• 4 kwartał Autor: hofman123 [85.222.86.*]
    Cześć, przejrzałem sobie raport i w 4 kwartale spółka sprzedała prąd za 25 tysięcy. Trochę mało, bo na elektrownię którą kupili wydali 1, 5 mil czyli zakładając że Cieszyn nic nie zarobił mamy 15 lat na zwrot inwestycji, trochę słabo. Czy ja jakiś błąd robię?
  • Re: 4 kwartał Autor: ~leszczu [194.1.153.*]
    ja tam sie za bardzo nie znam. Ale mnie sie wydaje ze blad robisz. Prad sprzedaje spółka która posiada elektrownie, a MEW SA chyba nie jest włascicielem. Ten przychód to cokolwiek moze byc, nie ma info co dokladnie.
  • Re: 4 kwartał Autor: hofman123 [85.222.86.*]
    Jakby nie byli właścicielami tych elektrowni to czego? Przecież spółka ma statucie produkcję prądu :), czy ja coś przegapiłem :)
  • Re: 4 kwartał Autor: ~pikika [46.205.100.*]
    To jest raport jednostkowy, a nie skonsolidowany dlatego to są przychody samej spółki MEW, a nie ma w nim przychodów spółek zależnych które są właścicielami elektrowni. W raporcie jest wyraźnie napisane że od pierwszego kwartału 2012 będą już konsolidować wyniki wszystkich spółek zależnych, i wtedy będą to przychody i mam nadzieję że i zyski spółki MEW jako grupy kapitałowej.
  • Re: 4 kwartał Autor: ~pozdro [85.222.44.*]
    Nie wiem, ale może nie sprzedali jeszcze zielonych certyfikatów, albo elektrownia była przez jakiś czas wyłączona w związku z modernizacją, albo jeszcze coś innego...
    Gdybam, a jak wiadomo, gdybologia nie jest dziedziną wiedzy.
  • Re: 4 kwartał Autor: hofman123 [85.222.86.*]
    No cóż miejmy nadzieję, że się wyjaśni jakoś szybko jak to jest z tymi przychodami...
  • Re: 4 kwartał Autor: ~infy [194.106.193.*]
    Wyjaśni się dopiero w Q1 jak do wyniku będą się sumowały wyniki sprzedaży w elektrowniach - wtedy będzie widać jaka jest stopa zwrotu na tych 2 elektrowniach.

W poniedziałkowym pulsie biznesu były wyliczanki dla elektrowni wodnych i mówiono tam o 3 mln zł przychodu z 1MW rocznie, a w MEWce te dwie elektrownie to około 0,76MW
  • Re: 4 kwartał Autor: ~borys [94.40.30.*]
    To znaczy tylko udziały w tych mocach.
    A nie wystarczy zadzwonić do firmy i sie zapytać?
    Kto ma powyżej 1 %?
  • Re: 4 kwartał Autor: ~gracz [87.205.219.*]
    Chyba nie trzeba mieć 1% żeby zadzwonić do spółki... Jeśli już ktoś zdobędzie się na telefon to niech spyta jakim cudem przy opóźnieniu Cieszyna i przesunięciu uruchomienia np. w województwie podlaskim zamierząją spłacić obligacje? Ja tego nie widzę, tzn. wydaje mi się niemożliwe... A co będzie jak nie spłacą obligacji? Chocby to co spotkało Budostal5...
    Z tym 1% procentem chodziło mi o to, że jakby się kilku takich znalazło to żeby się skrzyknąć i na walnym zgłosić swoje wnioski.
    Jakby coś to ja jestem na to chętny.
    Te obligacje mają taka opcję że mogą je nie spłacać, tylko wymienić na akcje. Spowoduje to oczywiście rozmycie kapitału akcyjnego ale nie ma groźby upadłości.
  • Re: 4 kwartał Autor: ~George [95.40.47.*]
    Nawet, gdyby pojawiło się parę nowych akcji nie zmieni to wiele. Sółka wg mnie jest znacznie niedowartościowana. Wystarczy, że sprzeda jedną z wykonywanych elektrowni, a Prezes mówił, że planują to spłaci obligacje i na czysto zarobi jeszcze parę milionów złotych. Uważam, że podbicie kursu chamuje mała płynność. Chociaż do końca roku będzie już akcja po 8-9 zł
  • Re: 4 kwartał Autor: ~piotr.pp [212.96.231.*]
    Myślę, że z tą ceną to raczej polityka życzeniowa. Jeśli dojdzie do zamiany obligacji na akcje to prędzej 4 zł. Takie jest moje zdanie.
    Czy ktoś wie, jaki projekt jest przeznaczony do realizacji i kiedy? Tzn, gdzie i kiedy będą pracować koparki przy budowie elektrowni?
    ma ktoś jakiekolwiek info ze spółki ? czy oni jeszcze cos robia ?
  • Re: 4 kwartał Autor: ~pozdro [89.67.130.*]
    Nie dojdzie do zamiany obligacji na akcje. Obligacje zostaną wykupione. Oto raport:

Zarząd MEW S.A. informuje, że w dniu 13 czerwca 2012 została zawarta umowa kredytu pomiędzy spółką MEW 2 Sp. z o.o. (elektrownia wodna w Tarnogórze), a Bankiem Gospodarki Żywnościowej S.A.

Przedmiotem umowy jest udzielenie przez Bank kredytu refinansującego w kwocie 1.400.000 zł. Kredyt został udzielony na okres od 13.06.2012 do dnia 12.06.2027, a jego marża po ustanowieniu niezbędnych zabezpieczeń wynosi 2,50.

W ocenie Zarządu zmiana długu wykorzystywanego dziś, czyli obligacji korporacyjnych notowanych na Catalyst o oprocentowaniu 12,0% i 12,5% na kredyt bankowy o znacznie niższym koszcie, przełoży się bezpośrednio na wyniki generowane przez Spółkę w dłuższym okresie.

Pomiędzy Spółką a Bankiem nie ma żadnych powiązań. Nie występują również żadne powiązania pomiędzy osobami zarządzającymi lub nadzorującymi spółkę, a osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Bank.

Podstawa prawna:
    §3 ust. 2 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu
    kredyt jest na 1.4M PLN, obligacej dwie resie w sumie 7.4M PLN. Kredytu na wykup obu seri nie wystarczy.
  • Re: 4 kwartał Autor: ~pozdro [89.67.130.*]
    Masz rację, ale można wziąć kolejny kredyt.
  • Re: 4 kwartał Autor: ~alexander [178.73.40.*]
    dzwoniłem dzwoniłem i się dodzwoniłem... Dowiedziałem się, że koparki to w tym roku nigdzie nie wjadą bo kończą papiery na kilku lokalizacjach, ale na początku przyszłego roku mają rozpocząć się prace przynajmniej na jednej z nich (ok. 1 MW). ale ale Panowie i Panie - ciekawy jestem jak im pójdzie w Rumuni i Turcji? Zwroty w 3 lata w Rumuni to nie bajka! Mój znajomy mieszka już w Rumuni 5 lat i tam prowadzi biznes. Pytałem go o OZE w tym kraju i potwierdził, że to co się teraz tam wyprawia to istne szaleństwo - potrzeba tylko dużo $$ :) a Turcja? tu nie wiem - może ktoś z Was coś będzie więcej wiedział jakie tam perspektywy?
    Wybieram się na WZA (nie mam 1%) - podpytam zarząd co i jak.
    jakieś newsy z WZ ?
    wie ktoś jaki jest plan formy na najblizsze miesiace ?
[x]
MEW -31,67% 0,41 2013-08-16 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.