• GAMRAT Autor: ~ZXC [193.104.71.*]
    http://www.parkiet.com/artykul/9,1103877-Gamrat-wyda-2-mln-zl-na-nowe-maszyny.html

Gamrat: Inwestycje w rynny
    Andrzej Kazimierczak 12-10-2011, ostatnia aktualizacja 12-10-2011 01:44

Gamrat, przejęty w tym roku przez Lentex, podpisał umowę na dostawę nowej linii wytłaczarkowej do produkcji profili rynnowych z polichlorku winylu (PCW).

Ma ona dwukrotnie wyższą wydajność od dotychczas wykorzystywanego ciągu produkcyjnego. Wartość inwestycji wynosi około 2 mln zł. Rynny z nowej linii powinny trafić na rynek już w kwietniu przyszłego roku. Zakończenie montażu nowych maszyn jest planowane na marzec 2012 r. Według ostatnich szacunków zarządu Gamratu, na inwestycje w modernizację zakładu i zwiększenie mocy produkcyjnych spółka do końca przyszłego roku przeznaczy łącznie 30–40 mln zł. W planie jest m.in. budowa zakładu wytwarzającego systemy rynnowe za naszą wschodnią granicą. Rozważane są również przejęcia.
  • Re: GAMRAT Autor: ~ZXC [193.104.71.*]
    rok temu w grudniu stan akcji KM i Prymusa był
    KM - 13,5%
    Prymus - 1,79%
    razem mieli 15,29%

dziś
    Prymus - 0%
    KM - 10,72%
    Gamrat - 12,14%
    razem 22,86%

czyli KM sprzedał Gamratowi 2,78%, Prymus zbył 1,79% co daje łącznie 4,57%
    z rynku Gamrat musiał zebrać 7,57%

Pytanie dlaczego i Prymus i KM pozbyli się ??
  • Re: GAMRAT Autor: ~pryciarz18 [77.254.250.*]
    No ciekawe, ale z drugiej strony to co sprzedał M. to był na tym zarobiony blisko 100%. Oddał nie byle komu a Gamratowi jako inwestycje długoterminową, tak sam napisał. Ponadto, wydaje mi się że poniżej 10% Pan Krzysztof w plastku nie zejdzie. Ciekawi mnie bardziej czemu fundusz oddał kilka akcji żeby zejść poniżej 10%?
  • Re: GAMRAT Autor: ~zxc [193.104.71.*]
    fundusz ponizej dychy zeby w razie godziny zero cos na tym zarobic,
    ale czemu KM oddal ??
    oddal firmie ktora rzadzi ...
    ale dlaczego ??

• Re: GAMRAT Autor: ~pryciarz18 [89.77.71.*]
    Tego się nie dowiemy niestety i nie ma sobie co tym głowy zawracać. Moska wie co robi a robi tak żeby sam dobrze na tym wyszedł, leszczyna taka jak my nic a nic go nie obchodzi:) A fundusz oddał tam naprawdę bardzo mało więc nie sądzę żeby było tak jak piszesz:) Pozdrawiam serdecznie
  • Re: GAMRAT Autor: ~ZXC [193.104.71.*]
    Ty jestes mądry czlowiek
    powiedz mi scenariusz kiedy KM + Gamrat skupia 33,33 % akcji
    musza zrobic wezwanie na reszte ??
    i co w takim przypadku ??
    musi sie sprzedac ??

A czemu akurat tyle? Szczerze powiem że jeśli chodzi o uregulowania prawne co do przejęć mam słabe rozeznanie żeby nie powiedzieć znikome:) Ale co do przejęcia to wydaje mi się że takiego nie będzie. Jest jeszcze Pawlak któremu chyba nie na rękę byłoby odsprzedawanie akcji po takiej cenie, jest Gerega który średnią zakupów ma pewnie sporo wyższą niż obecny kurs. Najprawdopodobniej będzie to połączenie i w tym temacie nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna:) Pożyjemy zobaczymy, póki co podkupują go codziennie i zapewne to Gamrat
    Moska: nie sprzedaję akcji
    KAA 14-10-2011, ostatnia aktualizacja 14-10-2011 13:34

Rozmowa z Krzysztofem Moską, akcjonariuszem Plast-Boksu (10,7 proc. kapitału) i Lenteksu (20 proc.) oraz prezesem Gamratu należącego do Lenteksu
    źródło: Archiwum
    +zobacz więcej

Na jakim etapie jest obecnie rynek? Czego pana zdaniem, jako doświadczonego inwestora giełdowego, można spodziewać się na giełdzie w najbliższej perspektywie?

Jest wiele spółek, których akcje są niedoszacowane, czy nawet skrajnie niedoszacowane. Wolałbym jednak nie wymieniać tych firm, bo mogłyby się pojawić zarzuty wpływania na kurs tych przedsiębiorstw.

Wykorzystuje pan taką sytuacje i kupuje akcje spółek?

Być może tak.

A może jednocześnie sprzedaje pan jakieś walory?

Nie pozbywam się akcji. Spółki, w których jestem znaczącym akcjonariuszem rozwijają się prawidłowo i nie widzę żadnego powodu, żeby sprzedawać ich akcje.
    A może to Gamrat połączy się z Plastkiem i tym sposobem Gamrat za pomocą plastka zostałby notowany na GPW a lentex miałby to na co czeka. Lentex-Gamrat-Plastek. Takie naszły mnie przemyślenia po przeczytaniu wywiadu z Panem Krzychem
  • Re: GAMRAT Autor: ~asd [88.156.225.*]
    jest taka mozliwosc ...
    kto wie czy to nie najlepsze wyjscie
    na pewno gamratowi zalezy na zakladzie na ukrainie ktory plastek ma
    Lentex połączy się z Novitą
    a Gamrat z Plastkiem

??
  • Re: GAMRAT Autor: ~pryciarz18 [77.255.234.*]
    No nie wiemy tego co będzie, ale wiemy na pewno że robi się ciekawie, klocki jeszcze się układają, wiem jednak że połączenie plastka z gamratem byłoby na pewno wielkim osiągnięciem dla samego plastusia.... Gdyby plastek połączył się z gamratem to tym samym lentex stałby się właściecielem plastka, proste... A co do novity to nie mam pojęcia jakie pan Krzychu ma plany
    no ostatni komunikat posadzenia w zarządzie goscia ktory siedzial w nowicie
    to chyba jakis ruch ku nowicie ??
  • Re: GAMRAT Autor: ~obserwator [79.191.17.*]
    Odpowiadał przez ponad 10 lat za sprzedaż ,a więc bezpośrednio za wyniki podobnie jak Pan Jaromir w Gamracie ,a więc przyda się do poprawy wyników we włókninowej części Lenteksu-przypuszczam ,że wspólnej z Novitą.
[x]
PLASTBOX 0,00% 2,68 2022-02-01 11:08:53
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.