TO prawda i zawsze to powtarzałem, że mam mentalność niedźwiedzia. Pomaga mi to i wiadomo, że do czasu. Druga strona jest taka, że spółka jest bez gotówki. Przecież my mamy to samo, są poduszkowce jako produkcja i jako usługi. Tyle, że gotówkę mamy, ale wszystkie dotacje trzeba rozliczyć na instytut i nie jest to tak jak myślicie różowo. Stąd ostrzegam by być ostrożnym z hurraoptymizmem, nie jest uzasadniony przy tym zadłużeniu. Zobaczcie nawet na bezrobocie w Eurolandzie. Rekord od 15 lat. Nie ma perspektyw, ja ich nie widzę, poprawa to może za rok i to tez nie jest pewne. Czyli giełda jak podskoczy to po spadku za kilka m-cy. Do tej opry polecam wypiec akcje, sami widzicie, że sie praktycznie nie mylę. Szacowanie zasięgu na pojedynczej spółce to inna sprawa. Rynki są bardzo słabe. Fundusze - ciągłe umorzenia. Proszę spojrzec na INV FIZ - miał być niezależny od koniunktury. jest bliski upadku. Opera i inne. Nie zdziwie sie jak OFE okaza sie piramida. Musicie zrozumiec, ze dlug w PL nie jest do odrobienia. Skoro przez 20 lat zwyzkowal i ciagle przyrastal, dlaczego ma się to odmienić?
Dzisiejszy papierowy parkiet - czytać - co chwila o emisjach obligacji, a to PBG, a to inne, z akcji już drenować nie można. Kiepsko i będzie gorzej
Pozdr. JAcek
Nie znam spółki, ale w branży medycznej śmietnik jeden z większych. Kto to wszystko kupi. Najlepsze były oferty na gruponie na czyszczenie zębów od dentalmed. Wstyd i obciach, wystarczy fora dziewczyn poczytać. Tej spółki nie znam, ale mam zasadę nie kupować niczego na długo jak nie przepieje co najmniej 80 % od debiutu
Pozdr - JAcek
Niestety tak, mimo, że odnoszę sukcesy, zawsze widzę dno. Druga sprawa, że ponieważ mam świadomość oceny przez innych robię często wbrew tej przykrej mentalności, co czasem procentuje. Na GPW kiedyś Wam napiszę (mam nadzieję): "A nie mówiłem - było się słuchać i nie łapać na chybił -trafił pochopnie"
Nie wiem czy wiecie, ale nasza giełda jest jedną z najdroższych w Europie jeśli chodzi o prowizje i rozwój o jakim pieją jak to wiedeńska jest w tyle doprowadzi to zasypania śmietnika odpadami. Akcje na NC są drogie, zatem trend musi być spadkowy, a skoro tak, to 4 z 5 spółek jakie wybierzecie, da się kupić taniej. Wystarczy poczekać. Popatrzcie, wysypywałem 20 % akcji aer w rynek żeby było więcej, a już je taniej porcjami odbieram. To oznaka słabości i braku wiary. naturalnie, że będę bronił kursu, ale poczekam trochę z boku. Nigdzie mi się nie spieszy, mam sporo negocjacji z Rosjanami ostatnio.
Pozdr - JAcek