• Spółka nowoczesna . Autor: ~xfal [81.219.6.*]
    Spółka ma nowoczesny biznes świetne wzornictwo komputerowe porządny elektorat Koreański fundamenty mocne i cena nie jest śmieciowa wszystko przemawia z wzrostem na akcji
  • Re: Spółka nowoczesna . Autor: ~larczyk [95.40.178.*]
    to może być hicior NC, bo zewsząd informują, że tablety się super sprzedają. ZObaczymy jak wyniki, ale wydają się tani zwłaszcza na tle branży.
  • Re: hossa tabletowa - tak już się mówi Autor: ~bolo [77.114.37.*]
    tablet to słowo da zarobić w 2013 roku, tak wynika jak się poczyta te wszystkie teksty o rekordowej sprzedaży tych urządzeń
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~madas [77.113.66.*]
    ciekawe czy wejście na rynek główny w IV czy w I kw 2014? Ale taki ruch na pewno pomoze im w wycenie i postrzeganiu przez rynek
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: piter0001 [217.67.204.*]
    Jestem ciekaw, czy w ogóle wejdą na główny.

Gdyby tak było, to na pewno polepszy się płynność.
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~emka [85.221.209.*]
    koniec przeceny?
    Ewidentnie już tak :D
    Pozdrawiam tych, którzy się w ostatnich dniach zapakowali i witam w dobrym gronie ;)
    dużo tego towarku nie było:-)
    a cena nadal atrakcyjna ;-)
    pozdawiam
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~sth2die4 [217.153.116.*]
    Panowie, zastanawiam się nad zakupem małego pakietu akcji modecom.
    Trochę odstrasza mnie słaby raport za 4q (moim zadaniem) a mianowicie strata 600TPLN ze sprzedaży, spore koszty i tak naprawdę skromny zysk netto.
    Czy ktoś mógłby powiedzieć trochę wiecej odnoośnie wyników. Nie interesowałem się wcześniej tą spółką więc nie mam żadnej wiedzy odnośnie zachodzących w niej zmian i procesów, które mogły mieć wpływ na taki wynik.

Witam na forum. Napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia.

Przyglądałem się wynikom tej spółki w dłuższym okresie. Właściwie w całym dostępnym dla nas publicznie okresie (od 2011).

Spółka rzeczywiście w poprzednim kwartale osiągnęła przy zysku netto, stratę na sprzedaży. W przeciągu dostępnego okresu wyników taka sytuacja miała miejsce również na początku 2012 roku (w II kw. chyba). Wyniki Modecomu w poszczególnych kwartałach są dosyć poszarpane. Z tego co przeczytałem w internecie, to wynika to ze specyfiki handlu elektroniką. Marże/wyniki/przychody poprawiają się kiedy spółce uda się wypuścić dobrą serię produktu, a spadają kiedy takiej premiery nie ma, bądź wyniki są przeciętne. Modecom jest na tyle mały, że nie ma jednocześnie odpowiednio dużo serii produktów, które "wygładzają" wyniki. Przeciętność ostatnich wyników wynika prawdopodobnie z tego, że smartfony Modecom nie okazały się cieszyć tak dużym zainteresowaniem jak tablety. Być może spółka poprawi wyniki jakimś nowym produktem w najbliższym czasie. Niestety nic mi na ten temat nie wiadomo, bo spółka w tej kwestii nie komunikuje się zbyt aktywnie z rynkiem. Zakładam, że osoby w zarządzie starają się podwyższyć jakoś sprzedaż i marże :)

Pewnie przeczytałeś tak jak ja ich ostatni raport. Wynika z niego, że zysk netto w IV kwartale wynikał głównie z pozycji "inne przychody operacyjne". Niestety nie ma noty, która tłumaczyłaby pochodzenie tych przychodów. Na pocieszenie dodam, że w przeszłości spółka również wykazywała 3-4 mln zł w pozycji "inne przychody operacyjne" i nie odbijało się to jakoś negatywnie w przyszłości w kosztach itp., więc jestem spokojny o tę pozycję w wysokości 5 mln zł. Oczywiście najbardziej komfortowo czułbym się gdyby zarząd jakoś wyjaśnił z czego to wynika, jednak jak na razie moim zdaniem wszystko jest ok.
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~sth2die4 [217.153.116.*]
    hej piter, dzięki za Twój wpis. No właśnie trochę zagadkowa ta pozycja w raporcie a to właśnie dzięki niej suma sumarum całość jest na plus, więc fajnie było by gdyby spółka wyjaśniła skąd ta kaska pochodzi:).
    Trochę martwi mnie fakt bardzo małych obrotów, taki marazm - utknąłem z kiloma pozycjami na dłużej i boję się kolejnej, ale bardzo mi się modecom podoba.
    Czy to jest ta sama firma, która produkuje zasilacze komputerowe - kupuje tylko te. Stosunek jakość/cena moim zdaniem najlepsza na rynku i już od kilu lat tylko tych używam.

Niska płynność zachęca do głębszych przemyśleń i wytrwałości :) Jak ktoś już kupi, to z przekonania, no i czeka później, bo przecież na bieżąco handlować się zbytnio nie da.

Tak, to jest ta sama firma. On się tutaj na NC kojarzy prawie tylko z tymi tabletami, ale wystarczy się bardziej wczytać i historycznie to właśnie akcesoria wszelkiego rodzaju okołokomputerowe stanowiły największą cześć przychodów. Co do jakości tych akcesoriów nie jestem się w stanie wypowiedzieć, bo rzadko takie rzeczy kupuję, ale to co piszesz bardzo mnie cieszy.
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~adam [31.61.131.*]
    Hej, i jak tam wszyscy już pokupili, że taka cisza? Piękne wzrosty tutaj, wycena nadal niska, a dyskusji brak. Rozumiem, że nikt nie chce zdradzać, że się akcjami interesuje... ale ranking tutaj, jak i ticker rank na stooq mówią same za siebie... ostatnio popularność Modecom szybko wzrosła :)
  • Re: ładnie bronia kursu Autor: ~piter001 [217.67.204.*]
    No wzrosty były, ale się zmyły, chociaż cena nadal powyżej początku naszej dyskusji.

Fundamentalnie dobra spółka. Ja nadal trzymam.

ja mam także cały pakiet

Niezły popyt się pojawił. Szkoda, że po tak niskich cenach.

Pozdrawiam wytrwałych
[x]
MODECOM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.