Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,30 zł , zmiana od tamtej pory: -25,94%

Re: ładnie bronia kursu

Witam na forum. Napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia.

Przyglądałem się wynikom tej spółki w dłuższym okresie. Właściwie w całym dostępnym dla nas publicznie okresie (od 2011).

Spółka rzeczywiście w poprzednim kwartale osiągnęła przy zysku netto, stratę na sprzedaży. W przeciągu dostępnego okresu wyników taka sytuacja miała miejsce również na początku 2012 roku (w II kw. chyba). Wyniki Modecomu w poszczególnych kwartałach są dosyć poszarpane. Z tego co przeczytałem w internecie, to wynika to ze specyfiki handlu elektroniką. Marże/wyniki/przychody poprawiają się kiedy spółce uda się wypuścić dobrą serię produktu, a spadają kiedy takiej premiery nie ma, bądź wyniki są przeciętne. Modecom jest na tyle mały, że nie ma jednocześnie odpowiednio dużo serii produktów, które "wygładzają" wyniki. Przeciętność ostatnich wyników wynika prawdopodobnie z tego, że smartfony Modecom nie okazały się cieszyć tak dużym zainteresowaniem jak tablety. Być może spółka poprawi wyniki jakimś nowym produktem w najbliższym czasie. Niestety nic mi na ten temat nie wiadomo, bo spółka w tej kwestii nie komunikuje się zbyt aktywnie z rynkiem. Zakładam, że osoby w zarządzie starają się podwyższyć jakoś sprzedaż i marże :)

Pewnie przeczytałeś tak jak ja ich ostatni raport. Wynika z niego, że zysk netto w IV kwartale wynikał głównie z pozycji "inne przychody operacyjne". Niestety nie ma noty, która tłumaczyłaby pochodzenie tych przychodów. Na pocieszenie dodam, że w przeszłości spółka również wykazywała 3-4 mln zł w pozycji "inne przychody operacyjne" i nie odbijało się to jakoś negatywnie w przyszłości w kosztach itp., więc jestem spokojny o tę pozycję w wysokości 5 mln zł. Oczywiście najbardziej komfortowo czułbym się gdyby zarząd jakoś wyjaśnił z czego to wynika, jednak jak na razie moim zdaniem wszystko jest ok.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MODECOM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.