interesują mnie tylko konkrety... marazm jest straszny na Cersanicie... uśredniona wartość 4,27.... trzymać? sprzedać? jakieś opinie w krótkim okresie jak może się zachować... martwi trochę ten codzienny spadek na niskie poziomy i ratowanie kursu pod koniec dnia.... boję się jak się zachowa gdy cała giełda poleci....
Trudno powiedzieć jak się zachowa kurs przy spadkach na szerokim, ale historia pokazuje, że jak miało lecieć na pysk to leciało niezależnie od sytuacji.
Prof. Rybiński przewiduje recesję najpóźniej w 2013 roku i w najlepszym razie bardzo zły rok 2012. Ratowanie strefy euro to dawanie tlenu bankrutom, którzy żyli całe dziesięciolecia na kredyt. Niemcy zrobią co mogą by ratować euroland jako swój biznes, ale mam wątpliwości czy dadzą radę. Sytuacja jest zła skoro nawet Rosja jest proszona by pożyczyć kasę do wspólnego worka ratunkowego. Gdyby padła strefa euro mamy dolara ponad 5 zł i spadek indeksów nawet o ponad 40%. Takie są przewidywania i oby się nie sprawdziły.
.. ja narazie nie sprzedaje. Nowa emisja rozeszla sie w calosci - to raczej pozytywna informacja. A papier wedlug mnie mocno niedoszacowany - mysle ze ktorkoterminowo granica 5 zl jak najardziej realna
optymistycznie podchodzisz.... tylko kurcze co dzieje sie z tym papierem w trakcie sesji, ze tak spada po czym na koniec jest podnoszony jeszcze kurs.... sztucznie czy normalnie....
Ale weź pod uwagę, że wiele było sesji w ciągu ostatanich 3 tygodni, kiedy WIG20 tracił, albo oscylował wokół zera przez całą sesję i pod koniec był wyciągany - dwukrotnie to fixing wyciągnął indeks na zielono.
no tak... ale marazm przed swietami chyba tez z drugiej strony norma... obroty strasznie male... cersanit trzyma wczorajsze zamkniecie i ani drgnie wyzej niz 4.14
No cóż, ja trzymam i przy najbliższym dopływie kapitału jeszcze dokupię.
Uważam, że w krótkim terminie sytuacja się nie zmieni. Tzn. kurs będzie oscylował w granicach 4,0-4,3 dopóty Główny Gracz nie zbierze tego co chce. Później podskok na kolejny poziom o kilka groszy i analogiczna sytuacja do aktualnej.
Wydaje się, że okres spadków dla tej spółki już się zakończył.
Na ile jest to właściwe myślenie - czas (i Główny Gracz) pokaże.
pozdrawiam
Tak jak napisałem wyżej. Dziś myślę, że ten czas się już skończył i wskoczymy na nowy poziom. O ile? Tego nie wiem, ale jestem przekonany, że wyżej ponieważ 3-tygodniowy marazm pokazał, że na sprzedaż już nie ma chętnych.
Osobiście dokupiłem po 4,10 i czekam.
pozdrawiam
lepsze to niż spadki. Niestety ak poczytasz analizy rynek jest jaki jest, przed nami kolejna fala spadkowa, więc nie liczyłabym na szybki zarobek, chyba że na krótkich. Ja poza niewielką ilością Cersanitu, od kilku tygodni jestem poza rynkiem.
A więc mamy poziom 4,75-4,95 już 3 dzień. Fix kończy na tym samym poziomie. Wg mnie ten stan będzie się utrzymywał przez jakiś czas. Potem powinien znowu kurs podskoczyć o kilka procent. Spadki na tej spółce już były.
pozdrawiam