• Wielki powrót na parkiet! Autor: concept [95.40.239.*]
    Pozwolę sobie zacytować post koleżanki LIONS z konkurencyjnego forum:

Z nieustającym zdziwieniem obserwuję zjawisko, którym już dawno powinni się zainteresować antropolodzy: ktoś inwestuje ogromne pieniądze w akcje, po czym rozpytuje po forach, czy inni coś wiedzą! Inni w tym czasie też pytają następnych... A przecież czasy gdy we wsi był jeden telefon, a na międzymiastową czekało się w kolejce na poczcie, minęły.

Na wyraźną prośbę Concepta streszczę co się działo przez ostatni miesiąc.

Już w grudniu, gdy notowania zostały zawieszone, zadzwoniłam do New Connect i dowiedziałam się, że to techniczna sprawa związana ze zmianą systemu notowań i że skończy się za 24 godziny. Nie kończyło się jednak, bo następnego dnia weszło oficjalne zawieszenie. Po kilku telefonach ktoś z GPW obiecał, że odpowie, ale nie może takich informacji udzielać przez telefon. Napisałam więc skargę do GPW, że zablokowali mi możliwość swobodnego dysponowania pieniędzmi, że nie jestem ich dłużnikiem, więc nie wydaje mi się, żeby mieli do tego prawo, bez podania wyraźnej przyczyny.
    O ile nigdy nie doczekałam się odpowiedzi na maile wysłane do NC, o tyle z GPW odpowiedź przyszła w ciągu kilku godzin. Napisali, że zawieszenie związane jest z długotrwałym brakiem możliwości ustalenia kursu transakcyjnego i że skończy się z wejściem do obiegu akcji z nowej emisji.

Pani w Foneco jest bardzo mila i chętnie odpowiada na wszelkie pytania. W piątek dowiedziałam się od niej, że sprawy idą szybciej niż się spodziewali więc po rejestracji w Sądzie pozostało już tylko zawiadomienie Giełdy (co właśnie zrobili) i oficjalny komunikat. Tak więc w tym tygodniu ma nastąpić połączenie akcji i wznowienie notowań.
    Amen.

Na przyszłość polecam korzystanie z telefonów i maili SAMODZIELNIE!
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~gamoń [109.243.113.*]
    jw
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~fan dona [83.10.18.*]
    don wyprowadził 10 baniek z emisji i zostawił wam napompowanego na 2 fixingach śmiecia a po wejściu nowej emisji będzie sypał akcjami a ty sie cieszysz
    pozdro dawcy kapitału
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: concept [95.40.239.*]
    Żółć Cie zalewa, że nie miałeś jaj aby wejść w emisję i znowu kasa przejdzie Ci koło nosa? Czy zwykła polska zawiść?
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~gryzoń [78.88.126.*]
    Ja też się dowiadywałem w spółce ale tam kompletnie nic nie wiedza a w zarządzie GPW na piśmie udzielono mi lakonicznej odpowiedzi o tym że, nie można zrównoważyć kursu i nie byli w stanie odpowiedzieć kiedy wróci do notowań. Teoretycznie mają trzy miesiace na to żeby spółkę przywrócić do notowań lub ją z notowań wykluczyc. Tak więc concept Ty masz inne wiadomości.
    Przyznam sie szczerze, że ja zdobyłem podobne informacje co Ty, jednak koleżanka Lionis juz na Cerabudzie pokazała, że potrafi "wyrwać" spod ziemi każdą informację.

(Kolejny raz okazuje się prawdziwe przysłowie, że "gdzie diabeł nie może to..." ;)
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: lions [46.113.120.*]
    Na Cerabudzie to była wręcz detektywistyczna robota, a tutaj tylko nie pozwoliłam się zbyć. Byłam natrętna i nieustępliwa, ale czy to nie jest domena kobiet?

Pytałam kto za to odpowiada, jakie dokumenty są potrzebne, czy już zostały wysłane, ile taka procedura trwa, od kogo zależy, jakie kroki jeszcze pozostały, jakie przepisy to regulują itp. Sądzę, że NC ma mnie po dziurki w nosie, bo maglowałam ich raz w tygodniu ;)

Prosiłam aby mi tłumaczyli co mieli na myśli pisząc to, czy owo w komunikatach. Usiłowali mnie zbyć, mówili, żebym o to zapytała swoje biuro maklerskie ;) Odpowiadałam, że sama jestem sobie biurem i klientem i że nikt nie poinformuje mnie lepiej niż oni...

Tak, czy inaczej, byłam w miarę na bieżąco w tej chorej sytuacji, gdzie zostawiono nas bez żadnego wyjaśnienia.
    Ech, widzę, że jak dzieci...
    GWP odpisała mi następująco na pytanie dot. wznowienia notowań:

Zakładamy, że przywrócenie notowań akcji spółki FON Ecology będzie możliwe po wprowadzeniu akcji nowej emisji do obrotu na rynku NewConnect. Z informacji przekazywanych przez emitenta wiemy, że podejmuje on kroki zmierzające do realizacji opisanej procedury.

Z moich informacji, których zasięgnęłam w piątek w Foneco wynika, że split odbędzie się w tym tygodniu.

Czekam więc niecierpliwie i wyglądam oficjalnego komunikatu.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [46.182.102.*]
    i prosta sprawa
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~WesołyRoman [91.150.222.*]
    Ale bzdury piszecie, przeczytałem Wasze posty i dalej nikt nie wie dokładnie kiedy wznowią notowania. Czy się mylę i piszecie coś między wierszami? Zanim wprowadzą nowe akcje do obrotu minie zapewne kilka miesięcy, a nie jak ktoś tu twierdzi, że w tym tygodniu.
    Pozdrawiam
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~don_patrowicz [46.182.102.*]
    napewno niedługo
    No to weź człowieku telefon do łapy, poświęć tą złotówkę, czy ile tam masz za impuls i zadzwoń do Foneco!

Ja dzwoniłam w piątek i jestem na bieżąco - akcje zostały już zarejestrowane w Sądzie (był komunikat o tym), giełdę poinformowali pisemnie - pozostał już tylko komunikat ze strony giełdy i ustalenie kursu z uwzględnieniem nowych akcji.

Foneco zakłada, że split dojdzie do skutku w tym tygodniu.

Po co mącisz wodę, skoro nie jesteś na bieżąco?
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~WesołyRoman [91.150.222.*]
    Hehe, sama zaprzeczasz sobie, napisałaś ''Napisali, że zawieszenie związane jest z długotrwałym brakiem możliwości ustalenia kursu transakcyjnego i że skończy się z wejściem do obiegu akcji z nowej emisji. ''- Split to nie to samo co wejście do obiegu akcji z nowej emisji. Z tym to trzeba poczekać jeszcze dużo czasu.
    Pozdrawiam i zobaczymy kto ma rację, nie ma sensu się spierać.
    Romanie, miałam na myśli asymilację - sesja, brak snu i nadmiar kawy robią swoje.
    Przepraszam, za pomyłkę.

Odwieszenie notowań nastąpi dzięki asymilacji, która ma się odbyć w tym tygodniu.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~maniek [79.185.149.*]
    a ja mam ponad pól milm papiera.Czytam to wszystko ,i nie wiem czy plakać czy się cieszyc?????
    Niezmiernie pocieszający jest fakt, że rzadko kto na forum ma ten papier. ;)
    (ulica nie miała jaj aby wejść w emisję)
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~jka [46.113.242.*]
    jedziemy na 1 zł
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [78.154.64.*]
    Dnia 2012-01-17 o godz. 01:47 ~jka napisał(a):
    > jedziemy na 1 zł
    aż tak???
  • Przypomnę swój post Autor: concept [95.40.239.*]
    W związku z tym, że w tym tygodniu powinna być asymilacja pokusiłem się z grubsza o "wycenę" papieru FONECO. Wink

FONECO posiada 93% Hermana wartego 45 mln co daje nam 42 mln. FONECO dotychczas było wyceniane na około 20mln minus pierwsza rata za HER, daje nam 17 mln 42 mln +17 mln daje nam około 59 mln. Teraz podzielimy to na 109 mln akcji i mamy cenę 0,54 zł (czyli przy tej cenie C/WK = 1)
    Warto zwrócić uwagę na fakt, że pięciokrotne przewartościowanie spółki jest (C/WK=5) jest niczym nadzwyczajnym na papierach prowadzących działalność inwestycyjną (jaką faktycznie zajmuje się FONECO).

Oczywiście wycena jest tylko orientacyjna i nawet nie ująłem zysku z obligacji. Zapewne malkontenci forumowi zarzucą mi liczne pomyłki, ale nie mylą się tylko ci, którzy nic nie robią i piszą posty nic nie wnoszące do dyskusji a jedynie bija pianę.
  • Re: Przypomnę swój post Autor: ~woj [213.76.155.*]
    witam, nie mam tego dużo, ale niechaj będzie tak jak mówisz.
  • Re: Przypomnę swój post Autor: ~1 pln [164.126.16.*]
    trafna wycena ja myślę, że nawet zetal będzie
    przy takich fundamentach..no to panowie się doczekaliśmy 1zł
  • Re: Przypomnę swój post Autor: concept [95.40.239.*]
    Właściwie to policzyłem cenę dla współczynnika C/WK równego 1. Zakładając, że firny inwestycyjne (praktycznie Foneko) mają współczynnik C/WK na poziomie 2 do 5 to teoretyczną wycenę powinniśmy pomnożyć przez 2 do 5 razy...

Czyli 54 grosze to moim zdaniem cena wyjściowa a docelowa będzie zależał od tego jak rynek oceni restrukturyzację HERMANA, przeprowadzaną przez Foneko (właściwie przez Patrowicza). Najważniejsze, że Foneko ma MNÓSTWO gotówki, która jest niezbędna do restrukturyzacji Hermana.

Z moich pobieżnych szacunków wynika, że Foneco pozostało jeszcze jakiś 7 mln w gotówce (z emisji) plus obligacje warte ponad 6 mln. Czyli jeszcze jest wiele kasy na kolejne inwestycje.

Rok 2012 będzie na giełdzie zdecydowanie rokiem Foneco.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~grtty [164.126.163.*]
    i jak
  • O Lions Autor: ~gryzoń [78.88.126.*]
    Powiedz nam czy te wiadomości dostałaś na piśmie czy nie. Też mam niemały pakiecik i zależy mi na powrocie do notowań ale jakoś ciężko jest mi uwierzyć że, uzyskałaś tak konkretne informacje.
  • Re: O Lions Autor: lions [109.243.67.*]
    Tak, dostałam na piśmie, o ile załącznik .doc można tak traktować. Jeśli chcesz kopię maila, wraz z załącznikiem podaj mi swój adres.

Natomiast informację o tym, że asymilacja ma być w tym tygodniu, otrzymałam telefonicznie dzwoniąc do Foneco.

Jeśli oczekujecie odpowiedzi ze strony Giełdy, piszcie na adres press@gpw.pl, bo NewConnect nie odpisuje nigdy.
  • Re: O Lions Autor: ~WesołyRoman [91.150.222.*]
    Asymilacja już nastąpiła, info w komunikatach ebi. Tylko teraz pytanie na poważnie, nawet jak wznowią w tym tygodniu te notowania, to akcjami serii B będzie można handlować, czy narazie jest dopuszczona tylko seria A??
  • Re: O Lions Autor: concept [95.40.239.*]
    Asymilacja (z łac. assimilatio, od similis = 'podobny') to innymi słowy "upodobnienie", czyli akcje nowej serii "upodabniają się" do starych i jak będzie je kupował to nie zobaczysz różnicy. Wytłumaczyłem Ci lekko żartobliwie, ale tak łatwiej zapamiętać.
  • Re: O Lions Autor: ~WesołyRoman [91.150.222.*]
    Ale akcje serii A mogły by być notowane jako PDA albo coś podobnego, inaczej to nie wróże tutaj nic dobrego, raczej nie zarobimy na papierze. Jak sam FF będzie coś koło ponad 4 miliony zł przy cenie 0,22. Nie chce mi się wierzyć że ktoś to kupi, teraz większość spółek na NC ma FF koło pół miliona, nawet foneco przed nową emisja miał chyba grubo poniżej miliona.. Tak to była szansa, że pierw wywindują kurs na złotókę powiedzmy, a potem jazda w dół.
  • Re: O Lions Autor: lions [109.243.67.*]
    Ani PP, ani PDA nie były notowane. Zresztą nigdy u Patrowicza nie są.
    Czekamy na asymilację emisji B, która kilka dni temu zastała już zarejestrowana w Sądzie. Dzisiejsze komunikaty są formalnością, ale to jeszcze nie to ;)
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~gryzoń [78.88.126.*]
    Będę wdzięczny za przesłanie odpowiedzi na adres januszjj1@onet.eu
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~bast3k [86.63.121.*]
    co wy pierdzie...., nie było notowania pp to jakim cudem musi być notowane pda?
    Odniosę się tutaj do pytania z konkurencyjnego forum o współczynnik C/Z dla FONECO.

Jesteśmy (my jako "udziałowcy" Foneco) w dość specyficznej sytuacji, kupiliśmy niezmiernie okazyjnie spółkę, która nie przynosiła zysku, lecz generowała koszty/straty. Dlatego nie ma sensu liczenie w tej chwili współczynnika C/Z gdyż po asymilacji będziemy kupowali przyszłość dochodów Hermana. Przypomnij sobie podstawy teorii inwestowanie na giełdzie kapitałowej, tutaj wyprzedzamy rynek i handlujemy przyszłością. Poszukaj sobie komunikatów Hermana, prezes już prognozuje pierwsze zyski na początku tego roku po przeprowadzonej restrukturyzacji, wspartej solidną pomocą finansową Foneco i logistyczną grupy kapitałowej Patrowicza.

Współczynnik C/Z możesz liczyć na stabilnych spółkach prowadzących rozwinięty juz biznes, tam można w miarę łatwo oszacować przyszłe zyski. Jeżeli chcesz nam zaimponować, odszukaj czasy gdy Herman przynosił zyski i na tej podstawie oszacuj współczynnik C/Z.

Dodam, że każdy z Was może pogrzebać w historii Hermana i odszukać jego dobre czasy i na podstawie tego z grubsza oszacować czego można spodziewać się po nowym nabytku FONECO.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~lagos [77.254.157.*]
    Wysłałem do gpw zapytanie o powrót do notowań foneco.
    Nie mogę go upubliczniać .
    w skrócie piszą że są w bezpośrednim kontakcie z foneco i
    Liczą że odwieszenie nastąpi w najbliższym czasie
    Pozdrawiam
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: lions [164.127.235.*]
    Żadna tajemnica:

Decyzja Giełdy o zawieszeniu notowań spółki FON Ecology, podyktowana była przede wszystkim długotrwałym brakiem możliwości ustalenia kursu transakcyjnego w ramach obowiązujących regulacji.

Giełda Papierów Wartościowych jest w bieżącym kontakcie z zarządem spółki Fon Ecology S.A. Naszym wspólnym celem jest przywrócenie spółki do notowań i umożliwienie inwestorom realnej wyceny walorów w kontekście przeprowadzanych przez spółkę operacji na emisjach.

Zakładamy, że przywrócenie notowań akcji spółki FON Ecology będzie możliwe po wprowadzeniu akcji nowej emisji do obrotu na rynku NewConnect. Z informacji przekazywanych przez emitenta wiemy, że podejmuje on kroki zmierzające do realizacji opisanej procedury.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~lagos [77.254.157.*]
    Moja wiadomość trochę się różni.
    Warszawa 19.01.2012 r.

Szanowny Panie,
    Informujemy, że decyzje o przesunięciu do notowań jednolitych oraz o zawieszeniu notowań akcji spółki FON Ecology podyktowane były dbałością o bezpieczeństwo obrotu i interes uczestników rynku. W szczególności należy zwrócić uwagę na długotrwały brak możliwości ustalenia kursu transakcyjnego w kontekście przeprowadzanych przez Spółkę operacji na emisjach.

Giełda Papierów Wartościowych jest w bieżącym kontakcie z zarządem spółki Fon Ecology S.A.. Naszym wspólnym celem jest przywrócenie spółki do notowań i umożliwienie inwestorom realnej wyceny walorów. Liczymy, że odwieszenie notowań nastąpi w najbliższym czasie

Z poważaniem
    Dział Notowań GPW

Informuje że nie jest to oficjalne stanowisko GPW
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [78.154.74.*]
    co to za bzdety?/

szkoda tego czytać zabrali dużo kasy akcjonariuszom i tłumaczą to naszym dobrem?/
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: lions [164.127.235.*]
    Moja wiadomość jest z 11 stycznia. Coś kręcą...
    Foneco jest pewne, że asymilacja uda się w tym tygodniu, więc został jeszcze tylko jeden dzień - zobaczymy.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~wz [78.30.109.*]
    Dlaczego z uporem maniaka nie dopuszczasz do siebie faktu, że notowania zostaną wznowione dopiero w momencie DOPUSZCZENIA NOWYCH AKCJI DO OBROTU. Wklejasz jakieś pierdy o asymilacji, a tu chodzi wyraźnie o dopuszczenie do obrotu, czyli o moment kiedy zarówno posiadacze starych jak i nowych akcji będą mieli możliwość wywalić papier, czyli w nomenklaturze giełdy spełni się warunek " możliwości ustalenia kursu transakcyjnego w kontekście przeprowadzanych przez Spółkę operacji na emisjach".
    Mam nadzieję, że takie decyzje GPW to już będzie standard na tego typu spółkach. Do tej pory takie emisje bez notowań PP i PDA powodowały, że kapitalizacja FF zmniejszała się o kilkadziesiąt procent, a czym to się kończyło to wystarczy sobie popatrzyć na notowania Urlopów po odcięciu PP- zapewne wg opinii GPW- brakiem możliwości ustalenia kursu transakcyjnego oraz zaniedbaniem bezpieczeństwa uczestników obrotu. Dlatego Giełda zapewne chciała uniknąć powtórki z rozrywki. Mam nadzieję, że takie zawieszenie to już będzie norma, a przekonamy się o tym jeśli np. Atlantis Energy, po planowanym revers splicie zdecyduje się na kolejną emisję akcji.
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~wz [78.30.121.*]
    Lions, teraz chcesz pozywać giełdę, ponieważ nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisz coś jeszcze, kabareciarzu!
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~gram [83.12.21.*]
    18.01.2012 miało być walne a nigdzie chyba nie został ogłoszony komunikat - czy ja gdzies przeoczyłem ?
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [78.154.66.*]
    był komunikat waranty odrzucili
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~gram [83.12.21.*]
    Morzesz podać link
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~igrzyska [31.61.228.*]
    bedzie dobry debiut
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~ooolek [46.112.55.*]
    jedziemy na 1 zł!!!!!!!
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~lagos [178.37.82.*]
    Zbliżamy się do odwieszenia
    Info ;
    http://www.newconnect.pl/?page=1045&ph_main_content_start=show&ncc_index=FNE&id=26274&id_tr=1
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [78.154.80.*]
    JEST UCHWAŁA KDPW
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~concept [109.243.1.*]
    już w krótce
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: don_patrowicz [78.154.83.*]
    Dnia 2012-01-16 o godz. 16:21 concept napisał(a):
    > Pozwolę sobie zacytować post koleżanki LIONS z
    > konkurencyjnego forum:

Z nieustającym zdziwieniem
    > obserwuję zjawisko, którym już dawno powinni się
    > zainteresować antropolodzy: ktoś inwestuje ogromne
    > pieniądze w akcje, po czym rozpytuje po forach, czy inni
    > coś wiedzą! Inni w tym czasie też pytają następnych... A
    > przecież czasy gdy we wsi był jeden telefon, a na
    > międzymiastową czekało się w kolejce na poczcie, minęły.
    > Na wyraźną prośbę Concepta streszczę co się działo przez
    > ostatni miesiąc.

Już w grudniu, gdy notowania zostały
    > zawieszone, zadzwoniłam do New Connect i dowiedziałam się,
    > że to techniczna sprawa związana ze zmianą systemu notowań
    > i że skończy się za 24 godziny. Nie kończyło się jednak, bo
    > następnego dnia weszło oficjalne zawieszenie. Po kilku
    > telefonach ktoś z GPW obiecał, że odpowie, ale nie może
    > takich informacji udzielać przez telefon. Napisałam więc
    > skargę do GPW, że zablokowali mi możliwość swobodnego
    > dysponowania pieniędzmi, że nie jestem ich dłużnikiem, więc
    > nie wydaje mi się, żeby mieli do tego prawo, bez podania
    > wyraźnej przyczyny.
    O ile nigdy nie doczekałam się
    > odpowiedzi na maile wysłane do NC, o tyle z GPW odpowiedź
    > przyszła w ciągu kilku godzin. Napisali, że zawieszenie
    > związane jest z długotrwałym brakiem możliwości ustalenia
    > kursu transakcyjnego i że skończy się z wejściem do obiegu
    > akcji z nowej emisji.

Pani w Foneco jest bardzo mila i
    > chętnie odpowiada na wszelkie pytania. W piątek
    > dowiedziałam się od niej, że sprawy idą szybciej niż się
    > spodziewali więc po rejestracji w Sądzie pozostało już
    > tylko zawiadomienie Giełdy (co właśnie zrobili) i oficjalny
    > komunikat. Tak więc w tym tygodniu ma nastąpić połączenie
    > akcji i wznowienie notowań.
    Amen.

Na przyszłość polecam
    > korzystanie z telefonów i maili SAMODZIELNIE!
    i już
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: concept [46.76.68.*]
    Czuję w kościach, że powrót już tuz, tuż. ;)
  • Re: Wielki powrót na parkiet! Autor: ~ola [89.72.237.*]
    Tylko kto poda prawdę , kiedy ,kiedy .
[x]
FONECO -11,11% 0,09 2013-12-05 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.