• Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Wpisy Nikiego podaję w nowym wątku, żeby łatwiej sie czytało.
    "Wynikami za Q4 2011 i niezrealizowaniem prognoz roku 2011 - żeby było jasne wyniki będą poniżej prognoz."
    oraz
    cyt. Niki "Będzie ci "wesoło" jak ogłoszą te wyniki. Jak myślisz człowieku dlaczego BDG nie jest ostatecznie przewidziane do przejścia na główny parkiet (wywiad z prezesem o czym pisałem)? Ano dlatego, że w najbliższym czasie nie ma żadnej szansy na spełnienie kryterium kapitalizacji - nie będzie wyników będzie 3 zł a nie 13 zł i tyle w temacie. A wyników nie będzie z uwagi na amortyzację goodwill od Fasenko i RusOil."

Żadko tu piszę, ale jak czytam brednie Nikiego to się nie dziwię, że kurs jest tam, gdzie jest.
    Więc ja Ci coś powiem i nie dyskutuj z liczbami, bo to delikatnie mówiąc, nie jest twoja mocna strona.
    Acha prognozy były korygowane i uwzględniają Fesenko. Wyniki podaję skonsolidowane.
    A więc prognozy w przychodach napewno będą przekroczone.
    Mieli mieć niecałe 30mln przychodów - po III qwr mieli 28mln. Więc przekroczą
    Mieli mieć chyba 1,3mln zysku netto za cały rok 2011 - A po II qwr mieli trochę ponad 1mln. Więc brakuje im jakieś 300k.
    Co do odpisów za Fesenko to będzie tylko amortyzacja za IVqwr. A nie jak to miało miejsce w III za okres od 1.01.2011 do 31.09.2011. Niki widzisz różnicę? Szacuję amortyzację na poziomie 150-200k.
    Największą niewiadomą są wyniki BDG. I tu przewiduję stratę. Wynikającą z odroczonych terminów płatności za oleje, płaconych po wysokim kursie EUR. Różnica mogła zjeść zysk. Liczę na to, że Fesenko odrobi tą stratę i wyjdą na zero za IV qwr.
    Ale jak będzie nie wiadomo. Może być strata jak i niewielki zysk.
    Jedyna prognoza (zysku) może być niespełniona.
    A co do bredni Nikiego na temat RO. To dopiero będą to konsolidować od I qwr 2012 roku. Więc ewentualny większy odpis amortyzacyjny zobaczymy po I qwr 2012. I wtedy żeby była jasność NIKI odpis będzie uwzględniał IIIqwr 2011, IV qwr 2011 oraz I qwr 2012. Wiec potem nie pisz bredni o tym, że taką kwotę za RO będą odpisywać co qwr.

Ogólnie jesteś naganiaczem na spadki i życzeniowo czekasz na 2, 1 i 0 z przodu. Zero merytorycznej wiedzy. I nie pisz o liczbach i procentach, bo im więcej o tym piszesz tym bardziej się pogrążasz. Ja też czekam na niższą cenę, bo chętnie dokupię.

Więc możliwe, że będziesz triumfował, bo będzie strata za IV qwr. Ale nie pisz o nieprzekroczonych prognozach na przychodach i bredni o RO.

A co do mieszkanka to było kupione pod zabezpieczenie kredytów na rozwój firmy, pozyskanie środków na kapitał obrotowy dla Fesenko (żeby wystartowali), zwiększenie bazy magazynowej pod dany sezon itp. Ale co ja Wam będę pisał, jak Wy wiecie lepiej. Mieszkanko i koniec.

Czytając wpisy Nikiego mam wrażenie, że wypisuje co mu wpadnie do głowy, byle negatywnie o BDG. Nawet się nie zastanowi, albo nie czyta komunikatów za spółki. Przykład w zacytowanym wpisie bełkot o RO.

A jak macie jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania to zawsze można zadzwonić do spółki. Prezes jest bardzo miły. Ważnych informacji nie może podać, ale może rozwiać wątpliwości. Lepsze to niż sugerowanie się wpisami Nikigo lub moimi lub kogokolwiek z forum.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~Niki [83.6.151.*]
    Tak, masz rację, przychody będą wyższe tyle, że dmuchnąć przychody i nic (czytaj: zysku) z tego nie mieć to każdy głupek potrafi. Takie wisty to są dobre w momencie dużej hossy gdzie samo hasło "przejęcie" powoduje mega wystrzał kursu. I tutaj już ten wystrzał był z 6 na 10 zł. Tyle, że później - ponieważ hossy nie ma - był szybki powrót na 6 zł i dalej - po wynikach z uwzględnieniem pierwszego przejęcie (Fasenko) - na 3 zł. I to są fakty.

Nie ma między nami żadnej niezgodności jeśli chodzi o amortyzację za Fasenko - za 3 pierwsze kwartały 2011 było ca 570 k. Jak się dołoży 190 k za Q4 Fasenko to rocznie mamy za Fasenko przez najbliższe parę lat ca 760 k. Załóżmy, że drugie tyle za RO (powtarzam załóżmy) to masz już ca 1,5 mln samej amortyzacji goodwill do pokrycia żeby być "na zero" o czym też pisałem ale najwyraźniej ci to umknęło. Swoją drogą to na amortyzacje goodwill jest prosty sposób i to, że tego nie robią świadczy tylko, że mają powiedzmy przeciętnego dyrektora finansowego, który najwyraźniej przysnął.

Co do wyników Fasenko to za Q2 były one zrobione aby wypłacić 2 mln USD, z których część wróciła w postaci zapłaty za akcje nowej emisji i chyba to "zrobienie wyników za Q2" najlepiej było widać po wynikach za Q3 - naprawdę ciężko zignorować taką "oczywistą oczywistość". Zatem nie liczyłbym, że Fasenko coś odrobi w Q4.

Jak sam napisałeś wyniki za Q1 2012 to będzie kicha bo wrzucą tam amortyzację RO (nie wiadomo ile?) za trzy kwartały (tak jak w przypadku Fasenko) i tu - chcesz czy nie - będzie kolejny (trzeci) zjazd ceny. Pierwszy zjazd już mieliśmy do 3-3,5 po wynikach za Q3, drugi moim zdaniem będzie po wynikach za Q4, które mogą być sporo słabsze od prognoz i prognoza rocznego zysku nie zostanie wykonana w znacznym stopniu. Jeżeli tak będzie to będziemy się poruszać w okolicach 2,5 zł co utrzyma się do wyników za Q1 2012, które też będą kiepskie i 2 złocisze załatwione kolego Fafik.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. - JESZCZE MIESZKANKO Autor: ~Niki [83.6.151.*]
    o tym zapomniałem. Więc słuchaj Fafik: tylko debil skończony kupuje za 4 miliony zabezpieczenie pod kredyt, którego maksymalnie dostania ze 2,5 mln zł (takie są dzisiaj realia), no niechby nawet te 3 bańki.

Zatem to było tak: spółka miała 4 bańki, kupiła mieszkanie, wzięła kredyt i ma powiedzmy 3 bańki (różnicę sobie oblicz) i jeszcze koszty odsetkowe. Ponieważ, o co jak o co, ale o poziom inteligencji na poziomie debila (może niektórzy nie wiedzą ale jest to termin medyczny a nie tylko potoczny) ani zarząd ani głównego udziałowca posądzać nie należy to jest cholernie jasne, że pieniądze spółki, w tym udziałowców mniejszościowych, zostały wykorzystane do prywatnych celów udziałowca większościowego. Tyle w temacie.

I wcale się nie zdziwię jak mieszkanko zostanie pogonione ze stratą, że niby taka potrzeba była "w związku z rozwojem i zapotrzebowaniem na dodatkowy kapitał obrotowy".

A przy okazji: to czy szanowny kolega zauważył, że w grudniowym wywiadzie główny udziałowiec już nawet nie zająknął się o wprowadzeniu BDG na główny parkiet w 2012 roku? A wcześniej ściemka z emisjami po 7 i 13 zł była i "głupi lud", czyli rynek tego nie kupił. A że z wyników du..pa to na 7 zł trzeba będzie długo zaczekać.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~rafał [178.36.1.*]
    Bardzo wybiórcza wersja wydarzeń. Jak zwykle :)
    Piszesz chłopcze/dziewczę Niki o RusOil tak, jakby jego działalność polegała na amortyzowaniu. Ja widzę tu 20-25mln pln kwartalnego przychodu w 2012 i 0.5-1mln pln zysku.
    Pozdro :)
    Przy 0,5 mln zł zysku RO zjada go w całości amortyzacja goodwill zakładając, że będzie taka jak Fasenko przy 0,75 mln zysku RO na poziomie skonsolidowanego RO jesteś na zero, przy 1 mln zł masz na poziomie skonsolidowanym 250 k zysku. Pisząc w ten sposób o 0,5 - 1,0 mln zysku RO to ty masz bardzo wybiórcze podejście.
    Sorry, piszesz o kwartalnym zysku wtedy na poziomie skonsolidowanym będzie dużo lepiej. Zatem poczekamy na weryfikację tego co piszesz i o kwartalnych przychodach RO i o zyskach (tylko, żeby się nie okazało, że są straty).
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~rafał [178.36.1.*]
    A skąd wiesz jaka będzie amortyzacja RO? :))))
    Oj, oj.
    Zresztą miałem na myśli zysk netto.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Niki.
    Zastanawia mnie dlaczego zakładasz, że mamy tylko amortyzacją (jako koszt) czy to w Fesenko, czy RO, która to w twojej opini spowoduje, że firma będzie na minus?
    Jak dla mnie, Fesenko będzie na plusie. I tak było na plusie w III qwr, przy znacznie słabszym $, i gdyby nie znaczny odpis amortyzacyjny na 5xx k to Fesenko zarabia. A teraz jak odpiszą mniej to powinno być na plusie. Niekoniecznie BDG będzie na plusie.
    Nic nie wiemy o RO. Czy i jakie ma przychody. Jakie generuje marże na sprzedaży. Ile z tego odpiszą co miesiąc. Może być tak, że mając amortyzację na poziomie 200k kwartalnie uważasz, że nie są wstanie tyle zarobić lub więcej na obrocie paliwami?
    Zobacz jaki wynik wygenerowało Onico. A oni tylko handlują paliwami. A RO je uszlachetnia i odsprzedaje. To nawet jak wrzucimy tam amortyzację, to ja o wynik RO jestem spokojny.
    A co do mieszkanka, o które zaatakował mnie kolega.
    Wy nie rozumiecie o co chodziło z tym mieszkaniem i po co za tyle je kupili. Oni nie mają zamiaru handlować nieruchomościami, żeby kupić mieszkanie zdewastowane za 200k i odsprzedać za 300k. Lub nawet kupić za 400k i odsprzedać za 600k. Już nie mówię, o braniu kredytu pod mieszkanie wartości 400k. To nie na tym miało polegać. Chodziło o zabezpieczenie kredytu na 4mln, które to 4mln pozwoliły na rozwinięcie BDG, Fesenko i RO. Więc nawet jak stracą na tym mieszkaniu, to będzie to strata jednorazowa, a dzięki temu firma się rozwija i tą stratę pokryje z przyszłych zysków. Może się okazać, że strata zostanie odrobiona w II kwartały (bo nie wiemy za ile sprzedadzą nieruchomość), a firma dalej będzie działać i zarabiać. A nie byliby wstanie rozwinąć tak spółki z kredytem pod nieruchomość 400k, żeby to zadowolić paru tu ludków z forum, że zarabiają na nieruchomości.
    Mnie ta nieruchomość wali, bo ona jest tylko środkiem do celu, jakim jest rozwój spółki BDG, Fesenko i RO. A nie samym celel, jak wy to uważacie. Więc wg mnie mogą ją trzymać, wynajmować lub sprzedać. Ważne, że zwiększyli skokowo przychody i liczę na skokowo zwiększone zyski po uporządkowaniu rachunkowości trzech spółek,w tym amortyzacji, o której rozpisuje się Niki.
    A tak naprawdę pełen obraz będzie , gdzieś po II, III qwr 2012 roku. Jeszcze trochę i życzę wszystkim zysków i cierpliwości na BDG.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~Niki [79.185.165.*]
    Piszesz "zobacz jaki wynik wygenerowało Onico". To ja na to zobacz jaki wynik wygenerowało BDG+Fasenko strata ca 300k, nawet gdyby odwrócić amortyzację goodwill za dwa kwartału to miałbyś zysk raptem około 80 tys. zł co moim zdaniem jest żenująco niskim poziomem i jeżeli to miałoby się utrzymać to biada posiadaczom akcji bo to oznaczałoby marność wszelką. Załóżmy, że prognozy zostaną zrealizowane i zysk będzie 1,3 mln zł (co osobiście jednak nie za bardzo widzę) to będziesz miał ca 33 grosze zysku na akcję czyli przy wycenie 10P/E masz 3,3 za walor czyli dzisiejszy poziom więc chętni do zakupu moim zdaniem mogą się pojawić przy co najmniej 25% dyskoncie co daje kurs w okolicach 2,5 zł. A co do mieszkanka to czy ty głupi jesteś czy tylko udajesz? Kto normalny mając 4 bańki gotówki kupuje coś, żeby pod zastaw tego czegoś dostać mniej niż 4 bańki? I jeszcze przyjąć na twarz koszty odsetkowe. Ja tam w rozwój spółek wolałbym zainwestować 4 miliony niż powiedzmy 2,5-3,0 miliony. Zgadzam się z tobą, że pełen obraz będzie po Q2 2012 czyli w okolicach połowy sierpnia br. A po drodze zjazd bo:
    - słabe wyniki Q4 2011,
    - jeszcze słabsze wyniki Q1 2012 z amortyzacją goodwill RO za 3 kwartały (vide wyniki za Q3 z Fasenko)
    - plus Szaciło uciekający z tonącego okrętu.
    I jak to się wszystko uspokoi i nie będzie po drodze jakichś innych wpadek ani turbulencji to może po przyzwoitych wynikach za Q2 2012 coś się ruszy ale będzie to ruch z poziomu być może nawet poniżej 2 zł.
  • Re: Pełna wiedza Nikiego o BROADGATE. Autor: ~er [83.26.84.*]
    Będą musieli mieć całe kontenery tej cierpliwości Fafik...

Sypią się akcyjki ..raz mniej raz więcej ale cały czas regularnie.

[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.