• Próba analizy sytuacji... Autor: concept [77.114.50.*]
    Skoro nie wiadomo o co chodzi to napawano gra idzie o pieniądze, ale to banał.

Skoro nie wiadomo dlaczego grubas nie zdecydował się z zwykłą pakietówkę to zastanówmy się wspólnie, CO SIĘ DZIEJE NA TYM PAPIERZE?
    Sytuacja z jaką mamy odczynienia od kilku dni wygląda mi to tak, jakby ktoś rozprowadzał papier na "słupy", lub odwrotnie, "słupy" zwracały papier grubasowi. Wiem, że to dziwna teoria, ale skoro nie ma lepszej...

Jedna z możliwości:
    Inwestor branżowy, lub zwykły grubas, skupowali papier na "słupy" przez ostatnie miesiące. Kupowali na "słupy" aby nie windować ceny zgłaszając powiększające się zaangażowanie a teraz "słupy" zwracają papier właściwemu inwestorowi, który lada dzień ogłosi swój stan posiadania (na dzień dzisiejszy to około 20% spółki)

Zapraszam do spekulacji na temat ustawki, która trawa od 3 dni na papierze.
  • Zapraszam do dyskusji Autor: concept [77.114.50.*]
    Zapraszam do dyskusji, jak już podadzą fakty, dyskusja będzie jałowa. ;)
  • Re: Próba analizy sytuacji... Autor: ~miś [83.10.207.*]
    Jeśli możesz zdecyduj się na coś. W jednym z postów piszesz że dopóki drobnica nie wejdzie to nie będzie mega odpału. A jednocześnie tutaj zniechęcasz drobnicę pisaniem o jakiś słupach i ustawkach. Zdecyduj się na coś. Najlepiej - jak my wszyscy - Do GÓRY!
  • Re: Próba analizy sytuacji... Autor: concept [77.114.50.*]
    Wiem, że w to trudno uwierzyć na tym forum, ale nie naganiam tylko myślę i Was próbuję wciągnąć w ten proces a nie jedynie bezmyślnie naganiać... ;)

• PS Autor: concept [77.114.50.*]
    Tak czy inaczej moim zdaniem tutaj będzie grubo, bardzo grubo. ;)
  • Re: PS Autor: ~xxx [78.152.194.*]
    sadze ze moze byc całkiem całkiem zobaczym dzis :) pozdrawiam
  • Re: PS Autor: ~hagi [188.33.173.*]
    A mnie się zdaję, że ten co wystawia papier i ten co zbiera to ta sama firma. Może podatek wchodzi w grę, a może obrót, a może...
  • Re: PS Autor: ~toldo00 [46.151.23.*]
    przerzucają miedzy soba , mali sie dołaczaja i po mału skubią
  • Re: PS Autor: concept [77.114.50.*]
    Początkowo też sądziłem że to spekuła robi obrót, ale zbyt wiele papieru się obróciło a za mało urosło. (dokładaliby do interesu). teraz jestem nieomal pewny, że spekuła jedynie może sie podłączyć do tej ustawki.
  • Re: PS Autor: concept [77.114.50.*]
    Przed podatkiem nikt nie ucieka w połowie roku.

Jeżeli ktoś obrócił przez 25mln papierów przez 4 dni to zapłaci gigantyczne prowizje, wiec nie robił tego po to aby nam zaimponować... ;)

Przez ostatnie 3 dni i dzisiaj przemieliła sie 1/4 papierów spółki.
  • Re: Próba analizy sytuacji... Autor: ~cer [195.205.221.*]
    jest to możliwe, a wszystko to może być pod potencjalną emisję na zakup kolejnej / ych cegielni. Podczas gdy inne spółki w takiej sytuacji po prostu wyciągają kasę pławiąc się w niej, tu idzie o "być albo nie być". Jak za mało zbiorą to kicha, a jak konkretnie podkręcą kurs to:

1. kasa z emisji w kieszeni
    2. dalsze inwestycje pewne
    3. premia za wysiłek

dlatego myślę, że to było sprytne (jeśli było) -> rozdać, pogrążyć, skupić z windą i premią dla figur, zrealizować cele i jechać na majorkę zimą:)

Ta teoria "ma ręce i nogi".
    Innymi słowy "trzyma się kupy," ale to powiedzenie jest nieapetyczne. ;)
  • Re: Próba analizy sytuacji... Autor: ~hagi [188.33.173.*]
    I jeszcze jedno, nie muszą "oni" robić obrotu. Może to robić DM z którym się dogadali, a wtedy prowizji nie ma.
    I skoro chcą przeprowadzić emisję, to muszą robić obrót żeby zainteresować naród, bo przy małym obrocie kto zainteresowałby się cerabudem?
    Dzisiaj znika 11 groni.
    Nie sądzę aby jakiś DM poszedł na taki przekręt, zbyt wielkie ryzyko, muszą to ewentualnie robić sami, przez "słupy".

Jak na razie wszystkie teorie w konsekwencji zakładają WIELKI ODPAŁ... ;)))
    Przydałaby się jedna pesymistyczna.. ;)
    mimo iż AT tu nie należy do najbardziej na miejscu, trzeba dodać że jeżeli dzisiaj skończymy/potwierdzimy 11 gr to trend spadkowy można uznać za co najmniej "mocno naruszony"... a potwierdza to właśnie wolumen...
    http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=157796&start=1950

:)
    Robię Ci PR na tamtym forum. Staniesz się popularny mimo woli. ;)
  • Re: Próba analizy sytuacji... Autor: ~hagi [188.33.173.*]
    Dnia 2011-08-26 o godz. 10:48 concept napisał(a):
    > Nie sądzę aby jakiś DM poszedł na taki przekręt, zbyt
    > wielkie ryzyko, muszą to ewentualnie robić sami, przez
    > "słupy".

Jak na razie wszystkie teorie w
    > konsekwencji zakładają WIELKI ODPAŁ... ;)))
    Przydałaby się
    > jedna pesymistyczna.. ;)

Tu wszystko jest możliwe, i nie ma tu przekrętu, wszystko w świetle prawa. Ja obstawiam Dm z Łodzi.
    jeżeli jednak jest to odbiór, to trzeba zauważyć że pewna ilość np 10-20% (n%) ustawki trafia do otoczenia (widzący ruch). Dlatego zanim nastąpi kolejne "przekazanie", trzeba zebrać brakujacą różnicę od nieświadomej ulicy...
    Autor: ~cer [195.205.221.*], 2011-08-26 10:25
    jest to możliwe, a wszystko to może być pod potencjalną emisję na zakup kolejnej / ych cegielni. Podczas gdy inne spółki w takiej sytuacji po prostu wyciągają kasę pławiąc się w niej, tu idzie o "być albo nie być". Jak za mało zbiorą to kicha, a jak konkretnie podkręcą kurs to:

1. kasa z emisji w kieszeni
    2. dalsze inwestycje pewne
    3. premia za wysiłek

dlatego myślę, że to było sprytne (jeśli było) -> rozdać, pogrążyć, skupić z windą i premią dla figur, zrealizować cele i jechać na majorkę zimą:)
    -------------------------------------------------------------------------------

To cytat z ostatniego raportu:
    3. Informacja Zarządu na temat aktywności, jaką w okresie objętym raportem
    Emitent podjął w obszarze rozwoju prowadzonej działalności.
    W drugim kwartale 2011 rok, Zarząd prowadził rozmowy na temat przejęcia kolejnej cegielni
    z właścicielami obiektów zlokalizowanych w różnych rejonach polski. Zarząd ma nadziej, że
    z planowanej emisji akcji, pozyska środki na sfinalizowanie zakupu kolejnego zakładu
    produkcyjnego.

Wszystko ok, ale skąd te dziwne zlecenia przez ostatnie 4 dni (ewidentna ustawka), przecież nie płacą za cegielnie papierem spółki za pośrednictwem giełdy, to absurd. ;)))
    Nie sądzę że to forma zapłaty, te pieniądze są do wyciągnięcia.

Cerabud w tym przypadku trochę przypomina mi Boryszewa, tam też co roku drukują pod nowe inwestycje, a co się wtedy dzieje to większość wie:
    - najpierw jadą z kursem do nieba
    - potem emisja
    - zakupy / inwestycje
    - wartość firmy rośnie

i za rok znowu emisja...

Jako że nie jest to taki kolos jak Boryszew, to w efekcie po zbudowaniu odpowieniej warości spółki, zostanie ona dostrzeżonsa wtedy przejęcie murowane.
  • A jednak analiza sprzed miesiąca była trafna ;) Autor: concept [95.40.24.*]
    Miesiąc temu zakładałem, że "grubas" skupuje papier ze słupów i w sporej cześć nie pomyliłem się. Teraz już wiemy, że to Quantum dwukrotnie kupowało papier i sposób zakupu potwierdza "ustawkę".

Przyznaję, że nie przewodziłem spadku aż do 6 groszy, pomimo to z zasady gdy wchodziłem miesiąc temu po 7 pozostawiłem zlecenia kupna do 5 groszy włącznie. Teraz patrząc z perspektywy miesiąca kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że warto trzymać się własnych zasad wypracowanych latami. ;)
[x]
CERABUD -20,00% 0,18 2014-12-10 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.