojawiają:
- w jaki sposób spółka ma zamiar zdobyć pieniądze na finansowanie nowych projektów, gdy dotychczasowa działalność przynosi straty?
- czy jedynym źródłem będzie wyprzedaż majątku (którego częściowo w spółce już nie ma?)
- w jaki sposób ma zamiar zarabiać? Bo póki co same straty.
- co z rozprawą w sprawie podatku?