• KURS EURO A ZYSK EURO-TAX Autor: ~123 [78.8.255.*]
    jw.

przy takim kursie to zamkną rok 2011 - ponad 3 mln zysku netto
  • Re: KURS EURO A ZYSK EURO-TAX Autor: ~lifestyle [78.8.151.*]
    cos w tym musi byc. bo wszystko leci na leb na szyje a oni sie trzymają z tym kursem. dzisiaj ktos ich wlaśnie skupowal. chyba mają zdysplinowany akcjoanriat. wlasnie przejrzalem wszystkie komunikaty w tym roku - komunikuja same dobre rzeczy. najbardziej mi sie spodobało to ze wyplacają dobrą dywidende. ostatni komunikat odnosnie wejscia na rynek rumunii pokazuje ze spółka ma perspektywy wzrostu.

3 mln raportowali w zeszłym roku, w raporcie za 2 kw pokazali nieznacznie troche lepszy zysk, ale to jeszcze nie przesądza ze caly 2011 bedzie dużo lepszy. mysle ze maja teraz super moment bo ich przychody są w walucie a zloty slabnie. obstawiam 3,3-3,5 mln zysku na 2011 rok. tak czy inaczej mysle ze to jedna z nielicznych spółek na nc która jest ciekawa i warta zastonowienia sie (takie "brzydkie kaczątko"). tylko ta płynność jak kot na płakał. przydałoby się na tym papierze troche spekulantów.
  • Re: KURS EURO A ZYSK EURO-TAX Autor: ~123 [78.8.255.*]
    czyli min. 52 gr dywidendy na akcję
    skąd masz pewność ze w ogóle wypłaca dywidendę tym bardziej ze dokładnie min 52 gr ?
    oki, juz znalezlem - musza 75% zysku wypluć w dywidendzie. to by się zgadzało. 50 gr to daje jakieś 8% rocznie kosztu kapitału. super sprawa - mozna się załadować i trzymac czekajac na odjazd, a koszt kapitału jak na dobrych obligacjach korporacyjnych.
    odnośnie wyników. polecam raport za 2kw. w sumie dużo można się dowiedzieć. m.in na temat oczekiwanych wyników cytuje:

" Zgodnie z założeniami programu, mającymi wspierad realizację wyników finansowych program opcji zostanie podzielony na następujące transze, przy następujących warunkach: 1) 20% akcji w puli programu opcji menedżerskich za osiągnięcie w roku 2011 zysku netto skonsolidowanego Grupy Kapitałowej w wysokości: 0,76 zł na akcje oraz przekroczenia średniego trzymiesięcznego kursu akcji w wysokości 8 zł w okresie trwania programu opcji menedżerskich."

0,76 to daje 3.8 mln zysku netto lub 3,99 jeśli bierzemy pod uwagę nową emisję akcji pod opcje. raczej to drugie - inaczej by nie dawali celów jako zysk na akcje. czyli kierunek to 4 mln zł zysku netto.

ja myślę że jak publikowali i zatwierdzali te cele teraz to chyba zarząd wiedział co robi i na co się porywa i myślę ze oni mają podstawy do tych wyników.

jeśli jest tak ze idą na 4 mln to:
    - dywidenda będzie 57 gr minimum
    - PE pod prognoze 8,1

moim zdaniem wystarczy teraz poczekać na wyniki za 3 kw. jak pokażą grubo ponad 3 mln zysku to na bank zrobią 4 mln za cały rok.

kurcze lubię takie spółki gdzie można tak sobie poanalizowac bo są jakieś sensowne dane i informacje. poczułem się jak na studiach. fajny mają biznes. najważniejsze ze gotówkowy.

mam pytanie takie: skoro za granica jest ze 2 mln Polaków a oni obsługują 20-30 tys klientów rocznie, to gdzie jest reszta ?!? konkurencja ?

• Re: KURS EURO A ZYSK EURO-TAX Autor: ~slask [87.206.12.*]
    odpowiem ci gdzie sa te 2 mln - na miejscu w Anglii, Niemczech - po prostu tam siedzą i na miejscu mogą sami odzyskać podatek lub skorzystać z konkurencji.
    ale tez w PL nie brakuje takich co nie mają pojęcia ze ich pieniądze gdzieś lezą i przepadają.
    mam szwagra który po 3 latach w Szkocji wrócił 2 lata temu, a podatek do tej pory nie odzyskał, bo jest po prostu za leniwy żeby odesłać kwity do takiego euro-tax juz nie mówiąc ze sam zrobi sobie taki zwrot znając max 100 słów po angielsku. wisi mi kasę i to ja musiałem go mobilizować zęby się zainteresował. i co - do tej pory nie ściągnął z anglii potrzebnych kwitów aby zacząć zwrot. a jest o co sie nachylić - 1-1,5 000 GBP. i tak te pieniądze jego przepadną i pójdą na waciki królowej. Polacy zawsze bali się kwestii związanych z podatkami. ten ty tak ma - poświęcają cały dzień zeby na allegro coś znaleźć i zaoszczędzić 10 złotych a boja upomnieć się o kilka tysięcy.
    dobra spółka. mam ja od maja zeszłego roku. liczyłem na wzrost po ogłoszeniu inwestycji venture capital, ale jakoś kisi to na tym samym poziomie. mam nawet teraz papierowa stratę. ALE dostałem już 2 razy od nich dywidendę (w zeszłym roku co w okolicach 20 gr, w tym ponad 50), spółka realizuje wyniki i nie zaskakuje negatywnie. generalnie to jedyna spółka z NC która zostawiłem sobie teraz do trzymania i przeczekania. uważam ze poniżej 40 mln zl kapitalizacja to promocja.
    jeszcze wrzucę 5 gr do watku. otóż uważam ze to co robi euro-tax to bardzo pożyteczna rzecz na rynku. oni po prostu odzyskują pieniądze dla ludzi. ich biznes ma prawdziwy sens. nie wciskają ludziom kolejnej rzeczy niepotrzebnej, klient faktycznie u nich nic nie kupuje - efektem końcowym jest kasa dla klienta. a przy modelu ze zarabiają tylko jeśli odzyskają podatek to daje gwarancje ze będą chcieli to zrobić jak najszybciej.
    warto czasami oprócz cyferek z zyskami zastanowić się nad sensownością biznesu.
  • Re: KURS EURO A ZYSK EURO-TAX Autor: ~123 [79.186.8.*]
    wrescie ruch na forum ja jestem tutaj od poczatku,spolka rzadkosc na Nc oddam swoje akcje za min. 10PLN
    ruch sie pojawił na forum bo pojawił sie jakiś obrót na akcjach - wczoraj ponad 30 tys zł. gdyby tak było codziennie to te 10 zl byloby realne.

przydałby sie tutaj jakiś Karkosik czy Patrowicz, free float jest tak mały że az się prosi aby na tym papierze usiadł mocniejszy kapitał spekulacyjny i pokręcił. argumentów (wydarzeń i wyników) w tej spółce pod spekulacje nie brakuje.
[x]
EUROTAX -1,82% 2,16 2025-11-28 11:55:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.