• Jestem rad Autor: ~Jamman [83.23.67.*]
    Jakby nie patrzeć w 2q wygenerowali taki zysk jak w całym 2010r

• Re: Jestem rad Autor: ~Kama [80.50.125.*]
    Jamman,

Czy możesz sam skomentować swój post, po opublikowaniu raportu za III Q i "magicznej" zmianie wynikających z tego raportu danych za II Q?

Kama
  • Re: Jestem rad Autor: ~Jamman [83.23.59.*]
    Prosze bardzo: niech sprytni wykorzystają fakt, że zysk jest już na poziomie 202 219 zł, czyli 30% wyższy od całego 2010r.
  • Re: Jestem rad Autor: ~Kama [83.18.159.*]
    Piszesz to samo, co po II Q. Problem w tym, że w raporcie za III Q okazało się, że w II Q tego zysku wcale nie było. Na moje to to samo będzie w raporcie rocznym, a potem jeszcze po audycie okaże się, że to wszystko ściema i dmuchany balonik.

Tego się obawiam i to chciałbym, żebyś skomentował.

Kama
    Dlaczego uważasz, że to kolumna "narastająco" jest akurat dobra?
    A do której kolumny referowałeś pisząc "... zysk jest już na poziomie 202 219 zł, czyli 30% wyższy od całego 2010r."?

Jeżeli uważasz, że ta kolumna to bzdura, to jak określić Twoją wypowiedź?

Kama
  • Re: Jestem rad Autor: ~papa [46.134.12.*]
    Obserwując waszą obecną i wcześniejsze dyskusje mam pytanie.
    Jamman jest za spółką i na nią nagania bo ma jej akcje do czego się przyznał. To rozumiem bo jest logiczne.
    A ty Kama? Cały czas psy wieszasz na spółce. Czy to oznacza, że akcji nie masz?
    Chcesz taniej dokupić? A może masz jakiś konflikt personalny ze spółką lub ludźmi z nią związanymi. Wyjaśnij mi to proszę. Dzięku temu twoje przyszłe wypowiedzi zyskają w moich oczach na wiarygodności.
    Ktoś kto nie ma akcji tak zupełnie bez powodu raczej się nie udziela na forach.
    Narastająca z raportu 2q + zysk 3q = ok 200k

A pytałem się odnośnie "narastającej" w rap. za 3q - dlaczego uważasz, że ta kolumna jest prawidłowo sporządzona a nie kolumna odpowiadająca tylko za 3q
  • Re: Jestem rad Autor: ~kama [83.18.159.*]
    Jamman,

Lubię z tobą dyskutować, bo na koniec wszystko sprowadza się do matematyki, która jest nieubłagana.

Zysk narastająco za II Q (z raportu za II Q): 67 495,91 PLN
    Zysk za III Q (z raportu za III Q): 134 723,48 PLN
    -----------------------
    Zysk narastająco za III Q (z raportu za III Q): 158 409,82 PLN

Gdzie podziało się 43 809,57 PLN? (= 67 495,91 + 134 723,48 - 158 409,82).

Jeżeli nagle zmniejszył się wynik za II Q, to nie wynosił on już 161 545,14 PLN tylko o 43 809,57 PLN mniej. Jak na ECL, to dalej ładnie, ale skąd pewność, że w kolejnym kwartale nie zmniejszy się nagle wynika za III Q i może też za II Q?

Kama
    Pepe,

Jestem fanem i obserwatorem rynku telekomunikacyjnego i rynku VoIP w szczególności. Znam ten rynek od wielu lat i uważam (jak zresztą chyba większość środowiska z tym rynkiem związanego), że EasyCall to mówiąc delikatnie czarna owca tego rynku.

Jest mi wszystko jedno, czy akcje EasyCall wzrosną, czy spadną, co przy obrocie który generują w zasadzie nie ma nic wspólnego z wynikiem spółki. Akcji tych nie mam, nie chcę mieć i nigdy mieć nie będę z powodów opisanych powyżej. Nie krytykuję spółki jako takiej, a jedynie komentuję to co publikuje. Publikuje generalnie rzeczy nieistotne lub śmieszne dla kogoś kto zna rynek telekomunikacyjny, stąd moje komentarze są raczej negatywne. Ich dane finansowe też są niespójne, a to znaczy, że nie do końca są transparentni.

Nie mam zamiaru powstrzymywać ludzi przed kupowaniem akcji - niech kupują jak chcą. Zwracam im jedynie uwagę na fakty, które uważam, że powinni przemyśleć przed dokonaniem zakupu. Niech podejmą tą decyzję świadomie (jeżeli to dla nich ma jakiekolwiek znaczenie).

Nie będę później mówił "a nie mówiłem". Po prostu będę zawsze komentował wiadomości, które będą spływały ze spółki.

Kama
  • Re: Jestem rad Autor: ~papa [91.94.214.*]
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Teraz wszystko jasne.
    Jakoś ciężko mi uwierzyć w bezinteresowność twoich wpisów, chyba że jesteś altruistą, w takim przypadku pomyliłeś fora.
    Jamman,

Ale przecież napisałem powyżej dlaczego to robię.

Uważam EasyCall za "ściemniaczy", a wytykanie im niespójności i piętnowanie bzdur, które publikują traktuję humorystycznie. Możesz mnie określić jako ich prywatna, jednoosobowa "loża szyderców". Wolę to, niż komentowanie polityki.

Jeżeli moje komentarze nie trzymają się kupy, to przecież inwestorzy mają swój rozum i je zignorują. Nie masz się czego obawiać :-). Może gdybym zaczął komentować wcześniej, to byś nie kupił i nie siedział teraz na tych akcjach ze stratą.

Pozdrawiam

Krzysiek
    Jeśli już mówimy o mojej stracie, to wiedz że nie liczyłem na kosmiczne wzrosty po paru dniach, od początku traktowałem ecl jako inw długoterminową. Jśli za rok nie będzie tutaj prznajmniej 9 zł to możesz na mnie wieszać wszystko co zechcesz.

Szkoda, że nie dogadaliśmy się co do tych raportów.
    Jamman,

Pozwól, że zacytuję Twój post z 2011-05-02 11:45:

"P.S.: Płotki uwierzą w to jak zobaczą wzrost kursu przy "oficjalnym" raporcie, ale już będzie za późno na milionowe :P zyski.
    Dzisiaj uważajcie bo będzie dobra cena, może się nie powtórzyć hehe, jak nie doleci do 12 po pierszym "oficjalnym" raporcie przy tak niskim ff to utne sobie ucho :]"

Oby było chociaż po 9, bo szkoda ucha :-)

Kama
  • Re: Jestem rad Autor: ~Jamman [83.23.77.*]
    Już jednego nie mam :P, ale z rok to ja będę wklejał twoje posty :]
  • Re: Jestem rad Autor: ~Niki [77.253.116.*]
    Jamman sorry ale jeśli chodzi o "matematykę" z raportów to Kama-Krzysiek ma 100% racji i bardzo czytelnie przedstawił to przy pomocy najprostszych działań jak dodawanie i odejmowanie. Prościej się nie da. Sam zresztą też zauważyłem nieścisłości w raportach co zasygnalizowałem na forum.
  • Re: Jestem rad Autor: ~Niki [77.253.116.*]
    Komentuj, komentuj każdemu wolno a te raporty spójne pod względem matematyki to rzeczywiście nie są. Moim zdaniem na dniach powinno być sprostowanie, ale jak będzie to zobaczymy.
  • Re: Jestem rad Autor: ~papa [31.62.41.*]
    Ja też jestem ciekaw tych raportów. Spółka została poinformowana o wątpliwościach. Czakam na reakcję/komentarz.
[x]
ECL -7,94% 17,40 2025-10-03 17:04:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.