tup kupił modenę +rodę z które została nieruchomość za 15,7 mln.Modenę sprzedał Opalowi za 65,6 mln z czego zainkasował o ile się nie mylę jak się mylę to poprawcie 36 mln.Teraz dostanie ją z rzekomo czego nie wiemy 35 mln długiem za 1 zł. Pytanie jak wam wychodzi strata ?:)
Pompa, jednak mało wiesz ale chętnie cię uświadomię. TUP zaksięgował całą kwotę czyli te 60 kilka milionów w 2007 roku. Dlatego mieli wtedy zysk netto ponad 40 mln. Te 30 mln. co im wisi teraz OPAL jest zaksięgowane w zysku za 2007 rok. Figuruje to w księgach jako należność. Teraz kiedy widomo, że jej nie odzyskają zawiązują rezerwy ponieważ należność jest zagrożona. Tak samo robią banki z kredytami. Zawiązali do tej pory chyba około 13,5 mln. licząc odsetki których OPAL nie płaci już jakiś czas i to że po sprzedaży Modeny nic nie zostanie dla TUP bo tak może być (na hipotece TUP jest wpisany po banku) wychodzi około 17 mln. straty, którą jeszcze trzeba będzie zapisać. Wszystko jest już jasne. Tak na marginesie to sprzedający zszedł już do 4,10.
Dnia 2011-09-15 o godz. 10:26 ~tup napisał(a):
> Pompa, jednak mało wiesz ale chętnie cię uświadomię. TUP
> zaksięgował całą kwotę czyli te 60 kilka milionów w 2007
> roku. Dlatego mieli wtedy zysk netto ponad 40 mln. Te 30
> mln. co im wisi teraz OPAL jest zaksięgowane w zysku za
> 2007 rok. Figuruje to w księgach jako należność. Teraz
> kiedy widomo, że jej nie odzyskają zawiązują rezerwy
> ponieważ należność jest zagrożona. Tak samo robią banki z
> kredytami. Zawiązali do tej pory chyba około 13,5 mln.
> licząc odsetki których OPAL nie płaci już jakiś czas i to
> że po sprzedaży Modeny nic nie zostanie dla TUP bo tak może
> być (na hipotece TUP jest wpisany po banku) wychodzi około
> 17 mln. straty, którą jeszcze trzeba będzie zapisać.
> Wszystko jest już jasne. Tak na marginesie to sprzedający
> zszedł już do 4,10.
Przeciez to sa banalne wyliczenia, nad czym sie tu glowic? Ponizsze na bazie komunikatow, przy podatku nie biore pod uwage innych kosztow, oceniam tylko te transakcje:
- zakup i przygotowanie Modeny jako projektu developerskiego do sprzedania (w tym splata dlugow, przeniesienie firmy etc) - 15,7 mln zl.
- cena sprzedazy - 65,6 mln zl
ZYSK: 49,9 mln zł
CIT (placony od calosci zysku, niestotne, czy kontrahent zaplacil, wykazali w ksiegach): 9,48 mln zł
ZYSK NETTO: 40,41 mln zł
Koszt utrzymywania przez kolejne lata Rody (produkcji odziezowej przeniesionej z zakladow w Poznaniu): trzeba by sprawdzic w sprawozdaniach finansowych, troche mi sie nie chce. Przyjmuje, ze: 3 mln zł.
Zysk na transakcji z uwzglednieniem kosztow utrzymania Rody: 37,41 mln zł
II rata nie zapłacona przez Opal: 27,6 mln zł
Realny zysk: 9,8 mln zl!!!
Teraz idziemy dalej - w kolejnych latach nie bylo wlasciwie zadnej powaznej transakcji sprzedazowej w grupie TUP. Wiekszosc zyskow pochodzi z operacji ksiegowych typu przeszacowanie aktywow etc. Oczywiscie czesto wiaze sie z realnym wzrostem wartosci aktywow np w wyniku uzyskania planu zagospodarowania etc. Jednal patrzac na przeplywy te zyski stanowia "funny", nie real money. Prawdziwe pieniadze zobacza dopiero jak cos z tych nieruchomosci sprzedadza.
Czyli od momentu ostatniej duzej transakcji, Moritz na swoje zabawy przejada:
- 9,8 mln zysku z Modeny (co stanowi pewnie jakies dwa lata funkcjonowania operacyjnegoTUP SA),
- kase z emisji (w tym nasze pieniadze)
- kase z kredytow.
Po drodze jeszcze przejal kilka firm, ktore w wiekszosci praktycznie zbankrutowaly (rowery, Nieporet), albo sa na krawedzi (kurierzy), poszlo na to lekko liczac kilkanascie mln zl.
Prosta droga do bankructwa, chyba ze cos w koncu sprzeda, ale co? CH w Tychach? To z czego potem bedzie placil biezace koszty dzialalnosci TUP Property, w ktorym gros biezacych przychodow stanowia wlasnie dochody z najmu sklepow w tej galerii handlowej? Poza tym jest gora, czyli sam TUP SA, ktory tez wydaje pewnie ze 2-3 mln zl rocznie na swoja dzialanosc. Przerzucenie kasy ze spolki zaleznej, majacej swoje potrzeby nie jest takie proste. Ponadto musza miec kase na rozwoj projektow. To kosztuje i to duzo. Szczegolnie w wydaniu TUP - warsztaty, architekt z Kanady... etc. Moim zdaniem oni juz teraz ledwo wiaza koniec z koncem, a czasy R. Moritza jako prezesa sa policzone.
P.S. Smieszno i straszno, wyglada na to, ze Moritz stosuje ko(s)miczna optymalizacje podatkowa. Placi prawie 50% CIT (zysk TUP - 9,8 mln, CIT - 9,48 mln) . Wtyka Rostowskiego na GPW?
Dobra, szkoda gadać. Niech będzie, TUP nie zaksięgował tych 30 mln., a teraz zawiązuje rezerwy obciążające jego wynik dla jaj, bo nie ma co robić. Niech ci będzie.
Ps. Myślę, że Tup potrzebuje zdrowej reklamy ,bo jest tego warty a nie takiego typowego przysrywania.Niestety ty wpisujesz się w ten schemat plucia bez opamiętania do tego niemerytorycznie i jak pomyślisz przez chwilę to może zobaczysz jakie to niebiektywne.
Masz rację jestem nieobiektywny, niech ci będzie mnie to nie przeszkadza. Ja piszę tylko to co wiem i są to moje osobiste analizy, dobrze że ty masz inne, ja nikogo na nic nie namawiam, niech każdy robi co chce- tak powinno być.
Odświeżyłem temat żebyście wiedzieli ,że TUP dostał 38 ml za Modenę, a kupił ją razem z Rodą po której została ładna nieruchomość za 15,7 mln.Kolo , tup, mentalista wiecznie na nie, zawsze razem.Może to jakaś zmowa?
popieram w calej rozciaglosci kol.dyma.frajerswo bez akcjii siedzi na trybunach i udziela rad wlacznie z ostrzezeniami.troche sie spoznili bo wycena tupa graniczy z bakructwem.podobnie jak z innymi diweloperami.o ile tup to gola ziemia plus projekty to taki polnorg gant czy jwc to potezne firmy z inwestycjami.a propo pozdrawiam sypacza z jwc po 6.15 dzieki za 1500 zst.to sie gosciu obudziles-kurs runal z 18 na 6 a juz kosztuje 8.4 i ta na k.dzieki/pozdro
Z TUPem jest prosta sprawa. Ktoś go delikatnie próbował podbić jak wszystko leciało bo myślał, że jakiś idiota się złapie i zacznie kupować. Nawet wymienili się jakimś większym pakietem po 4,7 żeby wyglądało na wzrost przy duyżych obrotach. Nie przewidzieli jednak tego, że na TUPie już tylu ludzi straciło, że nie da się na to nabrać już nikogo. Dlatego teraz dystrybucja trwa.
Wasz altruizm i bezinteresowność zwłaszcza w stosunku do akcjonariuszy TUPa jest godna podziwu. Można powiedzieć testamentowa. Mnie skoro żywo przypomina moralność faryzejską. Zawsze zwarci , razem, gotowi do upierdalania akcjonariuszy:) Jak we większości tak obłudnych przypadków ludzie myślący dostrzegają haczyk. Przecież dziecko wie , że giełda jest miejscem gdzie nie uprawia się altruizmu, nie wystawia się rekomendacji żeby wszystkim zrobić dobrze .A już na pewno nie tworzy się takiego frontu : mentalista, kolo., tup którego jedynym celem jest prawda i obiektywizm:) Do prawdy, niestety albo na szczęście każdy musi dotrzeć sam. Pozdrawiam wielki front sprawiedliwych jak w temacie dr. kolo, prof. tup obydwoje naukowcy ekonomi alternatywnej jak i ich tubę propagandową redaktora mentalistę. Tylko szkoda, że na tak mało uczęszczanym forum kwitnie wasz talent, marnotrawstwo i tu zalecałbym przenieść się na petrola. Tam będzie większa poczytność.
Ja bym się zastanowił nad tym co robić teraz z akcjami TUP. Wyniki tuż, tuż, a tu już nie ma czego przeszacować wręcz przeciwnie raczej w dół należałoby to zrobić, euro drogie, a wiadomo w czym TUP jest zadłużony. Do tego pewnie dalej trzeba będzie robić odpisy na Modenę. Nieciekawa sytuacja, ale jak były dobre wyniki (z przeszacowań) to spadał, więć jak będą złe wyniki to może będzie szedł do góry. Kto wie.
Trzeba było zamienić TUP na MCI jak TUP był po 4,5-4,7, a MCI po 3,5. Tak poradziłem koledze. Dziś już jest mi wdzięczny, a jak MCI będzie po 8 zł a TUP po maks. 5 zł to mam za to otrzymać skrzyneczkę dobrej whisky. Już zacząłem robić miejsce w barku.