Jak tam obstawiacie i czy poślady dobrze zaciśnięte?:)
1. No to zacznę: Netto -2mln i Przychody 20mln - i wszystko zgodnie z polityką zarządu oraz rozwoju organicznego:)
Ładnie to kolega ujoł "zmiana operatora linii kredytowej":) Tylko taka zmiana to beknięcie na -3mln na dzień dobry i żadnej nawet gwaranci ze nowa linijka nie wiąże się z takim samym lub nawet większym obciążeniem! Jutro będzie można łapać niezłe spadające noże. Wszyscy zachodzą jak tu się pozbyć kilku tysiaków akcji nie zwalając kursu o -10%. Choć mogę sobie wyobrazić takich którzy właśnie czekają na takie dni z niecierpliwością:)
no i są wyniki, nie są znowu aż takie złe, jest prawie 900 tys zysku. Martwi tylko że przy analogicznych przychodach jak rok temu. Czyli jutro pewnie standardowo jak to po wynikach -5%
w dniu wczorajszym Grupa TelForceOne opublikowała wyniki finansowe za I półrocze 2011. Zapraszam do zapoznania się z prezentacją inwestorską oraz do lektury pełnego raportu, które dostępne są tutaj:
Jak uwazasz. Tak czy inaczej, ja odkad wyskoczylem z tfona jestem na +18% ( nie wliczajac tu straty, jesli bym zostal -19%).
Moim zdaniem lepiej wyskoczyc ze strata (chociaz boli) i odrobic na spolkach, ktore obecnie sa na fali.
Wszyscy wiemy, ze tfone do spolek zbyt popularnych nie nalezy i zajmie mu sporo czasu zanim sie zozrusza.
Tak wiec dopuki jest w negatywnym tredzie wole o nim zapomniec i wrzucic do obserwowanych. Wskoczyc spowrotem zawsze moge.
Na wyniki finansowe za I półrocze znacząco wpłynęło niezależne zdarzenie jednorazowe w II kwartale w spółce myPhone. Po korekcie o to zdarzenie wyniki pokazują jednak, że spółka odnotowała naturalny wzrost wolumenu sprzedaży o ponad 20 %
Z poważaniem,
w imieniu TelForceOne
Joanna Siedlaczek,
E: relations@telforceone.com
co to za zdarzenie jednorazowe albo ukradli im partię telefonów z magazynów albo mieli dużo zwrotów ?to jednorazowe zdarzenie to jakaś grubsza historia moim zdaniem.
jednorazowe zdarzenie tj. wirtualny operator zerwal z nimi umowe. Co do kursu podejrzewam, ze sprzedaje Zarząd albo pracownicy, a słodkie pierdzenie pani Joanny ma na celu zrobienie zasłony dymnej.
no to ja ci odpowiem dlaczego teraz kupuję...spółka ma w/k 0,3 , spółka ma zysk , odliczajązc wydarzenie jednorazowe na które nie miała żadnego wpływu ( przejęcie przez Solorza sieci Rydzyka która kupowała Myphony ) to przychody wzrosły o 20%. No i najwazniejsze ....spółka cały czas rozmawia z wiodącymi operatorami o wejściu z muphonem. Jeżeli to im się uda to po takiej przecenie może być +100%- +200% w kilka dni dlatego że przychody wzrosną wtedy skokowo. A cały czas mówimy o spółce generującej zysk, rozwijającej się i mającej W/K 0,3. Jedyne zagrożenie to mała płynność akcji .
ale zescie sie na ta w/k=0.3 uwzieli. a sprawdziles co sie na ta wk sklada? polowa to pewnie niesprzedany chinski badziewny towar w magazynach a druga polowa to przeszacowana w ksiegach nieruchomosc w cenach jak w 2007r :)
Ale masz podejście do inwestowania. Argument o wycenie nieruchomości można zaadresować do większości spółek na GPW. Żadko która stosuje tzw. "wartość godziwą" (metoda przeszacowania), większość stosuje "cenę nabycia". W kwestii zapasów podajesz przypuszczenie, które jest bezzasadne. Gdyby tak było jak piszesz, Spółka musiałaby zrobić odpis aktualizujący w pozostałe koszty operacyjne. Nic takiego nie ma, a żaden audytor nie przepuściłby tego (to jest ich konik ;)).
Według mnie, jak wcześniej pisałem, Spółka ma się dobrze i kontynuuje stabilny rozwój.
A tak prywatnie, żałuję, że nie poczekałem z wejściem. Kupując po 4,7 zostałem długoterminowym inwestorem ;) Trochę zazdroszczę tym, którzy teraz kupują.
poniżej prezentuję Państwu oficjalne oświadczenie Zarządu TelForceOne w sprawie obecnej sytuacji spółki
OŚWIADCZENIE ZARZĄDU TELFORCEONE W SPRAWIE OBECNEJ SYTUACJI SPÓŁKI
Szanowni Państwo,
w związku z wieloma komentarzami pojawiającymi się w ostatnim czasie na forach internetowych przedstawiamy najważniejsze fakty dotyczące Grupy Kapitałowej TelForceOne.
W opinii Zarządu na wyniki finansowe za I półrocze 2011 wpłynęła sezonowość, z którą mamy do czynienia w sektorze, w którym działa TelForceOne. II kwartał tradycyjnie jest najsłabszym okresem w roku. Kluczowy i najlepszy pod względem osiąganych wyników finansowych, zarówno dla TelForceOne, jak i innych spółek z branży jest kwartał IV.
Ponadto, przypominamy że w I półroczu 2011 miało miejsce zdarzenie jednorazowe w postaci zaprzestania projektu przez jednego z operatorów wirtualnych. Było ono całkowicie niezależne od spółki, a szczegółów zdarzenia nie możemy podać do publicznej wiadomości ze względu na ustalenia formalne z tym kontrahentem. Zapewniamy Państwa, że dla nas także nie jest to komfortowa sytuacja i zdecydowanie pragnęlibyśmy przedstawić Państwu szczegóły wspomnianego, wstrzymanego projektu.
Po uwzględnieniu korekty nieorganicznej sprzedaży, spółka myPhone odnotowała w I półroczu 2011 naturalny wzrost wolumenu wprowadzonych na rynek telefonów GSM w wysokości powyżej 20%.
Zarząd nie planuje obecnie skupu własnych akcji. Zgodnie ze strategią spółki na lata 2010-2012 wszystkie zyski są reinwestowane. Uważamy, że inwestycje w rozwój działalności Grupy są priorytetowym zadaniem, którego realizacja przyczyni się do wzrostu wartości TelForceOne.
Spółce bardzo zależy na dalszym rozwoju, a także na podpisaniu w przyszłości nowych umów z operatorami telekomunikacyjnymi i sieciami wielkoformatowymi. Cały czas prowadzone są rozmowy na ten temat, a o zawartych umowach będziemy na bieżąco informować.
Pragniemy podkreślić, że spółka TelForceOne konsekwentnie działa na swoich rynkach, jest rentowna, ma dobrą płynność i przynosi zyski.