• stagnacja Autor: ~abes [80.50.55.*]
    nie rozumiem bieżacej sytuacji na s-ce. stagnacja jakiej chyba od debiutu nie było.

na nic zdają się dobre info, podnoszenie perspektyw finansowych, są tylko przyczynkiem do podbitki, na której niecierpliwi wywalają długo kiszone pieniądze.

przyznam, że i ja powoli tracę cierpliwość ;(
  • Re: stagnacja Autor: ~Aldabert [79.163.101.*]
    Człowieku ustaw się na dole i czekaj. Nie wyprzedawaj się. Przyjdzie znowu ten dzień bo przyjść musi. Nie pamiętasz? ja czekam i jeszcze dokupię. Zresztą to moja osobista opinia.
    Przecież spółka się rozwija, nie ma podstaw do przeceny.
    pozdrawiam
  • Re: stagnacja Autor: ~peaker [77.114.250.*]
    Ostatnio nasunęły mi się pewne spostrzeżenia:

Biorąc pod uwagę dane z ostatnich czterech kwartałów, od II kwartału 2010 do I kwartału 2011 zysk netto wyniósł 2 .294.074,20 zł, co powiedzmy przy średniej cenie z maja, około 6 zł daje wskaźnik C/Z na poziomie 12,27. Średnia wartość tego wskaźnika dla spółek z branży budowlanej, które w ostatnich 4 kwartałach osiągnęły zysk, wynosi natomiast około 16,50. Przy założeniu, że spółka zrealizuje prognozy i osiągnie w 2011 zysk netto na poziomie 2 850 000 zł, oraz ze wskaźnik c/z dla Alkala miałby pod koniec 2011 wzrosnąć do około 16,50, to wówczas cena akcji wynosiłaby 8,47 zł. Natomiast jeżeli wskaźnik C/Z utrzymałby się na poziomie około 13, to wówczas cena akcji wynosiłaby 6,678.

Natomiast jeżeli założymy, że Alkal osiągnie wyższy zysk od prognozowanego w 2011 r., powiedzmy 3.250.000 zł, oraz wartość wskaźnika C/Z będzie wynosiła:
    C/Z = 16,50, cena jednej akcji 9,60
    C/Z = 13, cena jednej akcji 7,60

Na podstawie tej prostej analizy wydaje się, że spółka niekoniecznie jest aż taka tania. Oczywiście analiza ta opiera się na pewnych założeniach, i nie jestem pewny czy mój tok rozumowania jest do końca poprawny. Co o tym sądzicie?
  • Re: stagnacja Autor: ~kon [78.144.127.*]
    odpowiedz dlaczego alkal nie rosnie jest prosta ktos ma objąc nowa emisje po sredniej notowan wiec do ustalenia ceny raczej nie bedzie rosło. to moje zdanie . kto mysli inaczej niech sie wypowie moze cos zle mysle
  • Re: stagnacja Autor: ~abes [80.50.55.*]
    analiza jak najbardziej ciekawa, jednak jak zauważył kon na jakikolwiek ruch w górę musimy zaczekać do ogłoszenia o nowym inwestorze, tylko ile do cholery przyjdzie na to czekać.

poza tym to NC i niektóre analizy nie działają. s-ka jak najbardziej rozwojowa, ale to na jakim będziemy poziomie zależy od ceny objęcia nowej emisji. może ostatnie spadki po zwyżkach na dobrych info powodował ktoś, kto zainteresowany jest objąć papier jak najtaniej. na Alkalu zadbać o właściwie niską cenę jak pewnie zauważyliście, nie jest trudno. a jakiś czas temu ktoś sobie wziął kilka kilo i może dba o własciwy kurs, nie uważacie?
  • Re: stagnacja Autor: ~peaker [77.114.250.*]
    Czyli jeżeli rzeczywiście komuś zależy na objęciu akcji jak najtaniej, to i tak cena akcji nie powinna chyba spaść poniżej 5zł. W końcu cena emisyjna nowych akcji nie może być niższa niż 5zł zgodnie z uchwałą zarządu z 5 maja, więc nie byłoby chyba sensu dalszego obniżania kursu.
  • Re: stagnacja Autor: ~abes [80.50.55.*]
    tak myślę, niżej niż 5 zł już nie powinno spaśc. jesli jednak, to ja się już chyba na niczym nie znam ;)
  • Re: stagnacja Autor: ~Aldabert [79.163.96.*]
    Witam!!
    Panowie, myślę, że wszyscy macie trochę racji. Natomiast, co do zachowania kursu, to nie sądzę, żeby był jakoś specjalnie sterowany. Tylko jeden jest powód, że jest tak jak jest, jest to NC z 87% kapitału pochodzącego od drobnych inwestorów, z określonym kapitałem, z których cześć jest niecierpliwa i skacze. Ludzie patrzą na spółki typu smoke, czy też inne aktualnie zaliczające widły i mają skłonność nawet realizować stratę, żeby tylko przejść na aktualnego faworyta. Ja osobiście wolę się zapakować w odpowiednim momencie i czekać, bo przecież nie każdy sprzeda na górce a tak jak są górne widły to i są dolne. Duża część gra czysto spekulacyjnie, ani trochę nie interesują ich fundamenty. Ale tak to już jest, tacy jesteśmy my ludzie.
    Prawdopodobnie nie spadnie poniżej 5, ale już niewiele brakuje. Alkal w swej historii miał przecież 3 z przodu, a przesłanek fundamentalnych nie było. Ważne jest to, że tu zarząd jest okay, i to oni mają dużo akcji. Poza tym dobra niszowa branża. Nawet w kryzysie się rozwijali, maja nowoczesną technologię itd. wielokrotnie o tym pisałem.
    Co do wyliczenia to podoba mi się ono, ale po ile będzie chodziło to zobaczymy. Jestem pewien, że możliwe są wyższe poziomy. Tylko spółka musi się stać modna, a raczej widoczna poprzez duże kontrakty, info o nowym zakładzie itd. Ale to kwestia czasu z takim zarządem. Będzie dobrze bo ten zakład, ta spółka, to moim zdaniem, ich ukochane dziecko i nie dadzą im krzywdy zrobić. Co do inwestora instytucjonalnego to dobrze, ale mogłaby być emisja z PP.
    pozdrawiam
[x]
ALKAL 0,00% 0,42 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.