Jeżeli oni rzeczywiście objęli te akcje to zgodnie z literą prawa głosy na WZA z tych akcji nie mogą być brane pod uwagę. Do tego sankcja za brak informacji o przekroczeniu progów procentowych nałożona przez KNF, nie ma zlituj się. Na następnym posiedzeniu Komisji pewnie zostanie na nich nałożona za to surowa kara. Obstawiam 200 tyś zł. Choć i zdarzały się kary po milion złotych. Trochę średni początek jak na moje. Chyba mamy do czynienia z kiepskim inwestorem. Ewidentne przekroczenie progów z naruszeniem prawa, a najlepsze jest to, że nawet późniejsze skomunikowanie nie pozwoli na uwzględnienie tych głosów na WZA.
A co jak zaczną sprzedawać bez komunikacji ? Strach się bać....
Dz.U. 2005 Nr 184 poz. 1539
USTAWA
z dnia 29 lipca 2005 r.
o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych
do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
ART 69
1. Kto:
1) osiągnął lub przekroczył 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 33 %, 33 ? %, 50
%, 75 % albo 90 % ogólnej liczby głosów w spółce publicznej
– jest OBOWIĄZANY NIEZWŁOCZNIE zawiadomić o tym Komisję oraz spółkę, nie
później niż w terminie 4 DNIi roboczych od dnia, w którym dowiedział się o
zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów lub przy zachowaniu należytej staranności
mógł się o niej dowiedzieć, a w przypadku zmiany wynikającej z nabycia
akcji spółki publicznej w transakcji zawartej na rynku regulowanym –
nie później niż w terminie 6 dni sesyjnych od dnia zawarcia transakcji.
Art. 89.
1. Akcjonariusz NIE MOŻE WYKONYWAĆ prawa głosu z:
1) akcji spółki publicznej będących przedmiotem czynności prawnej lub innego
zdarzenia prawnego powodującego osiągnięcie lub przekroczenie danego
progu ogólnej liczby głosów, jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie tego progu
nastąpiło z naruszeniem obowiązków określonych odpowiednio w art. 69
lub art. 72;
3. Prawo głosu z akcji spółki publicznej wykonane wbrew zakazowi, o którym mowa w ust. 1 lub 2, nie jest uwzględniane przy obliczaniu wyniku głosowania nad uchwałą walnego zgromadzenia, z
zastrzeżeniem przepisów innych ustaw.
Art. 97.
1. Na każdego kto:
2) nie dokonuje w terminie zawiadomienia, o którym mowa w art. 69, lub dokonuje
takiego zawiadomienia z naruszeniem warunków określonych w
tych przepisach,
Komisja może, w drodze decyzji, nałożyć karę pieniężną do wysokości 1 000
000 zł.
Jeżeli masz problem z interpretacją tej wykładni to polecam zgłosić się do najbliższego radcy prawnego, a nawet notariusza, który wytłumaczy Tobie to dobitniej. Także spodziewaj się niebawem informacji o karze nałożonej na Makro Holding.
Bo oni nie mają swoich prawników i nie wiedzą o tym. Skończ tą błazenadę. Jak chcesz kupić to po prostu kup. A jeśli nie chcesz to nie zawracaj ludziom gitary. Udziały jeszcze nie zostały nawet zarejestrowane. Widziałem wiele żałosnych manipulacji a Ty to przebiłeś wszystkich na głowę.
Normalnie jak w przedszkolu. Co wy sobie tak wzajemnie ciśniecie. Przyjdzie czas rozliczeń na każdego.
Gdy Polrest SA dwa lata temu przekraczał próg procentowy, zszedł z niego i po kilku dniach zrobił to samo dostał zaledwie 100 tyś złotych kary za brak informacji o przekraczaniu i schodzeniu z progów. Kare nałożyli dopiero w ubiegłym roku.
A Ty Stefano uważasz, że taki Polrest nie ma prawników ?
To może przytoczę Tobie przykład PKO gdy wychodzili z Polish Energy Partners SA i oni również nie podali informacji o przekroczeniu. Dostali karę ? Dostali. PKO nie ma prawników ? Ma całą masę specjalistów.
Masz akcje to siedź na tyłku i nie pisz głupot, bo ja Cię odbieram tak jakbyś miał ciśnienie na wyjście ze swoich akcyjek.
Fakt jest taki, że kupili 200 tyś (9%) akcji od IQ Medica w transakcji poza sesyjnej i nie dali o tym komunikatu. Szkoda trochę bo jak poprzednicy przytoczyli to niezakomunikowane akcje na WZA tracą ważność.
Tak straszne ciśnienie hehe :). Mimo wszystko nie takie jak Ty skoro nadal mam swój pakiet a Ty nie. Ja nie lubię jak ludzie szukają na siłę problemu i dziury w całym. Skoro wyszedłeś z IQ Medica to do widzenia :). Nie mam się z Tobą o co sprzeczać bo jeśli zagrasz tak jak myślę to zmieszasz spółkę z g... żeby tylko taniej odkupić. Żałosne to i tyle. No ale skoro to jedyny sposób żebyś na chleb zarobił to powodzenia. Daleko na tym wózku nie zajedziesz.
W swoich artykułach nie mieszam ani ciut ciut tej spółki z gównem, a artykuły przeze mnie publikowane za pośrednictwe mojego serwisu mają o wiele większy zasięg niż komentarze i wpisy ludzi na forach bankiera, które tak jak w Twoim przypadku nie mają jakiejkolwiek wartości merytorycznej.
Uważasz, że kurs IQ Medica będzie rósł ? Fajnie, bo ja też tak uważam.
Ktoś zwrócił uwagę na brak informacji o przekroczeniu progów, co jest bardzo słuszną uwagą. Czy to źle ? Nie, bo nie Ty będziesz miał z tego powodu problemy. Jeżeli tego nie dostrzegasz, wniosek jest jeden.. brak Tobie należytej wiedzy, doświadczenia... wykształcenia w przeciwnym wypadku nie ujadałbyś na wieść o informacji, której dotyczą wcześniejsze wpisy, bo każdy mniej lub bardziej szanujący się, poważny inwestor długo czy krótko terminowy wie, że brak takiego komunikatu nie ma jakiegkolwiek wpływu na zdołowanie kursu. Ty niestety okazałeś się leszczykiem, który dopisał sobie resztę. Zauważ, że tu nikt nie pisze o jakichkolwiek spadkach i ja oczywiście bym się cieszył gdyby kurs zaczął rosnąć, bo sprzedałbym resztę akcji z jeszcze większym zyskiem.
Skoro już pisałeś, że mieszam spółkę z gównem to może zacznę to robić. Choć nie będzie mi to na rękę, ale spróbujmy. Akcje IQ Medica są obarczone ogromnym ryzykiem inwestycyjnym, nie widzę by inwestorzy zabijali się o akcje na tej korekcie, więc moje stwierdzenie jest jak najbardziej trafne. W normalnym układzie już dawno powinniśmy zobaczyć tutaj 3 złote, ale kurs w te rejony nie dochodzi, tylko dlatego, że insajderzy kręcą własne lody. Z uwagą śledzę wasze wpisy i gdy na pytanie zadane przez jednego z was o liczbę posiadanych akcji wypisujecie te ilości, wniosek nasuwa się następujący. Albo kłamiecie, albo przy 2 złotych z akcji wychodziła osoba, która objęła akcje w prywatnej ofercie. Nie widzę też by fundusz inwestujący w spółki z NewConnect, a trzeba dodać że ów fundusz potrafił zainwestować 2 mln zł w daną spółkę, inwestował w IQ Medica. Dlaczego nie inwestuje ? Bo wybiera tylko te spółki, które posiadają ogromny potencjał wzrostu, ale muszą przynosić przychody adekwatne do prowadzonej działalności.
Ale żeby Twoja wybujała fantazja czegoś teraz sobie nie dopisała, to radzę podchodzić do wszystkich zamieszczony tutaj teorii z umiarem, bo za chwilę stworzą się przecudowne teorie, których ani Ty, ani nikt kto wypowiada się na tym forum nie będzie w stanie ogarnąć.
W raportach kwartalnych pojawiło się światełko ostrzegawcze o czym zarówny Ty wspominałeś. Pojawienie się nowego inwestora niejako wyłącza to światełko i daje duże szanse na pojawienie się zielonego światła. Jednak jest to proces bardzo długotrwały, a ja nie szukam inwestycji długoterminowych na NC. Pojawiła się okazja inwestycyjna na spółce notowanej na WIG20 to bez większego zastanawiania się sprzedałem większość akcji IQM i ulokowałem w kapitał w walor, który przyniesie mi zyski takie same gdybym sprzedawał akcje IQM po 5 złotych. Różnica polega na tym, że zysk ten osiągnę zaledwie w kilka sesji.
Jeżeli będę mieć pewność, że sytuacja w IQM została ustabilizowana i rozwój spółki będzie sprawą dopiętą na ostatni guzik, wtedy dokupię akcji, a czy będę kupować po złotówce czy 2,50 to już większego znaczenia nie będzie miało bo i tak zarobię na tym minimum 100%.
Raporty kwartalne wskazały kierunek dokąd zmierzała spółka, a jej tyłek został uratowany tylko i wyłącznie przez Makro Holding. Dopóki nie jesteś inwestorem fundamentalnym to ta informacja powinna być dla Ciebie nieistotna bo... niektóre spółki które notują olbrzymie straty są pompowane na niepojętnie wysokie poziomy.
Każda spółka ma swoje plusy i minusy. Nie każdy jej akcjonariusz ujada jak Ty gdy tylko na forach pojawią się pojedyncze negatywne wpisy. Jesteś chłopie tak słaby, że sobie nawet nie wyobrażasz, boisz się że nie wyjdziesz ze swoich akcji i stąd Twój niemy krzyk.
Pocieszę Cię, zarobisz na tym, ale nie teraz. Ja planuję większy zakup IQM w okolicach czerwca. Nie będę podawał cen docelowych bo jeszcze zaczniesz się wywalać kilkanaście groszy poniżej.
Twoja wiedza na temat Makro Holding SA jest tak malutka jak ptasi móżdżek. Skąd masz pewność, że nie jest to emisja spekulacyjna skierowana tylko do jednego inwestora ?
Powinieneś powieści pisać :). Giełda sama w sobie niesie ogromne ryzyko. NC to dziki zachód. Gdybym nie był pewien że tu zarobie to bym akcji nie kupił. To raz. Dwa IQ to jedna z kilku inwestycji więc ja nie muszę się wycofać żeby gdzie indziej zarobić. Trzy ja nikogo ani nie namawiam na kupno ani sprzedaż. Każdy ma swój rozum. Nie mniej pisaniu bzdur będę się sprzeciwiał. Co do inwektyw i osobistych wycieczek. Sam sobie wystawiłeś świadectwo. Ja do Twojego poziomu zniżał się nie będę.