• cisza cisza... Autor: akaro [83.14.75.*]
    co tak cicho na tym wątku?
    czyżby wszystkich tak zdołowało, że nie chcą nic tu napisać?
    Może robił ktoś ostatnio analizę techniczną lub fundamentalną polmedu - jeśli tak niech podzieli się swoimi ustaleniami, w szczególności jak będą optymistyczne...
  • Re: cisza cisza... Autor: ~W. [217.17.47.*]
    A co tu analizować? Całość emisji jest w rękach spekulacyjnego akcjonariatu obywatelskiego. Jakiekolwiek analizy nie mają sensu, bo przy takim akcjonariacie kurs zachowuje się tak, jak wiatr powieje.

Od emisji cena sukcesywnie spada i zbliża się do -50%.

Firma zainwestowała bardzo dużo w infrastrukturę (co widać w sprzedaży) i ponosi teraz koszty utrzymania tej infrastruktury (co widać w wynikach).

Do końca tego roku albo przekroczą break-even i zaczną poprawiać wyniki, albo koszty utrzymania tego wszystkiego co sobie pootwierali przygniecie ich tak, że nowa wielka przychodnia w Warszawie będzie tylko gwoździem do trumny. Podejrzewam, że przesunięcie jej otwarcia na koniec roku nie wynika z przyczyn administracyjnych, tylko jest ratowaniem wyniku 2011 r.

W zależności od wariantu z powyższego akapitu polegną, albo wyjdą na prostą z wynikiem. Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o kurs, bo przy takim akcjonariacie znaczenie ma to, co się dzieje w przyrodzie, albo co powiedzą w TV.
  • Re: cisza cisza... Autor: akaro [78.8.123.*]
    no cóż - dzięki za analizę.
    nie ma co z nią polemizować, bo chyba masz rację. w ogóle spółki medyczne to chyba kiepski interes i myslę, że akcjonariat enelmedu też się o tym szybko przekona...
    dobrze, że tylko śladowe ilości kasy w to włożyłem ;)
    dzięki M

• Re: cisza cisza... Autor: ~W. [217.17.47.*]
    Enelmed spadł najmniej ze spółek medycznych. Jeśli zrobią prognozę na 2011 r. będą jedyną spółką, która poprawiła wyniki. Oczywiście pod warunkiem, że zrobią.

Poza tym Polmed i Swissmed jako stosunkowo małe spółki bardzo powiększają potencjał (Polmed - przychodnie, a Swissmed - szpital). To może być dla nich szansa, ale również ogromne zagrożenie. EMC musi się wygrzebać z Piaseczna, a Enelmed musi poprawić rentowność.

Co do kursu, to tylko EMC i Enelmend mają w miarę stabilny akcjonariat instytucjonalny. Pozostałe dwie to czysta spekuła.
  • Re: cisza cisza... Autor: akaro [78.8.113.*]
    u nas dziwna ta spekuła - tylko spadki - hehehe ;)
  • Re: cisza cisza... Autor: ~BoReK [46.205.40.*]
    Ja uciekłem na 3,42zł. kupiłem na górce (coś ok 3,65zł).
    Tu winiki są ale czuje że to drugi swissmed...
    Ale pozdrawiam akcjonariat!
[x]
POLMED 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.