• Nie rozumiem pytań :) Autor: ~Broader [46.112.225.*]
    Większość pytań wskazuje na brak znajomości spółki w stopniu nawet podstawowym, więc naprawdę trudno się do nich odnieść :

1. Mieszkanie/apartament : pisałem o swojej hipotezie. Najbardziej prawdopodobne jest to,że zostało wniesione do BG przez W Investments jako "aktywo" o ograniczonej płynności, pozwalające jednak na zaciąganie zobowiązań spółce. W Investments to na razie nie jest studnia bez dna jeśli chodzi o gotówkę i nie zawsze nią dysponuje.

2.Opłata za zarządzanie: Przejecie Fesenko zostało opisane w raportach bieżących i DI. Zgodnie z nimi zapłata za Fesenko miała się składać z opłacenia kapitału zakładowego + opłaty za zarządzanie. Opłata za zarządzanie w tej konfiguracji to nic innego jak część ceny za rafinerię.

3.Pozostałe pytania są niezrozumiałe i pochodzą z ignorancji albo złej woli.

Polityka informacyjna spółki nie jest idealna, ale nie jest też najgorsza. Przez 8 miesięcy było kilka artykułów w Parkiecie z wypowiedziami zarówno P.Wiśniewskiego jak i P.Jeleniewskiego, spółka odpowiada na maile, a raporty okresowe uważam za dużo staranniejsze niż średnia na Newconnect.
    Zarzucanie spółce , która jest wyłącznym dystrybutorem jednego z największych koncernów petrochemicznych na świecie, bycia pralnią pieniędzy jest trochę niepoważne. Spółka ma kontrakty z kilkoma dużymi graczami na rynku zarówno jako kupujący (Arteco, IQP Riojana, Oldebroen) jak i sprzedający Marubeni, Honda etc.

Troszkę więcej wyobraźni poproszę w sianiu defetyzmu, bo to, co jest, jest po prostu słabe.
    :)
    Pozdrowienia
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~ajaj [91.121.145.*]
    Na każdej spólce znajdą się jakieś "dziwolągi" , wszystko im się nie podoba, a akcje mają, i pewnie jeszcze chcą dokupić, tylko coś skąpa podaż jest :-)
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~xx [212.238.77.*]
    aktywo nie zostalo wniesione tylko spolka zaplacila za nie zywa gotowke i to jest problem w dzisiejszych czasach gdzie wszyscy pisza o problemie plynnosci spolka zamienia super plynne aktywo na jak to okreslasz o ograniczonej plynnosci z ktorego nie czerpie przychodow a dodatkowo musi placic procenty do banku za kredyt , cos tu jest nie tak . Koledzy wydali ponad 150 % wartosci wlasnych kapitalow i nie ma tu miejsca to twoje hipotezy tylko powinien byc jasny komunikat co sie dzieje z tym aktywem tzn jakie przychody generuje
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~art [91.222.119.*]
    dokładnie się z tobą zgadzam - myśleli, że inwestory, bo z uwagi na ilośc akcji jest ich tu niewielu nie zauważą tego manewru - w moim przekonaniu dokapitalizowali inną spółkę - a to już nie jest śmieszne - a nawet karalne - nie mówią nic o tym bo mogą załapac jakiś artykulik z kk i na siłę mamią nas infami o zakupach, przejęciach i takich tam - wszystko ok - ale mieszkanko kosztowało prawie 4 banie - trzeba to dokłądnie wyjaśnic bo jak zaczną więcej zarabuia to i więcej kasy zaczną z firmy wyprowadzac - jak wszędzie w Polsce - nic tylko drugiego wyje...bac
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~Fafik [31.63.234.*]
    xxx To ja ciebie zapytam. Masz powiedzmy 1mln zł. i chcesz pożyczyć od banku 10mln. czy bank udzieli Ci pożyczki na 10mln pod zastaw twojego jak to określiłeś bardzo płynnego aktywa (pieniądze)?
    A jeżeli za ten 1 mln kupisz mieszkanie - nieruchomość to czy bank ci udzieli pożyczki 10 razy większej niż wartość nieruchomości - oczywiście pod jej zastaw? Wydaje mi się, że tak.
    Oczywiście czy jest to 10razy, czy 5razy , czy nawet 2 razy więcej niż wartość nieruchomości to nie ważne. Zależy to od spółki i jej zapotrzebowania na kasę.
    Ale zapamiętaj sobie banki udzielają kredytów pod zastaw nieruchomości, a nie pod wartość pieniędzy na koncie.
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~art [91.222.119.*]
    Koniec żartów. Zabieram się za nich na poważnie. Dzisiaj wysłałem im e-mail. Sam don patro w CNBc mówił, żeby interesowac się spółką, której akcje się posiada - płakał nawet, że na WZA jest sam i jest mu smutno. To naszemu preziowi nie będzie smutno bo pojadę do stolicy. Cyt. e-mail
    Witam. Od dnia debiutu jestem posiadaczem znacznego pakietu akcji firmy Broadgate. Uważam, że polityka informacyjna firmy nie do końca wyczerpuje relacje inwestorskie. W obecnej chwili pilnego wyjaśnienia wymaga kwestia nabycia nieruchomości, o której spółka informowała w jednym z komunikatów bieżących w czerwcu tego roku. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do poniżej wymienionych kwestii:
    - jakie jest w chwili obecnej przeznaczenie nabytej nieruchomości (czy jest to siedziba firmy, czy też mieszkanie prywatne itp)
    - w jakim celu nieruchomośc ta została zakupiona i od jakiego podmiotu ( dodaję, że z innych komunikatów można wywnioskowac, że finansowanie bieżącej działalności firmy tzn. przejęcia odbywa się przy pomocy emisji akcji, więc dlaczego nieruchomośc za którą zapłacono olbrzymie środki młodej chcacej rozwijac się firmy ma zabezpiecza dodatkowy kredyt, a jeżeli zabezpiecza w obecnej chwili to jaki i na jaką kwotę)
    - czy nieruchomośc generuje jakikolwiek zysk lub zamierza generowac w przyszłości
    - czy w przyszłości planowane są kolejne zakupy bardzo drogich nieruchomości bądź ruchomości ( np. luksusowe samochody)
    Odpowiedź na powyższe pytania proszę o skierowanie drogą oficjalną za pomocą komunikatu obowiązującego spółki giełdowe.
    Na mój e-mail proszę o skierowanie odpowiedzi kiedy taki komuniukat może się ukazac.
    Powyższe pytania dotyczące nieruchomości zostaną zadane przeze mnie na najbliższym WZA spółki, na które się wybieram.
    Dawac pytania do prezia - będę je notował i zadawał
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~Broader [46.113.97.*]
    Wasze dociekania są bardzo sensowne. Ja jednak zwracam uwagę,że spółka korzysta z dużo większych pieniędzy od głównego akcjonariusza. Dla mnie, pisałem to wielokrotnie, przejrzystość spółki jest ograniczona.

Nie jestem jednak hipokrytą, który wyrzuca spółce zakup mieszkania/apartamentu celem zwiększenia możliwości posiłkowania się kredytem a zapomina o tym,że W Investments przez cały czas udostępnia spółce kapitały, które pozwalają na bardzo dynamiczny rozwój.

Mam zaufanie do osób zarządzających w BG i nie oszukujmy się-takie zaufanie zawsze musi mieć miejsce,bo niezależnie od polityki informacyjnej to, co się dziej w spółce publicznej, zawsze jest poza zasięgiem naszej wiedzy. Jeśli czujecie się oszukani tym,że:

a/ spółka kupiła mieszkanie prawdopodobnie odciążając jakąś inną spółkę P.Wisniewskiego, ale pozwalając na kredyt na dobrych warunkach-jak śmie?

to bądźcie konsekwentni i czujcie się źle,bo:

b/spółka kupiła rafinerię z niewiadomego źródła, która generuje kwartalnie prawie tyle gotówki co cala spółka w ciągu roku przed przejęciem Fesenko- co to ma być?

c/spółka korzysta ze środków pochodzących od W investments w ilości kilku milionów na pokrycie transakcji handlowych i zwiększenie uzyskiwanych marż na produktach, które sprzedaje - jak to?

d/BG kupił w Rosji dostawcę paliw, który prawdopodobnie w rok przyniesie więcej pieniędzy niż cena za jaką go kupiono - przecież to dziwne?

Piszcie do BG jak najwięcej, interesujcie się i nie oczekujcie od kolegi z forum internetowego,że wyjawi Wam sekrety spółki, nawet jeśli je zna. To jest na pewno sensowny krok. Nie bądźcie jednak zakłamani oczerniając Spółkę, która pomimo nie zachowania super standardów informacyjnych, cały czas pokazuje dynamiczny rozwój a kapitały własne po ostatnich emisjach wzrosną o tyle,że apartament na Marinie przyjmie wartość raczej anegdotyczną.

Pozdrawiam
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~Pytania [83.23.125.*]
    warto i trzeba zadawac zwłaszcza jak sie czego nie rozumie lub sa wątpliwosci, a poza tym dziekuje ze ktos kupił moje 20 akzji bo nie mialbym na kolację
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~er [194.117.241.*]
    Dnia 2011-08-19 o godz. 20:36 ~Pytania napisał(a):
    > warto i trzeba zadawac zwłaszcza jak sie czego nie rozumie
    > lub sa wątpliwosci, a poza tym dziekuje ze ktos kupił moje
    > 20 akzji bo nie mialbym na kolację

To będziesz jadł dopiero w środę?
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~no tak [83.23.125.*]
    akurat taki post wskazany, dobry na myslenie.
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~abc [178.198.100.*]
    nie znam banku ktory daje kredyt na wielokrotność wartości mieszkania !!! kiedyś były promocje 100 % wartości a tu kolega pisze o 500% lub 1000% to jakieś bzdury !!!!!! - obecnie bank wycenia nieuchomosc rynkowo na 4 mln i daje 3 mln maks określając to jako wartość szybkiej sprzedaży . Co do kapitałów z firmy W Inwest prośba abyś pokazał to w bilansie bo za 2010 firma miała tylko zobowiązania handlowe na ponad 7 mln - nie ma pożyczki , nie było również komunikatu o pożyczce od podmiotu powiązanego . To co piszesz jest dowodem ze jakieś przepływy jednak pomiędzy firma W Invest a spółka sa a twoja wiedza wykracza poza dane z bilansu i komunikatów - jest to zastanawiające . O sorry znalazłem pożyczkę od W Inwest na 150 tys w sprawozdaniu z 2010 ale jest tez tam również należność od nich na 1320000 - bilansu i rachunku wyników za 6 miesięcy 2011 nie widzimy wiec może coś tam jest ale wiesz o pożyczce czy sie tylko domyślasz ?
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~Broader [46.112.248.*]

Sprawozdanie roczne ma to do siebie,że jest sporządzane na konkretny dzień i oddaje taki stan rzeczy. Raport roczny to nic innego jak stan na 31.12.2011. Zobacz na pełny bilans- zapasy marginalne. W IV kwartale BG głównie sprzedaje produkty Arteco i po zaopatrzeniu się w III kwartale przez cały kolejny pozbywała się ich na bardzo przyzwoitych marżach. Nie licz na pożyczki od W Inv. na dzień 31.12. -po sezonie.

Co do kapitału płynącego ze strony W Investments to odsyłam do DI oraz do tzw. zdrowego rozsądku. BG pozyskał 1mln pln z pp, miedzy innymi od prezesa Jeleniewskiego.W między czasie spółka zarobiła ponad 2 mln złotych. Co czytamy w raporcie za II kwartał 2011- stan zobowiązań na dzień 30.06.2011 to ponad 18mln. Myślisz,że takie zobowiązania są do zrobienia w spółce, która posiłkuje się wyłącznie kredytem kupieckim-zwłaszcza na wschodzie? Jak udaje się zaopatrzyć Fesenko w ilości surowca potrzebne na kwartalny przerób (ponad 5mln) i jednocześnie przygotować BG do sezonu sprzedaży chłodziw?

Zobaczymy rozliczenie emisji akcji serii C i D. Sam jestem bardzo ciekaw jakie podmioty objęły akcje i jak będzie wyglądał bilans po III kwartale. To będzie bardzo ważne, moim zdaniem,
    Zdecydowanie mniej ważna jest dla mnie struktura "kapitału pracującego", o ile jest skuteczna w biznesie - przynosi zyski. Zarząd ma zresztą autonomię w tym zakresie. To on decyduje co kupować i sprzedawać, jak to będzie finansowane i jest rozliczany głównie z efektów. Mimo tego uważam,że wyjaśnienie nam się należy.
    Podtrzymuję natomiast zarzut hipokryzji- zwłaszcza,że zarzuty mocno ustały w miarę jak kurs zaczął odbijać :)

Pozdrawiam.
  • Re: Nie rozumiem pytań :) Autor: ~ufo [109.107.24.*]
    Panowie jak tam? Bedzie 2000 na W20? :>

Ma ktos jakies fajne pomysly na inwestycje?

Wskoczylem w Dude po po 83 gr. Spolka stabilna, nawet w kryzysie trza jesc :] Troche zadluzona no i prezes znany z tego ze lubi spekulowac, teraz moze sie wykazac przy tych wahaniach walutowych.
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.