tak się robi biznes! tak to jest jak na GPW wchodzą firmy niedojrzałe. Mam wrażenie, że ta spóła nie zasługuje na dopuszczenie na głóny parkiet. tu powinno być kryterium przychodów i zysków. Dla takich knotów zostaje New Connect
po rozmowie, z kimś kto tam pracuje poznaje się z jaką spółką mamy do czynienia. podzwońcie to zobaczycie. drugi telefon to dział analiz amerbrokers. coś na pewno maja do powiedzenia. być może to tylko spekulacyjna zagrywka jakiegoś funduszu, który kosztem drobnicy ma ochotę na większy pakiet bo widzi, że na rynku same słabe ręce. ale w takim razie Anioła popinien poprosić KNF o zbadanie transakcji i zleceń, które miały największy wpływ na obniżenie ceny. pozostaje jeszcze kwestia odpowiedzialności zawodowej, analityków, wystawiajacych rekomendacje. I na koniec czy oferujący ipo może jednocześnie wyceniać i rekomendować papier któego emisję organizuje. Czy nie ma tutaj konfliktu interesów?
to wszystko są pytania któe powinny znaleźć odpowiedź. Prezes Anioła do tablicy! Na konto spółki wpłynęło 16 mln pewnie w jakichś bonach skarbowych leżą, a inwestorów zostawił samym sobie. ciekawy jegomość.
pewnie parę osób się zdenerwuje i postanowi przyjechać. ciekawe, czy będą reprezentowani amersi. im też z pewnością wdzięczni inwestorzy podziękują. Jakie było wynagrodzenie organizującego emisję. oreintujesz się? Ja w końcu przeczytam ich prospekt emisyjny choćby ze względów poznawczych, jak poznać przed ipo takie obiecujące spółki. jakość wprowadzających do obrotu już znam.
Słuchajcie spółka może nawieksza nie jest, ale nowe kontrakty ma podpisane , głownie galerie handlowe oraz markety, w Kostrzynie budowali m.in Netto pół roku temu, aktualnie buduja HJF ATRIUM http://www.hfj-atrium.pl/, troche budowa jest przyblokowana aktualnie, podobno inwestorowi troche kasa odpusciła.No ale czy ktoś słyszał o braku poślizgów na budowie ???Faktycznie jest słaba atmosfera wokół spółki wsród indywidualnych, jakiś sygnał od spółki czy prezesa mógłby polecieć.
Nie podniecaj sie tak,LCCORP,Warimpex,Gant ,Orco Group też spadły po debiucie kilka razy i już NIGDY nie wrócą na te poziomy.Dobre przedsiębiorstwa radzą sobie dobrze także w kryzysowych czasach.
pieniądze na anioli to wyrzucone pieniądze.ta firma dopiero zacznie spadać - przedmówca ma rację ubrali naiwnych i żegnaj kaso - poza lolkiem wszyscy tracą on jedyny ma wiarę w śmiecia.lc corp to świetny przykład.
Chyba nie do końca LC Corp do dobry przykład. Tam w stu procentach decydowała koninktura w budownictwie ,tu zważywszy na profil działalności spółki w dużej mierze koniunktura w handlu./Biedronka,Tesco itp/ . Zobaczymy po wynikach jakie przedstawi spółka, potem decyzje.
Ponieważ na giełdzie nigdy nic nie jest napewno i wykreślony przez Ciebie scenariusz może ale nie musi się realizować .Czas pokaże i dokona weryfikacji decyzji podejmowanych już dziś. Oczywiście nie przesądzam wyniku z góry. Pozdrawiam
za brak działań w czasie gdy jakiś gówniarz instytucjonalny bawi się jego kursem. Żaden fizyczny tego nie robi. To jest metodyczne działanie. Możliwe, że to ustawka i Anioła postanowił okazać się cwany za pieniądze akcjonariuszy. Krazue też zrobił sobie na giełdzie wielu wrogów i mu nie pomogło, bo zaczęto mu wyciągać strare sprawy, typu kongo itp.
Dnia 2011-06-10 o godz. 21:30 ~cierpliwy napisał(a):
> Nie podniecaj sie tak,LCCORP,Warimpex,Gant ,Orco Group też
> spadły po debiucie kilka razy i już NIGDY nie wrócą na te
> poziomy.Dobre przedsiębiorstwa radzą sobie dobrze także w
> kryzysowych czasach.
Po pierwsze dlaczego miałyby wrócić, jeżeli debiut miały w okolicach szczytu hossy, a wyniki finansowe są bez rewelacji.
Po drugie, historia notowań tych spółek to przecież żadne nowum; większość inwestorów chyba wiedziała z jakiej branży kupuje papiery, więc te spadki powinny być wliczone w cenę.
jestem tu umoczony, ale nie przejmuję się tym zbytnio. Inni w portfelu są dobrzy to w sumie urząd skarbowy to wyrówna. Ale takiego g... jeszcze nie widziałem. Z doświadczenia wiem, że trzeba poczekać bo różnie bywa. Jeśli to jest spółka jednego dnia to zrobiła swoje, myślę jednak, że chcą chyba istnieć bo w tej chwili mają status dochodzącego bankruta.
Pozdrawiam umoczonych:)
ja już wyszłem przy 8 złotych i nie wieże ze on jeszcze spada to jest chore . współczuje pozdrawiam . Zeby wrazie czego wam na spluwe starczyło jak się złożycie po sprzedaży tych wszystkich akcji jakie macie.
Jeszcze raz pozdrawiam Prezes
Aż się prosi żeby to ktoś zebrał i wyrównał przynajmniej w okolice 10 zeta. Ja nie wiem jak ta pseudooferta była konstruowana, ale ubrali nas jak się patrzy. Albo rzeczywiście w tym prospekcie pisali prawdę i akcje lecą wskutek paniki, albo napisali same kłamstwa. Specjalnie czytałem jeszcze raz ten prospekt, szczerze powiedziawszy naprawde powinno być ok, a tymczasem ? .... żenada. Amersi sobie zrobili antyreklame z grubej rury. Ja kasę już odżałuje, ale takiego scenariusza w najgorszych snach nie można było się spodziewać. Pytanie co będzie się działo dalej. Ktoś gdzieś słyszał, albo czytał co zarząd spółki na to? Co na to prezesina? A może to jakaś rodzina krauzego ? Za wprowadzenie do obrotu takiego badziewia powinien ktoś beknąć. Takie przypałowe spółki powinny startować na NC. A tu założyli garniturki i wielcy mi biznesmeni. Okradli ludzi w biały dzień. Czy jest możliwość spotkania się na jakimś zebraniu z tymi pozerami czy trzeba samemu polowanie na mieście zrobić?
w jakim zakresie przedstawione prognozy w prospekcie są realne ( póki co rynek w nie wątpi)
w mojej ocenie kurs spada bo rynek nie wierzy w prognozy ( a wyprzedaż drobnych jest drugorzędna bo z pewnością jest wystarczająca ilość kasy na rynku by to odebrać.
jeżeli namazali tylko po to by pozyskać kasę no to w mojej ocenie będzie to skok na kasę
ale jeżeli zrealizują prognozy to przestaję wierzyć w rynek ( przy założeniu, że kurs będzie dołował dalej)
podstawowe pytanie
czy zrealizują prognozę z prospektu?
ale mimo tego i tak jakieś ruchy stabilizacyjne ( choćby dlatego, że weszli sami drobni) byłyby wskazane ( nawet w ramach animacji ale na trochę większym poziomie ok 1-2 mln)
Te auta są nabyte w formie leasingu, nie za gotówkę, nikt nie przeznaczył pieniędzy z IPO na samochody (!). To nie wpływu na to, co się dzieje na giełdzie. Fakt jest taki, że akcję wyprzedają drobni bo ktoś wywołał panikę, w rachubę wchodzi też potrzeba zgromadzenia kasy na JSW. Z drugiej strony są "spryciarze" którzy przy pomocy "kilku złotych" regularnie ściągają kurs w dół. Zarząd nie sprzedaje gdyż sami zgodzili się na lock-up. Jeśli nie pojawią się rekomendacje kupna (może AmerBrokers powinien się wypowiedzieć, źle przeprowadził IPO), obudzi się PR zarządu spółki (przypominam 30.06.2011 jest WZA spółki - być może szykują się zmiany w dotychczasowym zarządzie i dlatego ktoś skupuje akcje aby mieć znaczący pakiet, brak słowa ze strony Zarządu jest również nie do przyjęcia) lub nie ujawni się większy inwestor, to akcje będą nadal podatne na spadki. Jakby nie patrząc, spółka przynosi zyski, obrót jest, ktoś akcje skupuje. Po prostu z decyzjami należy poczekać do WZA, nie można panikować sprzedając swoje akcje, bo na giełdzie ktoś doprowadził do obniżki kursu sprzedając 3 sztuki akcji za dosłownie kilka złotych. Ja też siedzie w tych akcjach.
piszesz o zrzucaniu akcji ale dlaczego brak popytu na te 'kilka akcji'?
po rynku chodzą informacje, że w branży budowlanej mamy rekordową ilość bankructw a PBO Anioła planuje jedną z najwyższych marż
RYNEK w to nie wierzy a prezes milczy
jeżeli uważa, że po spadku o 40% w kilka sesji wystarczy komunikować się wyłącznie w terminach przypadających na raporty kwartalne to w mojej ocenie obecne spadki są mu na rękę
spadek o 40% nie jest sytuacją normalną i dlatego akcjonariusze domagają się jakiś reakcji nadzwyczajnych ( są narzędzia ale widocznie jest mu na rękę wykrwawianie się drobnych... czyżby dogadał się z jakimś fundem za plecami drobnych? )
mamy do czynienia z przewalaczami. Jak ktoś wchodzi na GPW po pieniądze (korzyść), to musi wysilić się na poznanie reguł (koszt)., a do tych zalicza się komunikacja z rynkiem. jeżeli do kontaktów z inwestorami zatrudnia się gówniarzy (rodzina?), którzy na wszelki wypadek wolą się nie wypowiadać, prezio chowa łeb w piasek to ta spółka nie ma czego szukać na GPW. niech skupią łobuzy swoje akcje i smrodu na gełdzie nie robią. niech pracują na kredytach i płacą odsetki. oni przyszli po darmowy pieniądz, ale prezio nie rozumie, że teraz los firmy zależy od notowań, a początek takiego zjazdu lubi być początkim końca samej firmy. emisja wyszła podobnie jak słoma z butów anioła.
to jakaś straszna amatorszczyzna. Jak Biedronka popatrzy na notowania anioły to na wszelki wypadek przestanie im cokolwiek zlecać.
poza tym oczekuję postępowania wyjaśniajacego ruchy kursu PBO Anioły przez KNF normalne to to nie jest, ani normalne nie jest to, że Anioła nie przeciwdziała spadkowi kursu. GPW nie dla niego. Dla naciągaczy szkoda miejsca w rubryce notowań.
...I większość z tego zysku przeznaczy na dywidendę :) nie znamy decyzji spółki w tym zakresie. Być może, wypłata dywidendy i duży spadek kursu to może być klucz do całej sprawy - akcje poprzez podmioty zależne mogą z powrotem wrócić do firmy, zwłaszcza, że do obrotu trafiło tylko 1,4M akcji, a firma zarabia - to nie jest typowa budowlanka. Jeśli będę miał z tego dużą dywidendę co roku to będzie ok. W każdym bądź razie oczekiwałbym na początek zmiany polityki informacyjnej i ustanowienia animatora na rynku. Dzień debiutu IPO i brak jakiejkolwiek (poza podziękowaniami dla swoich pracowników) wypowiedzi Prezesa o własnej (!) spółce i jej planach podczas konferencji na GPW było kolejną przyczyną tego całego nieszczęścia. Kolejną, gdyż cały proces zamykania oferty też trwał za długo - ale być może "walczono" jeszcze o pozyskanie inwestorów instytucjonalnych - nie mam informacji w tym temacie. WZA myślę, że da odpowiedź na wiele pytań.
jest okazja żeby im napluć w twarz. ciekawe, czy Jaszczołt też będzie. W końcu to wielce zasłużony w tej przewałce człek. Walnał taką rekomendację i taką wycenę, że trzeba było kupować bo to pewny zysk. śmiech na sali. w tym roku kilka biur maklerskich powinno zniknąć ze sceny. Amer zrobił pierwszy krok, żeby klienci omijali ich z daleka. ciekawe czego nie napisali w prospekcie emisyjnym. pewnie betonu do fundamentów nie dają tylko piasek.
Co to wogóle ma znaczyć, zero info, kurs leci na łeb, to nie pegasus żeby tak się bawić. Tu ludzie ładują swoją prawdziwą kasę i o nich powinno przynajmniej trochę się dbać. To nienormalne żeby kurs tak spadał. Amer powinien za to beknąć. Powinni mieć jakieś działania zabezpieczające przed takimi sytuacjami. A jak nie potrafią przygotować oferty to niech nie wchodzą na gpw - to są jakieś jaja. prezesina słaby jesteś.
Zadałem sobie trud i zadzwoniłem bezpośredno po debiucie zarówno do PBO Anioła jak i Amerbrokers.Z Anioła padła odpowiedź,że tak wyszło,a dywideny na razie nie przewidują.A z Amerb.,że przed debiutem byli zainteresowani instytucjonalni,ale później zmienili zdanie.Amerb.przypuszcza,że była to za mała oferta!sic!, a poza tym trzeba czekać do wyników i oni nie mają sobie absolutnie nic do zarzucenia.
W ubiegły czwartek ponowiłem tel.do Amerb.z pytaniem co z tym fantem należy zrobić.Pokrętna odpowiedź i wybałuszone oczy.
Ogólnie mają nas w d.....pie.
Ta Investments ma coś ponad milion akcji o wartości nominalnej 102000 tys. zł.
My indywidualni trochę więcej.
Otwarte pozostaje pytanie do jakiego poziomu to spadnie 6,00,czy 4,00 ,czy 2,00 zł.
Przypuszczam,że przy 2,00 zł ktoś to kupi,bo moze sie zainstalować w Radzie Nadzorczej i coś kasy zyskać.
I
inaczej już po jego powiadomieniu KFN badałby kto manipuluje kursem. widocznie pan Anioła jest z obecnego stanu rzeczy zadowolony. Proponuję przesiąść się ze służbowych Audi 7 na Mercedesy 600. Z emisji na kilka sztuk wystarczy. Zrealizuje się ryzyko niewymienione w obszernym (znaczy pseudoprofesjonalnym prospekcie), ryzyko uderzenia wody sodowej do prostego mózgu.
Panowie ,czy dla kogoś kto sprzedał funduszom 210tys akcji po 6,80 powinno być miejsce w zarządzie , to pokazuje wiarę członków (tak się mówi w mieście ,na wsi trochę inaczej) zarządu w firmę i super pozytywnie wpływa na nas , którzy zapłaciliśmy po 11,50 za akcję.Dla mnie gość do zwolnienia.