Gdyby Vasto chciało wyjść to wyszli by w kilku sesjach z dużo większym pakietem a tu zeszli praktycznie minimalnie poniżej 10% po co ?
Każdy może snuć domysły , coś zaczęło się dziać w spółce gdyby coś złego wysypali by więcej , dobrego zaczną skupować w miare szybko jak najwięcej
drogi przedmówco
prawo nakazuje podać sprzedaż podczas sesji na której jest zejście pod próg,
wiadomo że NA TEJ sesji zejdą delikatnie żeby nie płoszyć, i tak mogą schodzić cichaczem do 5 % poźniej znowu info.
nie znam wariata który wychodzi z impetem ze spółki i zaniża, no chyba że po grobowym info- ale wtedy zbiorowy armagedon i titanic
Ciekawi mnie czy to vasto ostatnio podbijał kurs żeby sprzedać akcje. Jakie maćie przemyślenia ?
Jeśli znowu trochę zejdą to w jakim terminie muszą poinformować?
Vasto jest inwestorem finansowym a nie branzowym. Jako instytucja finansowa
oczekuje godziwego zwrotu z kapitalu. Sprzedaz zaledwie 22 tys akcji
swiadczy moim zdaniem otym ze wykorzystali sytuacje zwrostu kursu ponad
prog ich rentownosci aby zarobic na koszty.
Vasto ma w swoim portfelu rowniez MIC i ABK gdzie daleko jeszcze do zyskow.
Obecnie ruch nalezy do Atona poniewaz czas udowodnic ze spolka potrafi
przynosic zyski ku zadowoleniu wszystkich akcjonariuszy.
co za akcjonariusze? vasto sprzedawać zaczęło , najpierw powoli zeby zejsc ponizej 10 % delikatnie , a ci piszą, ze jest ok? chyba cos nie tak z kopulkami u was, a jesli ktos wszedłby tu z pakietem ponad 5% to byloby źle ? vasto dalo ewidentny sygnal jak i zresztą poprzedni duzy akcjonariusz , ze nie widzi przyszłosci w atonie , a z pewnością wie wiecej o spolce niz wiekszość z was. dali Barczykowi 3 lata ktore ten zmarnowal i na nic tlumaczenia, że rządy , ze koncesje, ze blokowanie ustaw, albo ma sie interes i zarabia albo zyje sie w swiecie ułudy i marzen, ze ma sie super produkt tylko dookoła same durnie i nie chcą go brać, teraz poczekajcie 2-3 miesiace i vasto powie mamy ponizej 5%, ale dla niektórych to tez będzie dobre info
Vasto miało zysk, i go zrealizowało. Podobnie jak Ty i dziesiątki innych osób. Wielkie mi wydarzenie. A co do wiedzy Vasto o spółce, to bym tej wiedzy nie przeceniał.
Bo tak dla uścicślenia, kiedy ostatnio Vasto było na Walnym?
No powiedz. Podziel sie wiedzą, aby Twój głos był całkiem konstruktywny.
Ja sobie Vasto nie przypominam ani razu. A skoro tak, to sugerujesz, zę to Prezes mógł im przekazywać poufne informacje inne niż pozostałym akcjonariuszom...???
Vasto to zwykły inwestor finansowy, który nie patrzy w ogóle na takie sprawy jak my. Kupił po około 1-1,5 zł, to ma zysk i sprzedaje. Żadnych spisków tu nie widzę, poza jedną dziwną sprawą, że tak niby przypadkiem zeszło sie im nałym pakietem poniżej 10%.
Czyli otwarta droga do schodzenia niżej, ale jednak wolą mieć więcej niz mniej głosów i szans na zarobek. Prawda?
Witam, proszę o uzupełnienie mojej ankiety, która dotyczy strategii inwestycyjnych na GPW. Ankieta jest anonimowa, nie wymaga rejestracji i składa się tylko z jednego pytania jednokrotnego wyboru. Wyniki pomogą mi w napisaniu pracy magisterskiej. Oto link: http://www.ankietka.pl/ankieta/80453/strategie-inwestycyjne-na-gieldzie-papierowwartosciowych.html Dziękuję bardzo za pomoc.
Zastanawiała mnie ta informacja, ale po dzisiejszym otwarciu i pierwszych minutach handlu widać, o co chodziło - zbiórka na niższych poziomach. Sprzedali jakieś marne ilości, w ciągu pierwszych 5 minut od otwarcia mogli już całość odebrać na niższych poziomach - zagrywka pod słabszych drobnych. Ale jak ktoś tu od kilku lat siedzi z pakietem grubo ponad 100k i widział poziomy 1,5zł to mu takie pitu-pitu nie straszne :)
pozdrawiam
Dnia 2012-03-26 o godz. 09:44 ~sum napisał(a):
> nie po to schodzi się pod próg żeby zaraz wracać,
Wyobraź sobie, że jesteś vasto i chcesz zwiększyć zaangażowanie. Masz do wyboru wchodzenie na fali niemalże euforii po kursie rosnącym po kilkadziesiąt procent z tygodnia na tydzień, albo wywołanie małej paniki znikomym kosztem, ogłaszając zejście poniżej 10%. Oczywiście w ciągu kilku dni w przypadku zakupów musieliby ogłosić przebicie 10% od drugiej strony, ale w międzyczasie mogą sporo zarobić. Scenariusz oczywiście czysto hipotetyczny :)
Dnia 2012-03-26 o godz. 09:59 ~mm napisał(a):
> Dnia 2012-03-26 o godz. 09:44 ~sum napisał(a):
> nie
> po to schodzi się pod próg żeby zaraz wracać,
Wyobraź
> sobie, że jesteś vasto i chcesz zwiększyć zaangażowanie.
> Masz do wyboru wchodzenie na fali niemalże euforii po
> kursie rosnącym po kilkadziesiąt procent z tygodnia na
> tydzień, albo wywołanie małej paniki znikomym kosztem,
> ogłaszając zejście poniżej 10%. Oczywiście w ciągu kilku
> dni w przypadku zakupów musieliby ogłosić przebicie 10% od
> drugiej strony, ale w międzyczasie mogą sporo zarobić.
> Scenariusz oczywiście czysto hipotetyczny :)
scenariusz nie tyle hipotetyczny co naiwny,
gdyby vasto chcialo zwiekszyc zaangazowanie to braloby garsciami po 1,5-2,0 zl, a nie teraz po podbitce, bardziej mozna powiedziec , ze przypadkowo po podbitce vasto wychodzi, bo to widac, a nie snuc teorie, napisz jeszcze ze to zanizanie przed odpalem
Dnia 2012-03-26 o godz. 10:26 ~sum napisał(a):
> w końcówce 2009 rosło nie pod technikę ale pod
> "fundamentalne" (jak sie wydawało
> zapowiedzi).
Teraz być może też pod fundamenty, tylko takie, o których nie wiemy. GPW to bananowa giełda, a spółki z NC to już kompletna amatorka jeśli chodzi o poufność. Druga sprawa to anonimowość tworu, jakim jest Vasto - nie można wykluczyć przerzucania akcji z jednego wora do drugiego.
Ten zawodnik nie urwał sie z choinki. Pytanie czy i jak zagłosuje na najblizszym walnym.
Dotychczas nie okazywał aktywności na Walnych. Ale moze zmienił zdanie :)
Zagadką jest jego ruch. W tych okolicznościach, w sumie bez sensu, i dla nas, i dla niego. Czyli jest to jakas gra.
Gerg
ale brednie pisze mm vasto zeszło żeby dobierać, jakiś czas temu Union Investment TFI SA też zszedł i też pisaliście , że po to by dobierać, a on opuścił jeszcze w dobrych cenach pokład, jak przez miesiąc - dwa vasto nie wróci ponad 5% to będą pisać, że to nieważne, a ważne było jak oba fundy wchodziły ? No ale vasto ma tylko 2 mln akcji do sprzedaży stary akcjonariat to odbierze.
Dokładnie mnie zastanawia kto odebrał. No nie łódźmy się że zrobili to atonowi zapaleńcy tacy jak Gerg ja czy pare innych osób. Myślę że wielu z nas nauczyło się przez ostatnie dwa lata ile warte są obietnice sprzedaży p. Prezesa i to co mamy to mamy ale skłonność do nowych zakupów znacząco spadła, patrząc po nickach jakoś wiele nowych nie przybyło i papier raczej zaleszczony nie jest, Vasto opycha więc kto tak chętnie pakuje do wora spółkę, która cały czas ma proble z realizacją podpisanych umów i pozyskiwaniem nowych klientów ? to jest dla mnie cały czas zagadka.
Jezeli zauwazyles, ze ktos duzo kupuje i caly czas zbiera akcje z rynku
to znaczy, ze ktos jednak ufa Prezesowi i widzi duzy potencjal w spolce.
Czy myslisz, ze ktos zaklada firme i wprowadza ja na gielde tylko po to
aby zrobic akcjonariuszom na zlosc.
Z pewnoscia mozna by oczekiwac duzo lepszych efektow i wiekszej dynamiki.
Na gieldzie kupuje sie akcje ktore rosna z nadzieja, ze urosna jeszcz bardziej,
czego wszystkim i sobie zycze i pozdrawiam.
Dnia 2012-03-28 o godz. 23:32 ~R2112 napisał(a):
.............
Czy myslisz, ze ktos zaklada firme i wprowadza ja na gielde tylko po to
aby zrobic akcjonariuszom na zlosc. ............... czego wszystkim i sobie zycze i pozdrawiam.
połowa śmieci z nc została wprowadzona by zebrać kasę od naiwnych takich jak ty popatrz choćby na sławetną spółkę Tymochowicza, przekręt nr 1
Wersja optymistyczna - wiedza o bliskich efektach, Wersja pesymistyczna, robia to ze strachu przed glosowaniami. Skutek korzystny w obu przypadkach, nie chce spadac, bo dno coraz wyzej.a akcjonariat rozumie coraz wiecej i ma coraz cenniejsze wlasne niezależne źrodla informacji.
Dnia 2012-03-29 o godz. 00:15 ~Gerg napisał(a):
> Wersja optymistyczna - wiedza o bliskich efektach, Wersja
> pesymistyczna, robia to ze strachu przed glosowaniami.
> Skutek korzystny w obu przypadkach, nie chce spadac, bo dno
> coraz wyzej.a akcjonariat rozumie coraz wiecej i ma coraz
> cenniejsze wlasne niezależne źrodla informacji.
wczoraj przemielilo sie 480k papieru... czy i ile Vasto wsypalo kolejnych akcji w rynek?
No i sie wyjaśniło. Vasto wchodzi w SARE i pewnie potrzebowali kasy. Takze info neutralne dla spółki. Swoją drogą to SARE dobrze wygląda: ma ciekawy produkt i niezlych klientow. Zarobili prawie 1m w zeszłym roku i wychodza zagranice. Rosną po 50% rocznie i jeśli Vasto bedzie dokupować to moze tam być ciekawie w najblizszym czasie.
Przecież to widać, że infa są podawane w takiej kolejności, aby wydusić akcje przed podaniem infa o npwym akcjoanriuszu.
Gdyby jednak Bauer okazał sie ściemą, to na Walnym byłaby jatka. Ale nie sądzę, bo to byłoby szyte na oczach wszystkich. Tego nie przetrwałby żaden Zarząd, i tu ciekawostka wystarcza jedna akcja aby tego dokonać. Prawnicy, to ciekawa grupa społeczna.
Gerg
CAŁY CZAS WRÓŻYCIE Z FUSÓW, TAKIE OBSTAWIANIE U BUKMACHERA.
JESTEŚCIE ŻAŁOŚNI, A JEŚLI CI Z VASTO WAS OBSERWUJĄ TO MAJĄ NIEZŁY UBAW, PO PACHY-)
SĄ TU TACY CO UMOCZEM SĄ W TYM ATONIE OD 5-6 LAT, SPÓJRZCIE CO ZROBIW W TYM CZASIE EKOEXPORT STARTOWAŁ TEŻ OD 1 ZŁ A DZIŚ 23-24 ZŁ.
TO JEST FIRMA A NIE WASZ ATON!!!!
Tak faktycznie inwestycje rewelacyjna i niech wam rośnie do nieba i nie spada. Dobrze że firma której dobrze idzie jest wyceniana dobrze przez rynek. Tak faktycznie stopa wzrostu że pozzasdrościć. Tylko proszę wytłumacz mi czemu cały czas na tym forum ktoś co jakiś czas pojawia się i pisze jaka to jest dobra inwestycja. Myślałem że zarobione fantastyczne pieniądze lecza z kompleksów no cóż tutaj też się pomyliłem :(
Nawet nie masz pojęcia jak ja żałuję gdy wchodziłem w atona po wyższej cenie niż był Exx. Pamiętam dokładnie przepychanki i porównania na forum "Atona z Ekoexportem" i udowadnianie co jest lepsze...to dzisiaj chyba już wszyscy nie nają wątpliwości...
Tak tylko że mozna było smiało sprzedac aton ze stratą a kupując eko odrobić wszystko, niestety zaufaliśmy pracującym dla atona . EKOEX dał i moze jeszcze dać lepszy zysk.Aton jak na razie leci i to mi pasi.