Mała płynność problem z zakupem większego pakietu jak i ze sprzedażą większego . Może wreszcie ktoś policzył i zaczął kupować akcje . Jeśli wzrosną obroty i wzrosty będą większe będzie oznaczało że chyba coś się kroi .
Coś jakby lepiej nam się wiodło w ostatnim czasie . Czy podtrzymamy tą dobrą passę ? Obrót w piątek był bardzo ciekawy . Może to zwiastuje początek czegoś dobrego ?
Znowu zero obrotów praktycznie . Ciekawe kiedy knf zatwierdzi wreszcie prospekt vantage ?! Przyśpieszyli o pięć dni publikacje raportu za 3 kwartał impela . Będzie lepiej ?
2011 bedzie rekordowy pod wzgledem przychodow i zyskow. Spolka niedoceniana. Kupuj kiedy inni sraja po gaciach a sprzedawaj kiedy maja wzwody (raczej mamy teraz ze sraniem po gaciach niz podnieta i wzwodem).
Nie chcę ci psuć humoru "spokojny" ale mnie na giełdzie przyświeca idea zarabiania na akcjach a nie na patrzeniu jaki to dobry papier a póki co to mam świadomość jaki to dobry papier ale pieniędzy to z tego nie mam . Od patrzenia to nic nie ma . Na razie to jeden z gorszych walorów na giełdzie ten nasz impel . Bo zarobić na nim na razie nie sposób .
I to jest brak słów normalnie co się dzieje na tym papierze przy takich sesjach jak dziś . Niestety można się chyba szykować poniżej 20 zeta za walor szczególnie jak wyksięgują grunty pod koniec roku . To jest moje zdanie .
Gdyby nie ten p...... podział przez wydzielenie to dzisiaj byśmy mijali poprzedni szczyt . A tak to jest jak widać . Dzisiaj zaczyna mi się to układać w logiczną całość .
Ekspansja impela idzie pełną parą prawie miliard przychodu z zyskiem trochę gorzej bo jest mniejszy nieco ten kwartał od analogicznego z zeszłego roku . Niestety na naszej gpw raporty finansowe impela najwyrażniej nie mają znaczenia . Na innej spółce akcjonariusze dostaliby orgazmu na taki raport ale nie u nas . My możemy co najwyżej cieszyć się że nie spadniemy w czasie tej sesji . Ciekawostką jest to że impel w jeden kwartał zarabia prawie tyle co kiedyś przez cały rok a i tak kosztuje teraz mniej niż kiedyś . FENOMEN .
Dnia 2011-11-09 o godz. 08:43 ~IMPEL napisał(a):
> Ciekawostką jest to że
> impel w jeden kwartał zarabia prawie tyle co kiedyś przez
> cały rok a i tak kosztuje teraz mniej niż kiedyś . FENOMEN
Ciiicho! Nie narzekaj - tylko dobieraj :-).
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Impel-spodziewa-sie-wyzszych-przychodow-2435067.html
było 1 zł, 1,50 zł i 2,00 zł może najwyższy czas na 3,00 zł dywidendy ?
Ile czasu knf będzie jeszcze zatwierdzał prospekt vantage development ? Przecież już mija 3 miesiąc prawie odkąd złożyli prospekt ! Dlaczego to tak długo trwa ? Pozdrawiam !
A ja już mam dość stabilności ! kiedy wreszcie knf zatwierdzi prospekt vantage ? To jest jakaś kpina w jaki sposób ślamazarny knf zatwierdza ten prospekt !!!! Kiedy JSW wchodziło na giełde wystarczyło im 26 dni w przypadku impela 4 miesiące to może być mało ! Ktoś sobie w kulki leci .
Dalej żadnych informacji z knf w sprawie Vantage a kurs impela coraz niżej . Brawo ! Według mnie na impelu za jakiś czas będzie wezwanie i może być powtórka z rozrywki sprzed ostatniego wezwania no może tak nisko nie upadnie jak wtedy ale 12 zeta całkiem możliwe . Z góry piszę że tylko głośno myślę ale sprawy mogą przyjąć następujący obrót : Impel do czerwca 2013 r. ma czas na wydrukowanie warrantów subskrypcyjnych w ilości 4.5 mln sztuk . Jeśli akcjonariusze główni nie chcą umniejszać swojej roli to zanim dojdzie do emisji warrantów będą musieli (chcieli) zwalić kurs i zrobić wezwanie na kolejne 20% . Chyba że to oni obejmą te warranty .Ja zacząłem się zastanawiać nad takim scenariuszem dobrych kilka miesięcy temu i zamiast sprzedać powyżej 35 zeta to czekałem nie wiadomo na co . Oczywiście akcje posiadam i nie sprzedam ani jednej sztuki chyba że impel mocno wzrośnie .
Skąd masz informacje, że " Impel do czerwca 2013 r. ma czas na wydrukowanie warrantów subskrypcyjnych w ilości 4.5 mln sztuk" ? Mnie też trochę niepokoi brak konkretnych newsów nt. wejścia na gpw VD, miał być grudzień, potem styczeń a teraz to już nic nie wiadomo.
Oczywiście to co napisałem powyżej to jest moje zdanie . Nie musi to mieć związku z rzeczywistością i proszę się tym nie sugerować podejmując decyzję o kupnie lub sprzedaży . Po prostu próbuję sobie wytłumaczyć dlaczego impel tak spada mając takie perspektywy . Równie dobrze główni akcjonariusze mogą ogłosić wezwanie po zbliżonej cenie do dzisiejszej lub nie ogłaszać go wcale . Ja tylko głośno myślę . Pozdrawiam !
Przeczytaj sobie na ich stronie statut . & 8 i & 8.1 . Jest tam napisane że zarząd może podwyższyć kapitał zakładowy do 28 czerwca 2013 roku o kwotę 22.5 mln zeta teraz podziel sobie to przez 5 zeta bo tyle wynosi nominał akcji i masz 4.5 mln warrantów subskrypcyjnych które można obejmować za wkłady pieniężne lub niepieniężne . Też mnie ta cisza zaczyna denerwować bo faktycznie o Vantage była mowa o grudniu teraz o styczniu a knf do teraz nawet nie zatwierdził prospektu a leci już 4 miesiąc . Ja swoich akcji nie sprzedaję . Teraz to się już uparłem .
Czeszę neta i zero informacji nt. cichociemnej metody wejścia vd na gpw. Poważnie zastanawiam się czy ten projekt nie został wsunięty do jakiejś zamrażarki. Jak zwykle dwóch pnów rozdaje karty upajając akcjonariszy zamkami n piasku. Beznadziejna płynność tej spółki i brak jasnej i spójnej strategii to ślepa ulica ! Może komuś zależy na tym, żeby ten papier dołował. Chłopaki jak by mieli "charaktrer i bolsy" w mojej ocenie już dawno powinni rynkowi wyznaczyć kierunek. Gdybym wiedział, że dalej jest tylko mętniej i pokrętniej wywaliłbym ten papier powyżej 35 zł i miałbym święty spokój !
Gra na wymęczenie przeciwnika . Już nie raz tutaj były takie gry jednak w końcowym rozrachunku opłacało się mieć te akcje przynajmniej do tej pory . Regularnie płacona dywidenda i dynamiczny rozwój firmy karze przypuszczać że i tym razem powinno być nie najgorzej . Każdy powinien sam zadać sobie pytanie czy warto mieć te akcje rozpatrzeć wszystkie za i przeciw i podjąć decyzję . Ja się wściekam i wyrażam swój żal że nie sprzedałem ich wyżej kiedy była sposobność jednak mam świadomość że to dobra spółka i jak już pisałem nie sprzedam ani jednej akcji . Każdy niech sam zadecyduje . Martwi mnie ten brak decyzji knf bo ociągają się strasznie ,ale z drugiej strony przy takim stanie rynku debiut dewelopera może być niezbyt udany .
Oprócz wejścia na gpw vd, ważne jest źródło finansowania Promenad Wrocławskich. Jestem ciekawy w jaki sposób pozyskają ok. 1 mld zł na sfinansowanie tej inwestycji. Może wejdą w jakąś spółkę z chińczykami, którzy świetnie, szybko i tanio stawiają budynki w naszym kraju (drogi pominę). Outsousing to przyszłość większości przedsiębiorstw nie tylko w Polsce.
Oho już widać 18 zeta w arkuszu na kupi i tam będzie pierwszy przystanek prawdopodobnie . Póżniej dzień referencyjny i 12 zeta . Dziękuję panu panie Dzik i panie Biegaj za ten szczególny dar uśrednienia sobie po możliwej przytoczonej przeze mnie cenie . Nie mogę pisać ze "wzruszenia" .
W poniedziałek wybije 4 miesiąc odkąd impel złożył w knf prospekt emisyjny vantage development a więc w praktyce już jutro , a tu ani widu ani słychu . To jest kpina ! Tylko kurs coraz niżej .
Dobrze "idzie". No cóż trzeba się śpieszyć dzień referencyjny niedaleko . Myślałem że może zatrzymamy się na ostatnim lokalnym dołku na 22 z groszami ale widocznie pośpiech jest wskazany i nie ma czasu na pierdoły . To oczywiście moje zdanie subiektywne może rzeczywistość jest inna ale od kilku miesięcy trafnie przewidziałem że będą spadki tak więc rzeczywistość jest taka jaka jest . Pozdrawiam tych co nie sprzedali po 38 zeta bo ja też jestem w tym gronie .
A co tu innego można teraz zrobić ? To jest forum do wyrażania opinii więc swoją wyrażam nikogo nie namawiając na cokolwiek . Chętnie też poczytam co Wy o tym myślicie ? Jest tu wiele różnych innych scenariuszy możliwych . Na przykład takich że zarząd odniesie się do obecnej ceny tego papierka i wykona jakiś ruch albo inny scenariusz że może tak dołuje jakiś fundusz który chce coś skupić . Tak czy owak na razie jest nieciekawie . Życzę Wesołych Świąt i do stycznia się nie odzywam . Pozdrawiam !
Z raportu: Raport bieżący nr :37 / 2011 Data sporządzenia: 2011-11-08 wynika :
Informacja Zarządu Impel S.A. w sprawie możliwych konsekwencji ekonomicznych wynikających z wejścia w życie kolejnych zapisów Ustawy o rehabilitacji oraz wzrostu płacy minimalnej w 2012 roku
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd Impel S.A. informuje, iż oszacował wpływ na przyszłe skonsolidowane wyniki Grupy Impel:
─ wejścia w życie od 1 stycznia i 1 lipca 2012 roku kolejnych zapisów Ustawy z dnia 29 października 2010 roku o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych oraz niektórych innych ustaw (dalej: Ustawa), a dotyczących zmiany wysokości dofinansowań do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych;
─ wejścia w życie od 1 stycznia 2012 roku Rozporządzenia Rady Ministrów dotyczącego wzrostu wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę (dalej: Rozporządzenie).
Wg Zarządu konsekwencją ww. zmian może być realne zwiększenie kosztów Grupy Impel w 2012 roku, w przedziale od 0,5% do 0,8% w odniesieniu do przychodów (przy zachowaniu aktualnego zatrudnienia osób niepełnosprawnych), w stosunku do ich szacowanego poziomu na koniec 2011 roku.
Wejście w życie powyższej ustawy może zwiększyć realne koszty grupy Impel w 2012 roku w przedziale 0,5 % do 0,8 % w odniesieniu do przychodów ....
Jeżeli za 3 kwartały 2011 r koszty wynosiły 899 mln to górne widły 0,8 % daje nam okolo 7,192 mln zł ( 7,192 / 3 kwartały razy 4 kwartały - daje nam 10,39 mln) Wiec zakladajac, ze koszty w przyszlym roku beda zblizone wielkoscia do kosztów z 2011 r. mamy Zysk mniejszy o okolo 10 mln zł < --- to jest problem...)
Co wy na to ?
Zwiększenie kosztów zostało oszacowane w oparciu o zapisy Ustawy dotyczące zmniejszenia dofinansowania do wynagrodzeń pracowników zaliczonych do umiarkowanego lub lekkiego stopnia niepełnosprawności oraz wzrostu minimalnego wynagrodzenia z kwoty 1.386 złotych do kwoty 1.500 złotych tj. o 8,2%.
Powyższe szacunki uwzględniają podjęte przez Grupę działania zmierzające do dostosowania jej działalności do zmieniającego się prawa w zakresie dofinansowania podmiotów gospodarczych zatrudniających osoby niepełnosprawne oraz zminimalizowania wpływu zmian płacy minimalnej na jej wyniki.
Zarząd Impel S.A. będzie na bieżąco informował o istotnych korektach ww. szacunku.
Powiem wam, ze moim zdaniem to jest problem, ta nowa ustawa o zmniejszneiu dofinansowania i jeszcze do tego wzrost minimalnego wynagrodzenia -- wiadomo, ze zdecydowana wiekszosc ludzi zatrudnionych w IMPELu pobiera maks wynagrodzenie minimalne ustawowe.
Jak długo jeszcze będziemy czekać na zatwierdzenie przez knf prospektu emisyjnego vd ? Przecież to jest niepojęte myślałem że na początku tygodnia coś się ruszy . To co się dzieje ostatnio na gpw nie tylko z impelem to jest po prostu tragedia .
P.S. do "Biggesta" Po prostu koszty prowadzenia działalności gospodarczej rosną i to jest problem wszystkich firm w Polsce . Impel zwiększa przychody i tym może łatać ewentualne negatywne scenariusze w naszej gospodarce jeśli chodzi o obciążenia podatkowe ale nawet to nie będzie trwało wiecznie .
Raport za ostatni kwartał zeszłego roku zostanie opublikowany w formie raportu rocznego 20 marca tego roku -dobrze że nie przyszłego . Mija już 5 miesiąc od momentu gdy prospekt emisyjny VD pojawił się w knf . KNF bije wszelkie rekordy opieszałości . Brawo !