siema a widzicie 2 miechy temu chyba wyalilem po 38,50 w wy mi jechaliscie ze leszcz ze takich tu trzeba w tykm czasie zarobilem 12 % na innej spolce a wy co??? nadal uwazacie ze kto wywalil orco przegral zycie?
Hej nerwusy. Przecież wartość 1 akcji to 9,20 Euro.
Z wyliczenia wychodzi ewidentnie, że wg PLN wartość za 1 akcję to 36,60 zł
Kto sprzedaje papier poniżej tej wartości np. za 35 zł ponosi stratę na własne życzenie.
Wytłumaczeniem dla mnie jest tylko to, że ten "ktoś" musiał sprzedać, bo musiał.
Kurs na dziś to 36,60 zł kto kupił niżej powinien być zadowolony.
Pozdr.
Będzie skup to będą bardzo duże wzrosty - aktualnie kurs chodzi bez żadnego ładu, bo wolumen jest żenująco mały i dlatego te zmiany cen nie mają żadnego znaczenia....... (no chyba, ze dla dt).
Kto miał sprzedać to już sprzedał i teraz jest ew. AKUMULACJA ORCO. Moim zdaniem po infie będzie spory wzrost i orco pójdzie na stałe na dużo wyższe poziomy niż teraz.
ale dałem wam przeciez info... info które mówi jedno : ott, traci już twardy grunt pod nogami i sprzedaje za 1E, nieruchomosc wartą 10,3mln E.!!!!!!!
mimo iż jak wy siedze i nie wyleszczyłem się, coraz bardziej spoglądam na sytuacje z boku, bo nie licze na to, że w tym roku cokolwiek na orco wyciągne!.. niestety.
wyniki za 2Q2011 nie będą dobre
wyniki za 3Q2011- mogą być lepsze niż 1Q2011, ale 2Q2011 je zniszczą
wyniki za 4Q2011 - będą tragiczne, jako bilans całego roku.
wyniki w 2012 niestety , ze względu na udział orco, w orco germany (58%) i dług orco germany ponad 100mln E, nie mogą byc dobre!
to tyle w temacie, tak pesymistycznie patrząc.
a jeszcze jedno, wgo DTZ, orco ma w zlotej 44 tylko 75% (ciekawe kto ma reszte), ale, nie o tym chciałem, chciałem o tym, że coś czuje, że po zakonczeniu inwestycji , orco odda bankowi za 1pln całą złotą! :(
smutne, ale prawdziwe
reasumując, orco, to dłuuuuuuuugo terminowa inwestycja.. (może i 2020 r,), hehe
pzdr
shp
no to jak twoje wywody przełożą się na kurs? Z powrotem na 19 zł?. Mnie martwi jedno: majątek topnieje szybciej niż ubywa długów. Długo tak ciągnąć nie mogą. A za co mają robić nowe projekty. A gdzie tu miejsce na skup akcji. Jestem zlewarowany na potęgę. Do tej pory kredyt ładnie spłacał sie wzrostem kursu. Ale ten traci ewidentnie momentum. Chyba już 100% w pół roku już się szybko nie powtórzy. Czeka nas chyba długi boczniak jeżeli nie gorzej.
Spokojnie - orco to nie są leszcze i dobrze to rozegrali. Ze złotą tego nie będzie inna skala przecież jest > aktualnie kursjedzie d..... po dnie przy minimalnych obrotach we Francji i wiadomo co to znaczy....... do tego ludzie z orco biorą oficjalnie akcje (a ile nakupili/kupują słupy tego nikt zapewne nie wie). Orco może da zarobić mase kasy i to prędzej niż wielu się spodziewa (prywatnie to można napisać)
Całe szczęście że się skróciłem w porę i mam tylko 800 akcji ( ale szczerze mówiąc przewidywałem że tak się stanie i pisałem o tym po nieudanym ataku na 10 E )
Myślę że zatrzymamy się w okolicach 8,50E
I jeszcze jedno - nie ma co oczekiwac istotnego wzrostu wartości akcji dopóki Otto jest w tej spółce.
To pod jego rządami spółka omal nie upadła a teraz ewidentnie przejada majątek.
Nie będzie żadnego skupu akcji , będą za to nowe emisje.
Ja się wysypałem a tu sobie ktoś chyba zbiera hmm. Tupet nie tupet gość wie że potrzebne są pozytywne infa. ostatnio o OPG albo się nie mówiło albo mówiło się zle ;) niech przedstawia przyszłość w rózowych kolorach, why not?! ( chyba wie co mówi )
Mały pakiet zostawiam i pewnie jeszcze sie zapakuję ;) taki już ze mnie masochista heheh
Widzę, że sporo osób się wysypało. Choć skorzystałem z okazji i dokupiłem, to już sam nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Jednak trochę Panowie przesadzacie z tym pesymizmem. Rozczarowanie jest, bo nasze oczekiwania od września nie pokrywają się z tym co się dzieje, ale nie zmienia to sytuacji, że Orco nadal jest bardzo atrakcyjną firmą do zaintwestowania. Zyski w tym roku będą, zaś 2012 będzie przełomowy dla Orco. Nie podobają mi się jednak takie ruchy jak sprzedaż nieruchomości bez zysku w zamian za umorzenie długu. Tego kompletnie nie rozumiem, bo nie mam szczegółowych info dlaczego się tak stało. A może miało to jakiś sens... tylko o tym nie wiemy.
Tylko kiedy będą wzrosty na giełdzie??? Pewnie wtedy jak większość z nas sprzeda swoje pakieciki..., a potem będzie żal, że zabrakło jeszcze trochę cierpliwości.
A najgorsze jest to, że ci co zaintwestują teraz, nie będą musieli tak długo czekać jak my i szybko zarobią sporą kasę śmiejąc się z tych co tyle pisali tu na forum, i niewiele zarobili...
A tak prawdę mówiąc, to pomimo wszystko, całkiem nieźle na OPG zarobiłem :)
pewnie, gdybym dzisiaj wszedł w ORCO, też, bym się śmiał, dlaczego przy wzrostowym trendzie(pozwól zyskom rosnąć), który np. b. dobrze widać w kompresji miesięcznej na Boursoramie, ludzie sprzedają. Ale po dwóch latach trzymania przy paru % zwrotu, puszczają nerwy. 2 lata to hyba psychologiczna cezura. Widać to na budowlance, gdzie 2 lata był praktycznie boczniak. Ludzie mają już dość czekania i wywalają nawet takie solidne spółki jak MSW czy PBG.
Nastroje fatalne widzę, sam nie jestem optymistą w tym momencie ale jak wszyscy stracą wiarę to wtedy następuje ....... wzrost ceny akcji :) oby tak było. p.s. Dokupiłem dziś po 33,99, kto tak tanio sprzedaje ???:)
Nie wiem czy coś się zmieni diametralnie na plus.
Ja już chyba w to nie wierzę i raczej nie zamierzam spędzić kolejnego roku na Orco , generalnie na całej budowlance utrzymuje się fatalny sentyment , a w przypadku Orco jeszcze te długi i różne problemy.
No i ciężko to w ogóle idzie bo jak my chcemy w górę to hamują Francuzi a jak France idą w górę to znów u nas wywalanie .
W Paryżewie słabiutko. Miejmy jednak nadzieję, że Francuzi nas zaskoczą i powrócą do średnioterminowego kanału wzrostowego, który opuścili niestety. Jeśli wrócimy, to będzie ok, ale jeśli nie, to następna linia wsparcia jest dopiero na poziomie 8,36 E czyli ok. 33 zł :(
Ale nadal jesteśmy w długoterminowym kanale wzrostowym, z którego OPG nie wyskoczy, w szczególności, że prognozy rynku budowlanego są optymistyczne.
zbiera świeży, który uważa, że cena jest atrakcyjna (i słusznie) i może poczekać 2 lata.
ja nie moge, i może nie chcę, wypaliłem się.
przez te dwa lata mało kiedy byłem dumny z posiadania akcji orco. codziennie natomiast dostaje w dupe na orco + siwych włosów przybywa, a ott sobie sprzedaje nieruchomość za 1 E, bo ma taki kaprys. Kaprys oddawania długu za plecami urzędu skarbowego!
Moim zdaniem 9 E się nie obroni , ( choć wolałbym się mylić)
Fajnie natomiast byłoby żeby stało się to tak jak u nas wczoraj rano - szybkie wysypanie, wytrzepanie słabszych - kurs mocno w dół i od razu odbicie.