Panie i Panowie za tydzień, miesiąc lub kwartał wróci na swoje dawne okolice ok 16 zł. Nie mówię to jako wróżbita ale po przeczytaniu kilkunastu dużych inwestorów giełdowych , tzw. eksperci mniej mnie interesują. Widać że dno już osiągnął, niektóre spółki brykają to w górę to w dół. Zdecydowałem się wejść w tę spółkę w cenie poniżej 12 zł bo dno się "uklepuje" nie chce spadać poniżej na dłużej niż 0,5 h. Druga sprawa to duże obroty. Ta spółka cieszy się dużym wzięciem tu nie ma marnych 0,5 mln czy całkiem niezłych 10 mln ale dwa razy więcej. To co jest sprzedawane ma nabywców a oni nie sprzedadzą raczej taniej. To gry wchodzą teraz Ci którzy chcą dopiero zarobić. Oczywiście dużo zależy od USA i wyników w Europie i różnych pustych gestów polityków które jednak mają czasem znaczenie. Ja sam straciłem wiele na giełdzie łapiąc niby zniżki, długo się zastanawiałem która spółka jest warta ryzyka i nawet jeśli spadnie TVN to najpóźniej za rok wyjdzie na 30 do 40% ceny licząc od 12 zł. Każda spółka ma swoje złote 5 minut, cześc spółek już je miała, TVN po spadkach jeszcze nie a mocny skup trwa.
http://gielda.wp.pl/sort,d3,rekomendacje.html#poa oraz http://gielda.wp.pl/isin,PLTVN0000017,wizytowka_notowania.html
Przepraszam kolego ale te przemyślenia nie mają sensu - zawsze znajdziesz w necie coś co podeprze twoją tezę.
Na dziś prawda o TVN jest taka że spółka miała wyniki CDD i u dużych zapadła decyzja sprzedać.
Zauważ że oberwało się też Polsatowi . Obawiam się więc że niestety przedstawiciele segmentu medialnego w WIG 20 będą się zachowywyać gorzej od rynku, co widać było już jak na dłoni w piątek.
TVN po spadku kilkunastoprocentowym w czwartek ( kiedy wszystko rosło jak na drożdżach!) gdy był najgorszą spółką na GPW ( rzecz w ogóle niespotykana której nigdy nie widziałem do tej pory by spółka z WIG 20 zaliczyła największy spadek na całym rynku) w piątek odbiła nędzne 1,37% .
To źle wróży na przyszłość i bynajmniej nie piszę tego złośliwie bo sam kupiłem po 12,06 właśnie w czwartek i to całkiem sporo.
no dobrze, ale pamiętać trzeba, że "lada chwila" tvn kupi jakiś koncern (Vivendi, Warner czy inny) wtedy akcje pójdą na pewno ostro w górę. Tak więc może warto je teraz kupić po atrakcyjnej cenie?
Panie Ostry co innego Pan napisałeś a co innego zrobiłeś. Ja bym tak pisał jakbym chciał dokupić jeszcze w cenie niższej czyli naganianie na spadki. Widzę po obrotach że rynek ssie akcje jak leci. Tak więc sprzedaj Pan po 12 z hakiem żeby prowizja się zwróciła a nabywców pan znajdziesz.
TVN ma nabywców i to nie jednego w momencie przejęcia zrobi się szum i prasa i wówczas pójdzie na pewien czas w górę. Wszyskie spółki padały i już się na chwilę lepiej lub gorzej poodbijały, w tym czasie TVN w dół, spekuła na dniowe zarobki sztucznie wywindowała niektóre spółki i sprzedała po wzrostach a potem zaraz spadły i tak zabawa trwa, na TVN wcześniej czy później będzie to samo. Nerwowi sprzedawać po 12,50 cierpliwi kupić teraz po przejęciu sprzedać.
Nie planuję dokupic , moja decyzja o kupnie była nieprzemyslana, wynikająca z impulsu, zakładałem bowiem że przy tak dużym spadku spółka odbije . Niestety tak się nie stało i teraz przyjrzywszy się bliżej uważam że wcale nie musi byc tak kolorowo jak Pan nam tu przedstawiasz..
Całe przeświadczenie Pańskie o wzrostach na TVN opiera się o na jednym filarze- że na TVN znajdzie się kupiec po godziwej cenie który na dodatek ogłosi wezwanie po cenie dużo wyzszej niz obecna wycena giełdowa.
A co jeśli tak się nie stanie?
wyrzucił inwestor mający duży pakiet zawsze tak jest a tym bardziej przed publikacją danych kwartalnych (w dniu publikacji patrz obroty) Rynek reklam jest jaki jest inwestor kupuje z perspektywą długotrwałą a spekulanci z krótka
Analitycy przecenili o niecałe 7 mln zł czy to powód aby wywalać papier przy dodatnim bilansie
Sugerując się zyskiem operacyjnym niż zobowiązaniami krótko i długoterminowymi?
Najgorszy scenariusz to na tle obecnych spadków brak zainteresowania spółką i spadek obrotów. Na razie złapał przystań i dalej nie spada a przy tym obroty 26 mln. Skup trwa. Musisz ostry przyhamować. Jak złapałes stratę jak 90 % na GPW to lepiej pomyśl już dziś jak część pieniędzy odrobić za kilka miesięcy. Szukaj społki przecenionej i określ ile odrobi za 6 mc. I to jest to co odrobisz.
ITI chce sprzedac jak najdrozej kurs musi pójść w górę bay srednia z 6 m-cy wyszla wysoka. pamietam jak pojawiło sie 1-sze info o sprzedazy tak będzie i teraz jak wybiorą kupca kurs wywali w gorę
Dzień jak co dzień na ścierwie - zamknięcie w okolicy 11,80.
Oberwator - podejrzewam że na tej bananowej jestem nieco dłużej niż Ty ale dzięki za radę.
Niestety sądzę że za pół roku może być duzo taniej niż obecnie, trend jest spadkowy niestety.
Kurs w górę nie wywali bo wiadomo że sprzedaż odbędzie się przez holendeerską spółkę Media Holding cośtam, co oznacza że transakcja odbędzie się poza wigiem.
Pamiętam sytuację na poziomach 14.22 przez 2-3 miechy nie rosło potem doszła wiadomość o spekulacji wiedeńskiego inwestora z funduszu po tej wiadomości kurs zaczął wzrastać Spółka żaglują zagraniczne fundusze i dlatego taka wycena waloru
Dziś dzień próby. Mimo dużych spadków trzyma swoje dno okolice 11.80. Kupują już nieco drożej. Nawet jeśli spadnie to w ciągu dwóch mc te 15,50 wg ostatniej rekomendacji spokojnie osiągnie tę cenę. Inne rekomendacje są wyższe ale bieżmy pod uwagą tę najniższą. Ostani wyskok na max 12,50 pokazuje że kurs próbuje już iść w górę.
Tak na pewno pójdzie w górę na jekieś .... 7zł. Tyle czyli 7zł za akcje pejsaci wycenili tą wydmuszkę dając im kredy, którego tvn już nie ma jak spłacać, dno ogólnie brawo dla jeleni. :)