Podpisanie znaczącej umowy
Zarząd Richter Med S.A. informuje, iż w dniu 12 października 2011 roku Spółka zawarła strategiczną umowę o współpracy z firmą MAQUET POLSKA Sp. z o.o. działającą w imieniu i na rzecz MAQUET GETINGE GROUP - światowego lidera w dziedzinie aparatury medycznej.
Tym samym konsekwentnie realizując założenia rozwoju Spółki - Richter Med S.A. pozyskał kolejnego po Hill-Rom i Medline - partnera strategicznego.
Szacowana wartość obrotów ze sprzedaży produktów firmy MAQUET w roku 2012 to blisko 30 mln złotych, natomiast w roku 2013 - 50 mln złotych.
MAQUET GETINGE GROUP jest światowym liderem w dziedzinie aparatury medycznej do sal operacyjnych, oddziałów intensywnej terapii, jak również w zakresie produktów dla kardiochirurgii i chirurgii naczyniowej.
Warunki współpracy określone w umowie z firmą MAQUET pozwolą budować unikalną, kompleksową ofertę dla szpitali. Dzięki niezwykle obszernemu portfolio produktów znajdujących się w ofercie firmy MAQUET, Spółka będzie mogła zaopatrywać szpitale we wszelkie niezbędne wyposażenie, takie jak: lampy operacyjne, medyczna aparatura, meble medyczne, modułowe systemy wyposażenia sal operacyjnych, systemy krążenia pozaustrojowego, zestawy ECMO, pompy i cewniki do kontrapulsacji wewnątrzaortalnej, protezy naczyniowe, stabilizatory serca, sprzęt do endoskopowego pobierania żyły, respiratory, stoły operacyjne, ssaki medyczne, systemy telemedyczne i multimedialne, systemy zasilania gazów medycznych, systemy przenoszenia pacjentów, kolumny sufitowe do sal operacyjnych i OIT.
Podstawa prawna:
§3 ust. 2 pkt.2 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu ,,Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Osoby reprezentujące spółkę:
Anna Richter - Prezes Zarządu
Paweł Richter - Dyrektor Generalny ds. Strategii i Rozwoju Grupy
2011 przychody 40mln
2012 minimum 70mln
2011 zysk netto 1pln na akcję
2012 zysk netto xxx pln na akcję, ale podejrzewam,że wzrośnie proporcjonalnie do przychodów, więc może wynieść nawet 2pln. Moim zdaniem właśnie wspomniane zapomnienie spółki to jedyny powód aktualnej wyceny. Bardzo dynamiczna spółka takie często miewają C/Z ok.15. Na koniec 2012 może spokojnie kosztować 20-30pln o ile oczywiście wszystko pójdzie zgodnie z prognozami....
kupic konkretna ilosc......niemozliwe....z drugiej jednak strony pierwotni brali po 6pln........takze powrot na te poziomy mozliwy juz niebawem....trraz mamy mode na syskowne spolki...patrz onico
Nawet mi nie mów. Sam jestem jednym z tych "pierwotnych":) Ale tu przynajmniej jest nadzieja że w końcu, wcześniej czy później odbije. Bo brałem też w prywatnej Pragma Trade. Tam to się dopiero nic nie dzieje. Jak jednak transakcja na tydzień się trafi to już nieźle. Nawet uciec ze stratą nie ma jak (choć nie zamierzam). Spadki mogą być, ale najgorszy jest totalny brak zainteresowania. Dlatego cieszy mnie że na Richterze coś się jednak od czasu do czasu dzieje. A płynność tak śmieszna że błyskawicznie może wyjść na plusy, nawet wobec tych 6 zł. Ja zresztą część już dawno wystawiłem po 25, i myślę że w średnio-długiej perspektywie to całkiem realna wycena.