"W rankingu nadpłynnych spółek zwraca uwagę Permedia, działająca w branży chemicznej. Jej wskaźnik gotówki do aktywów to 41 proc., a do tego stan gotówki na koncie to ponad 12 mln zł i jest tylko niewiele niższy od kapitalizacji giełdowej."
Taki Rekin jak Patrowicz kupiłby spółke bez płynnosci:):):):) jakieś żarty sobie robicie albo marzeniami żyjecie, po ile by oddawał? jakby zarobił w ciągu roku 100% czyli po 14zł a taka cena jest mało realna bo w spółce dzieje sie coraz gorzej co obrazują coraz słabsze kwartalne wyniki, jestem pewnien ze nie chodzi mu jednak o PMD a skąd ten pakiet 70.000 akcji?????
Jąkała powiedz cos to sie chociaż wspólnie posmiejemy kolega Jąkała typował 46zł tej jesieni:) nawet prezentował swój pakiet ponad 2700 akcji wystawiony po 46zł, także widze ze grono marzycieli sie powieksza:):) ja marze o cenie 15zł szczerze mówiąc, mimo ze srednią mam ok.19zł prawie 6000 szt. i też marze:):) cena 15zł jest realna jak wejdą chłopaki sie zabawić i windować kurs codziennie po 30%
masz ten artykuł ze SW i PMD nie jest wyjątkiem popatrz ile spółek wyglada bardziej obiecująco skąd niby Patrowicz miałby wyczarowac te 70.000 akcji skoro obecnie FF to 400.000 z czego 6000 juz od dłuzszego czasu w moim portfelu, tez bym Don tak bardzo chciał ale to bzdura nie chodzi mu o PMD on by tego nie kupił nie on...
Dnia 2011-12-10 o godz. 17:24 ~swiezak27 napisał(a):
> masz ten artykuł ze SW i PMD nie jest wyjątkiem popatrz
> ile spółek wyglada bardziej obiecująco skąd niby Patrowicz
> miałby wyczarowac te 70.000 akcji skoro obecnie FF to
> 400.000 z czego 6000 juz od dłuzszego czasu w moim
> portfelu, tez bym Don tak bardzo chciał ale to bzdura nie
> chodzi mu o PMD on by tego nie kupił nie on...
nie sądzę??
Dnia 2011-12-10 o godz. 18:23 ~do patrowicz napisał(a):
> Dnia 2011-12-10 o godz. 17:24 ~swiezak27 napisał(a):
> > masz ten artykuł ze SW i PMD nie jest wyjątkiem
> popatrz
> ile spółek wyglada bardziej obiecująco
> skąd niby Patrowicz
> miałby wyczarowac te 70.000
> akcji skoro obecnie FF to
> 400.000 z czego 6000 juz
> od dłuzszego czasu w moim
> portfelu, tez bym Don
> tak bardzo chciał ale to bzdura nie
> chodzi mu o
> PMD on by tego nie kupił nie on...
nie sądzę??
nie bedyie
Opowiadacie o jakiś niestworzonych rzeczach a zapominacie o najbardziej realnym scenariuszu mianowicie takim że bochemia może będzie się chciała znależć na 66 szczebelku .
Patrowicz nie wejdzie w spółkę w której nie będzie miał nic do gadania . Tutaj rządzi bochemia . Ciekawy jestem co to była za pakietówka czy to tylko miąchanie papierami z kieszeni do kieszeni przed końcem roku ?
Jeśli permedia będzie zyskowna tj. jeśli będzie miała zyski ze swojej działalności to 5 zeta raczej nie zobaczymy no chyba że na fali paniki jaka może być w przyszłym roku jeśli zagrożona będzie strefa euro . Trudno prognozować ile permedia może kosztować bo z uwagi na fakt ile jest akcji w sumie to każdy poziom jest możliwy . Jeśli bochemia będzie miała pomysł na permedię i zainwestują środki w jakiś ciekawy biznes to możemy całkiem nieżle podrosnąć w stosunku do tego co jest . Jeśli natomiast permedia będzie oscylować na granicy rentowności i bedzie marazm to możemy bardzo długo czekać na cenę godziwą i tu niech każdy sam wpisze jaka to według niego cena . Mnie przekonuje jeden fakt że permedia przeżyła już 116 lat w różnej formie działalności dwie wojny światowe , komunizm i kilka kryzysów więc może i z tym sobie poradzi .
Coś w końcu muszą wymyśleć i znów zacząć sie rozwijać, możliwosći finansowe maja swietne to wiemy, tylko ten aktualny zarząd wydaje sie do bani z panem prezesem Wygrys na czele:(
No z tymi zarządami to różnie bywa chcielibyśmy mieć lepszych a może przyszli by gorsi i moglibyśmy za p. Wygrysem jeszcze zatęsknić . Jedna rzecz mi się rzuciła w oczy kiedy wertowałem neta z hasłem kluczowym bochemia można tam przeczytać że bochemia planuje debiut na naszej giełdzie pod koniec przyszłego roku jeśli wiatry koniunktury będą sprzyjające może to będzie dla nas pozytywna wiadomość ? Tak sobie pomyślałem ze debiut bochemii mógłby mieć jakieś przełożenie na działalność permedii . Ale to na razie tylko moje myślenie życzeniowe .
No fajnie by było gdyby coś ruszyło bo chyba gorzej juz być nie może, w tym roku miała ruszyć jakaś fabryka farb pod Lublinem i pojawiły sie nadzieje ze Pmd uda sie wywalczyć jakiś kontrakt na stałe dostawy, niestety temat ucichł ja mam nadzieje ze kiedyś powrócimy na dużo wyzsze poziomy ale nie prędko:(
Dajcie spokój na permedii o ile pamiętam zarząd nigdy nie był gadatliwy i ta spółka trochę mi przypomina spółkę kable jeśli chodzi o politykę informacyjną . Coś ostatnio popyt się nagle pojawił .
To nie zbieranko tylko zamieszanko przed koncem roku podatkowego sam sprzedałem i odkupiłem kilka tysi w ubiegłym tyg.,, jak kolega PERMEDIA wogóle oceniasz obecny zarząd jestem ciekawy Twojej opinii, niby już chwilke temu wystartowali z produkcją nowych pigmentów i ma być coraz lepiej a szorujemy dno przy obecnym kursie to już chyba wiekszosć straciła wiare na lepsze jutro:(
Dnia 2011-12-29 o godz. 10:08 ~PERMEDIA napisał(a):
> Dajcie spokój na permedii o ile pamiętam zarząd nigdy nie
> był gadatliwy i ta spółka trochę mi przypomina spółkę kable
> jeśli chodzi o politykę informacyjną . Coś ostatnio popyt
> się nagle pojawił .
Mariusz Patrowicz
My za bardzo patrzymy na zarząd który musi się patrzeć na zarząd ale bochemii . To przecież tam zapadają decyzje i strategie które są pózniej wcielane w życie . Permedia prowadzi ostrożną politykę biznesową może dlatego ma już 116 lat i jeszcze jest i działa na rynku . Sądzę że ta spółka przeżyje i zarząd da sobie radę . Ja wole lecieć z kapitanem który jeśli nawet są poważne turbulencje woli nic nie powiedzieć pasażerom niż z takim który ma się drzeć z kokpitu przez intercom że chyba zginiemy ,powodując wśród większości pasażerów rozległy zawał serca . Oczywiście to przenośnia . Niepewność i strach na całym rynku oraz takie sobie wyniki finansowe permedii sprowadziły kurs spółki do takich właśnie poziomów . P.S. Ten ruch to już nie jest w celach podatkowych bo działamy już na nowy rok a mimo to jakiś popyt tam jest . Pozdrawiam !
obserwuje notowania na bieżąco ten co ostatni wyskakiwał teraz odkupywał ciutke wyżej przynajmniej tak mie wydawało po identycznych zleceniach kupna i sprzedazy obym sie oczywiscie mylił, jakie PERMEDIA widzisz szanse % na powrót w okolice 15zł w przeciągu najblizszych dwóch lat???
Jakie ja widzę szansę ? Ciekawe że przytoczyłeś okres 2 lat a nie na przykład pół roku albo nawet kilku miesięcy co jest charakterystyczne dla forum inwestorów . To znaczy że zdjąłeś już różowe okulary . Ale spróbuję Cię pocieszyć . Jeśli permedia będzie zarabiać rokrocznie jakieś pieniądze to te 15 zeta ujrzysz szybciej niż myślisz(pozytywny scenaiusz) jeśli natomiast permedia będzie jechać na stratach nawet niewielkich to trend boczny może trwać nawet kilka lat a póżniej jeszcze kurs może spaść(negatywny scenaiusz) . Przed tym ogromnym wybiciem na 170 zeta akcje permedii bujały się w przedziale 7-8 zeta przez ponad 2 lata prawie beż żadnych obrotów , teraz jesteśmy niżej bo niepewność jest większa . Ale sądzę że w ciągu 2 lat jeśli na rynku nie będzie tragedii to te 15 zeta zobaczymy . Takie jest moje zdanie . Oczywiście o poziomach powyżej 30 zeta za papier to możemy sobie tylko pomarzyć nie mówiąc już o wyższych . Ale to jest giełda i każdy scenariusz jest możliwy . Ale żeby oddać moje odczucia muszę też napisać że możliwy jest scenariusz że nie wiadomo kiedy będzie 15 zeta za papier i czy kiedykolwiek jeszcze będzie notowany po tyle .
Napisalem do nich po ostatnich wynikich czy bedze jakis komentarz co sie stalo. Nawet mi nie odpisali co mnie bardzo wk.....
Jako wspolwlasciciel place im rowniez ja za to zeby dbali o komunikacje z akcjonariatem. Jesli nawet nie potrafia ustawic jakiegos pieprzonego autoreply to znaczy ze ktos nie wykonuje podstaw swojej pracy. Mam nadzieje ze zarzad to czyta.
moze spróbuj ponownie, bez emocji panowie w nowym roku po wynikach za 4kw. zaczynamy rajd na 50zł, w styczniu 2000roku byliśmy na tych samych poziomach co dzisiaj by w 2007 zajsc na 170zł, pozdrawiam wytrwałych, dzieki PERMEDIA za odpowiedż pzdr.
I tego się trzymajmy . Swoją drogą to giełda jest dziwnym tworem i notowane tu akcje . Permedia w 1998 r. zadebiutowała z ceną 29.90 zeta za papier . Po 14 latach nie dość że nie ma progresu to jeszcze jesteśmy notowani poniżej 75% z dnia debiutu . Giełda przekreśliła dokonania spółki co widać po kursie i spółka ciągle musi zaczynać jeszcze raz od nowa . Ja wiem że to gra ale to zawsze dla mnie będzie trochę niepojęte że pomimo wieloletniej historii dzisiaj giełda na tyle wycenia te oraz inne papiery . Też pozdrawiam !
To była mowa o Permedii, Nie ma innej opcji. Nie ma innej spółki tak pasującej do opisu. To oczywiste. Natomiast efekt jaki to przyniesie jest dla mnie zagadką.
Dnia 2011-12-29 o godz. 18:47 ~PERMEDIA napisał(a):
> I tego się trzymajmy . Swoją drogą to giełda jest dziwnym
> tworem i notowane tu akcje . Permedia w 1998 r.
> zadebiutowała z ceną 29.90 zeta za papier . Po 14 latach
> nie dość że nie ma progresu to jeszcze jesteśmy notowani
> poniżej 75% z dnia debiutu . Giełda przekreśliła dokonania
> spółki co widać po kursie i spółka ciągle musi zaczynać
> jeszcze raz od nowa . Ja wiem że to gra ale to zawsze dla
> mnie będzie trochę niepojęte że pomimo wieloletniej
> historii dzisiaj giełda na tyle wycenia te oraz inne
> papiery . Też pozdrawiam !
Patrowicz