KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 15 / 2011
Data sporządzenia: 2011-06-30
Skrócona nazwa emitenta
ROPCZYCE
Temat
Zawiadomienie o nabyciu akcji spółki
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Magnezytowych ROPCZYCE S.A. podaje do publicznej wiadomości, że otrzymał od ZM INVEST S.A. zawiadomienie o następującej treści:
Działając na podstawie art. 69 ust. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej, Spółka ZM INVEST S.A. z siedzibą w Ropczycach, zawiadamia o nabyciu akcji zwykłych na okaziciela Zakładów Magnezytowych "ROPCZYCE" S.A.
Według ostatnio przekazanego komunikatu, spółka ZM INVEST S.A. posiadała 2.284.298 akcji zwykłych na okaziciela Zakładów Magnezytowych "ROPCZYCE" S.A., które stanowiły 49,59% kapitału zakładowego Spółki i dawały prawo do 2.284.298 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 49,59% wszystkich głosów.
Data i rodzaj zdarzenia powodującego zmianę udziału: zawarcie w dniach 09.06.2011-30.06.2011 r. transakcji nabycia akcji spółki Zakłady Magnezytowe"ROPCZYCE" S.A. na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
Liczba akcji przed zmianą udziału: 2.284.298 sztuk akcji, tj. 49,59% w kapitale zakładowym, 2.284.298 głosów na WZA, tj. 49,59% głosów na WZA.
Liczba akcji po zmianie udziału: 2.304.298 sztuk akcji co daje 50,03.% w kapitale zakładowym, 2.304.298 głosów na WZA co daje 50,03% głosów na WZA.
ZM INVEST S.A. nie posiada podmiotów zależnych.
Nie występują osoby o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej.
Ponadto ZM INVEST S.A. informuje, iż powyższa transakcja ma charakter inwestycji długoterminowej i strategicznej, a także że w okresie 12 miesięcy od daty niniejszego zawiadomienia, zamierza co najmniej utrzymać posiadany obecnie udział kapitałowy w firmie Zakłady Magnezytowe"ROPCZYCE" S.A.. Decyzja w tej sprawie zależeć będzie od sytuacji na rynku kapitałowym a także od zdolności finansowej ZM INVEST S.A.
główny akcjonariusz zwiększa zaangażowanie przekraczając 50% a Wy co? a na 14,45 cały czas ktoś ustawia po 100 po co? brak racjonalnego myślenia na tej spółce
nie możesz zabraniać sprzedaży akcji zawsze znajdzie sie ktoś kto potrzebuje pieniędzy a podaz na tej firmie jest bardzo mała. Problemem jest tu prawie zupełny brak popytu więc może zamiast płakać zaczął byś kupowac skoro uważasz że cena jest za niska
powiem tak jakbym miał kasy jak lodu to kupowałbym cały czas a takk to kupuje na ile mnie stać a kupowałem od poziomy ok 7 zł do ok 16 różnica taka że ja inwestuję długo terminowo ale wkurza mnie jak narzekają a sprzedają wbrew logice!
Dnia 2011-07-07 o godz. 12:38 ~olo napisał(a):
> powiem tak jakbym miał kasy jak lodu to kupowałbym cały
> czas a takk to kupuje na ile mnie stać a kupowałem od
> poziomy ok 7 zł do ok 16 różnica taka że ja inwestuję długo
> terminowo ale wkurza mnie jak narzekają a sprzedają wbrew
> logice!
Tak jak pisałem wielokrotnie,Ropczyce po wynikach za trzeci kwartał będa wyceniane spokojnie po 30zł,ale to nie koniec jest uchwalona nowa emisja akcji bez prawa poboru i ona dojdzie do skutku ale przy kursie np.50 zł dla przypomnienia z statnich wiadomości perspektywiczny kontrakt z Rosją wysoko marżowy,dalsze zwiększenie staanu posiadania przez ZM.INWEST,TERAZ kurs szoruje po dnie ale powdów tej sytacji nie ma co szukać w samej spólce.Powtarzam 3 kwartał.
Olo, chodziło mi właśnie o to, co już napisali ludzie przede mną. Problemem jest zupełny brak popytu. Zawsze się znajdzie jakaś osoba, która musi sprzedać, albo akurat danego dnia straciła cierpliwość. Zresztą w większości to chyba animator, bo kto kupuje/sprzedaje po 20 akcji? Sam jestem drobnicą, ale nie kupuję akcji po 300 zł. Bez przesady.
Teoretycznie, o ile dobrze wiem powinien zwiększać płynność. Np. gdy na takich Ropczycach gdy na k jest powiedzmy 14,20, a na S 14,90, to animator wstawia (powinien) zlecenia k 14,45 i S 14.75, żeby trochę zmniejszyć spread i umożliwić chcącym sprzedać sprzedać nieco drożej a kupującym nabyć trochę taniej.
Animator działa na podstawie umowy ze spółką.
Dlaczego na Ropczycach tak beznadziejnie to wygląda, nie mam pojęcia. Może niekorzystnie zawarli umowę a może rzeczywiście chcą trzymać kurs. W końcu podmiot dominujący ostatnio dokupywał, może chce jeszcze za śmieszną cenę?
ale zauwaz ze tez nie pozwalaja spasc ponizej 14 zeta....chociaz grube pakiety ktos od jakiegos czasu wywala....tysiace akcji z rak do rak przy sredniej 14-15 zeta....czyli co to moze znaczyc? chca jak najwiecej jeszcze poubierac leszczow?